Col·laboració amb Faberllull i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa en l’exposició “Vestigis, volcans i ferralla” de Roger Romagosa
La col·laboració de l’Observatori del Paisatge amb Faberllull i el Parc Natural no és nova, al llarg dels últims anys hi ha col·laborat en diverses iniciatives relacionades amb el pensament i la pràctica del paisatge. En aquesta ocasió la col·laboració s’ha concretat en una exposició que porta per títol “Vestigis, volcans i ferralla”, fruit d’una residència a Faberllull Olot el març de 2024 de l’artista Roger Romagosa.
Roger Romagosa desenvolupa el seu treball artístic al voltant de la jerarquització del paisatge i una de les fonts d’inspiració de la seva obra ha estat la tasca de l’Observatori. Se centra en aquells paisatges que, segons paraules de l’autor, “urbanísticament s’atribueix un rang inferior: descampats i espais naturals sense protecció administrativa, fàbriques abandonades, barraques d’hort, zones urbanes degradades, elements sense catalogar, patrimoni que sovint es deixa deteriorar i que sorgeix en els marges urbans”.
Explora aquests espais, hi transita, els viu, i en recull del terra restes urbanes i industrials. Reivindica materials rebutjats, obsolets, envellits, materials que es troben en desús, abandonats, que ningú vol. Els observa i els dona una nova utilitat. És aleshores que treballa amb la poètica de l’objecte trobat i resignificat traient-lo de context. Amb la tècnica escultòrica de l’assemblatge, crea paisatges i criatures de ferralla, rajola i altres elements. Amb aquestes obres simbolitza els escenaris dels marges urbans, les sensacions que s’hi experimenten i el valor que aquests espais tenen, i relata l’experiència viscuda a través també de la fotografia, la poesia, el videoart i la investigació.
El mes de març de 2024 va arribar a Olot amb la intenció de buscar elements dels marges de la ciutat sobre els quals desenvolupar el seu treball artístic. Es va fixar en un edifici, abandonat a mig construir en plena crisi de 2008, ple de petits jardins interiors alimentats amb l’aigua que s’escola pels forats del formigó armat, escales despullades i instal·lacions improvisades amb materials d’obra. I és en les troballes en aquests marges d’Olot que n’ha sortit l’exposició "Vestigis, volcans i ferralla".
L’exposició va inaugurar-se a Can Trincheria d’Olot el passat dia 6 de febrer i s’hi podrà veure fins al 27 de febrer de 2025.