VII Reunió de treball de Territoris pel Paisatge
El 21 de novembre de 2024, l’Observatori del Paisatge i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, van organitzar la VII reunió de treball de Territoris pel Paisatge amb la col·laboració de l’Ajuntament de Capmany. En aquesta ocasió la reunió va rebre el nom de “Paisatge i turisme” i es va centrar en analitzar com les cartes i plans de paisatge poden contribuir a un model turístic basat en els valors del paisatge. La reunió va comptar amb la participació de 39 representants polítics i tècnics de diverses iniciatives de paisatge en l’àmbit local a Catalunya.
La sessió es va iniciar amb la presentació de l’estat d’execució del Pla de paisatge de Lleida a càrrec de Marc Hidalgo, tècnic de la Fundació del Paisatge de Lleida, i del Pla de paisatge d’Argençola a càrrec de Sergi Saladié, redactor del pla. Per emmarcar el tema principal de la reunió anual, el paisatge i el turisme, es va convidar a Maria Puig Parnau, doctora en Literatura Catalana amb una tesi doctoral sobre literatura i paisatge. És experta a analitzar el paisatge rural a través de les representacions literàries i això l’ha portat a veure les recents transformacions del paisatge rural, moltes d’elles directament vinculades amb el turisme. Va explicar que això produeix el que s’anomena conflicte de representació. És a dir, un xoc entre les imatges i els imaginaris que tenim integrats i que condicionen la nostra mirada cap al paisatge rural per una banda, i la realitat d’uns llocs que no acaben d’encaixar-hi, per l’altra. La tradició literària i artística ha retratat el món rural a través d'històries, personatges i visions que transmeten un sentiment d’autenticitat. Ens trobem amb la paradoxa que el turisme busca un paisatge que ja no existeix, en gran part, per transformacions vinculades a l’activitat turística.
A partir d’aquí es van exposar diverses experiències. El primer torn va ser de l’Arnau Dorca, tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que va explicar el paper de la Carta Europea de Turisme Sostenible per tal de fer compatible el turisme amb la conservació dels valors del paisatge. Seguidament, Joan Vaqué, tècnic del Consell Comarcal del Priorat, va explicar que a la comarca del Priorat també tenien la Carta Europea de Turisme Sostenible per poder gestionar el desenvolupament turístic sense malmetre els valors paisatgístics, fet que els permetia, per exemple, gestionar la sobre freqüentació d’alguns espais. L’Elies Bosch, tècnic de l’Ajuntament de la Granadella, en canvi va exposar que a les Garrigues Altes, un territori en risc de despoblació, el turisme és vist com un recurs per fixar la població al territori. Per aquesta raó estan desenvolupant iniciatives turístiques vinculades al paisatge de l’oli.
La reunió es va acabar al celler La Gutina, a Sant Climent Sescebes, on el propietari, Joan Carles Torres, va explicar el procés de recuperació d’un estany i els problemes que els ocasiona la sobre freqüentació de la finca per visitar la zona humida, inclosa dins la Xarxa Natura 2000, i uns monuments megalítics d’interès. L’elevat nombre de visitants suposa una amenaça per la biodiversitat d’una zona que s’està intentant recuperar.
Pots descarregar-te l'acta de la reunió aquí.
Territoris pel Paisatge és un espai d’intercanvi, debat i treball col·lectiu entre les diverses iniciatives de gestió i planificació local del paisatge que es desenvolupen a Catalunya. Aplega els territoris de Catalunya que estan desenvolupant estratègies en relació amb el paisatge, com són les cartes de paisatge, plans de paisatge o altres iniciatives de planificació i gestió. Està formada per representants de l’administració local i entitats del territori que ens troben per posar en comú estratègies, metodologies, experiències i resultats en polítiques de paisatge. L'any 2016 ves van iniciar un seguit de reunions de treball anuals sobre experiències de planificació i gestió del paisatge en l'àmbit local. La primera reunió va tenir lloc a Olot el 18 de maig de 2016, i va ser una oportunitat perquè les entitats i institucions que treballen en el paisatge en l’àmbit local poguessin intercanviar informació i compartir les seves experiències. A partir d’aquell moment, es van celebrar trobades en diferents localitats, com a Santa Creu del Jutglar (Olost) l’any 2017, a Cogul l’any 2018, a Falset l’any 2022 i a Senan l’any 2023, a més d’una reunió virtual l’any 2020. Els temes tractats han estat molt diversos i van des de la participació ciutadana en les cartes i plans de paisatge, a la gestió local dels espais agraris, el rol dels paisatges locals en la transició energètica fins a com tirar endavant iniciatives de paisatge en l’àmbit local.