El llibre de l'Observatori i el Govern d'Andorra sobre la planificació del paisatge en l'àmbit local a Europa, disponible en versió digital
La planificació del paisatge en l'àmbit local a Europa. Els casos d'Alemanya, França, els Països Baixos, el Regne Unit, Suïssa i la regió de Valònia, a Bèlgica, coeditat amb el Ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern d'Andorra, és el segon volum de la col·lecció ‘Documents'. El llibre, que es pot adquirir des del mes de novembre al web de l'Observatori , ara també està disponible íntegrament en versió digital.
El llibre persegueix principalment tres objectius. En primer lloc, conèixer les principals eines i experiències de planificació del paisatge en l'àmbit local existents a Europa i analitzar-ne la vinculació amb el planejament local, tant l'urbanístic com el sectorial. En segon lloc, aportar nous elements de debat i reflexió en relació amb la incorporació del paisatge en el planejament. Finalment, la publicació pretén contribuir als debats encetats pels governs de Catalunya i d'Andorra en relació amb les seves respectives polítiques territorials i urbanístiques, la culminació dels quals ha de ser l'aprovació de noves normatives més innovadores i eficients. El document, doncs, aspira a contribuir al debat sobre com el món local pot abordar el paisatge a partir de l'exploració de les experiències europees d'Alemanya, França, els Països Baixos, el Regne Unit, Suïssa i de la regió belga de Valònia.
Per assolir aquests tres objectius, en el llibre es formulen les següents preguntes: quines eines existeixen arreu d'Europa per integrar el paisatge a escala local? Com es vinculen aquestes eines amb el planejament local (no només l'urbanístic)? Quina efectivitat tenen? La seva aplicació s'aborda només des de les polítiques territorials o té un enfocament més sistemàtic i globalitzador? Quin paper hi té la societat civil? Com s'articulen dins els sistemes de planificació i en les respectives polítiques de paisatge?
El llibre no pretén donar una recepta màgica per incorporar el paisatge al món local, sinó més aviat aportar un seguit d'orientacions i de principis que, partint del que s'està constatant aquí i a la resta d'Europa, poden contribuir al debat actual i a la construcció de nous models més eficients.