News
07/06/2016

L'Observatori del Paisatge organitza una reunió de treball amb totes les experiències de planificació i gestió del paisatge d'àmbit local

Hi van participar 31 persones, des de presidents de consells comarcals, alcaldes,  regidors i altres càrrecs tècnics

Des de l'Observatori del Paisatge hem constatat com en els últims anys l'interès del món local de Catalunya cap al paisatge segueix creixent. Les administracions locals en són conscients i han començat a veure en el paisatge un motor per al desenvolupament dels territoris. Aquesta tendència es fa visible amb l'augment del número de cartes del paisatge, plans de paisatge i altres tipus d'iniciatives de planificació i gestió del paisatge que s'estan desenvolupant o que estan a punt d'iniciar-se.

Conscients d'aquest fet, l'Observatori va creure oportú reunir totes aquestes iniciatives en una jornada de treball el 18 de maig de 2016 a la seu de l'Observatori del Paisatge, a Olot. La trobada tenia dues finalitats principals: en primer lloc, que tothom conegués de més a prop cadascuna de les experiències en marxa i les persones que les impulsen i gestionen; i, en segon lloc, posar sobre la taula, amb un debat obert, les oportunitats i els reptes que es plantegen en cada cas.

La sessió, en la qual van participar 31 persones de 12 experiències diferents, va ser un primer pas per disposar d'una visió més completa de les iniciatives i experiències més notables que s'estan duent a terme a Catalunya en aquests moments, tant les impulsades per les administracions com les liderades per entitats de la societat civil, i va aportar algunes respostes als reptes i a les preguntes que planen avui en el camp de la gestió i l'ordenació del paisatge en el món local a Catalunya.

Reunió de treball món local

Les experiències presentades van ser:

Carta del paisatge del Berguedà

Carta del paisatge de la Vall de Camprodon

Carta del paisatge del Priorat

Carta del paisatge del Lluçanès

Carta del paisatge de la Conca de Barberà

Carta de paisatge de les Garrigues

Pla de paisatge de Cervera

Projecte de Candidatura Priorat-Montsant-Siurana

Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya

Consorci dels Aspres

Pla de paisatge urbà de Linyola

Pla de paisatge de La Granadella

Durant la reunió es van tractar aspectes com la metodologia i l'aplicació de les cartes i els plans de paisatge, la implicació i cooperació ciutadana en aquestes iniciatives, la seva dinamització, i el seu finançament, entre altres. La trobada va generar sinergies positives entre els diversos participants que de ben segur seran útils en el futur per a tothom.