Novetats
14/11/2016

Debat sobre espai públic, ciutadania i paisatge per encetar la programació del Lluèrnia

La sala Carbonera del Teatre Principal d'Olot va acollir més de cinquanta persones el passat 10 de novembre en la jornada sobre espai públic, organitzada per l'Observatori del Paisatge en el marc del festival Lluèrnia, i amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

L'arquitecta italiana Giovanna Vadalà va obrir la jornada amb una ponència sobre la transformació de l'espai públic, des de l'enfocament arquitectònic però incidint amb la vessant social d'aquest. El seu treball de tesi, que porta per títol ‘Peoplescape: configurazioni spaziali di paesaggio colletivi', parteix de la divisió de tres tipologies d'espais públics: els transformats, els produïts i els habitats.

David Bravo i Francesc Muñoz van parlar del binomi espai públic i com es pot transformar cap a lloc-comú. En la conversa van sorgir conceptes com el de gentrificació; i es va aprofundir en els termes clau de l'espai públic, que segons Muñoz són: la multiplicitat, l'usabilitat, la complexitat i la memòria. Pel director de l'Observatori de la Urbanització, s'erra en utilitzar la participació ciutadana en la fase d'implementació dels projectes i no en la fase de diagnosi del mateixos.

Francesc Muñoz i David Bravo a la jornada Peoplescapes

Ja en el segon bloc de la jornada, dedicat a construir l'espai públic des de la cultura i l'art, els impulsors del projecte Flâneur, New Urban Narratives van explicar la visió del l'espai públic com a calidoscopi. El projecte, creat per Procur.arte i que implica vint organitzacions d'onze països diferents, proposa als artistes la creació de noves interpretacions en el terreny urbà, partint del concepte de flâneur (segons Baudelaire: algú que volta per la ciutat amb el propòsit d'experimentar-la).

Per tancar la jornada es va inaugurar l'exposició del projecte Flânuer a la plaça major d'Olot (que es podrà veure fins al 27 de novembre de 2016).

Projecte Flaneur a Olot