News
03/24/2017

L'Observatori del Paisatge i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge signen un conveni per organitzar un seminari biennal sobre paisatge i imatge

El primer seminari serà a l'octubre de 2017 i estarà dedicat a la fotografia.

Des dels inicis de la invenció de la fotografia aquesta va tenir un paper principal com a eina per descriure els territoris i els seus paisatges. La fotografia, a diferència de la literatura i les representacions pictòriques, assegurava la presència real de l'autor in situ i la representació fidel de la realitat. Tot i la relativament curta història, aquelles primeres fotos i les actuals són una enorme font documental que permeten conèixer els paisatges i la seva evolució. Avui dia la fotografia és plenament present a la nostra vida diària, tots som fotògrafs i tenim accés a imatges d'arreu del món.

Davant l'interès de la societat en general per la imatge i amb la voluntat de sensibilitzar en temes de paisatge neix la biennal de paisatge i imatge. Cada seminari estarà dedicat a una disciplina: la fotografia, el cinema, la imatge virtual, la publicitat... Tant l'Observatori del Paisatge de Catalunya com el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona es proposen reflexionar sobre aquestes temàtiques des d'una perspectiva interdisciplinària i internacional.

La primera edició Seminari "Paisatge i imatge: la fotografia"

Per a la primera edició, l'octubre de 2017, està previst analitzar el paper de la fotografia com a eina per interpretar i gestionar el paisatge i conèixer la nova fotografia de paisatge. La conferència inaugural anirà a càrrec de Joan Fontcuberta que obrirà el seminari, de dos dies de durada, i on es presentarà públicament el web de l'arxiu d'imatges de l'Observatori del Paisatge.

La biennal d'enguany oferirà l'oportunitat de conèixer com s'ha utilitzat i com es pot utilitzar la imatge com a font documental i com un element clau per caracteritzar el paisatge. Un segon bloc estarà dedicat a les fonts i/o arxius d'imatges i quines tendències actuals hi ha en aquest terreny, i l'últim bloc, el tercer, estarà dedicat a la nova fotografia de paisatge.

El seminari tindrà lloc a Auditori Narcís de Carreras de Girona els dies 19 i 20 d'octubre del 2017. Properament es donaran més detalls del programa.

Acte de signatura del conveni, a Girona