Novetats
16/05/2017

Punt de partida a una futura cooperació entre Occitània i Catalunya

El passat 11 de maig de 2017 l’Observatori del Paisatge va exposar les polítiques de paisatge de Catalunya en una jornada a Carcassona, organitzada per la Réseau Paysage Occitanie (Xarxa de Paisatge Occitana).

La jornada La politique du paysage en Occitanie, retours croisés avec la Catalogne. Quels programmes a horizon 2020 estava dedicada a l’intercanvi d’experiències relacionades amb la gestió i la política del paisatge entre Occitània i Catalunya, i suposa un punt de partida per a futures iniciatives transfrontereres, amb actors d’ambdues bandes.

La cooperació entre les dues regions, que té entre d’altres el precedent de la visita a l’Observatori d’una delegació del Ministeri d’Ecologia, Energia, i Desenvolupament Sostenible del govern francès l’1 de febrer d’aquest mateix any, pretén sumar sinergies per desenvolupar polítiques i iniciatives de paisatge emmarcades en el Conveni europeu del paisatge.

La jornada va començar amb la intervenció de Jean-Pierre Thibault, inspector general del Ministeri d'Ecologia, Energia i Desenvolupament Sostenible del govern francès, que va exposar els trets més rellevants de les polítiques de paisatge a diverses regions i estats europeus, on va destacar especialment el cas de Catalunya. A continuació, Philippe Labaume (URCAUE) i Catherine Pellegry-Hollard (DREAL), van explicar la política de cooperació de la Réseau Paysage Occitanie. Seguidament, Pere Sala, va exposar com s’estructuren les polítiques de paisatge de Catalunya, tot posant l’èmfasi en la tasca de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. A la tarda, Marie Guibert, responsable de Recerca del mateix Ministeri d’Ecologia, Energia i Desenvolupament Sostenible francès, va posar sobre la taula la línia de recerca del ministeri, basada en projectes locals.

L’última activitat del programa fou un taller participatiu sobre les futures activitats de la xarxa occitana amb els prop de setanta assistents a la jornada, on es van tractar temes com la integració del paisatge en l’urbanisme, els nous paisatges energètics, o la implicació ciutadana en la gestió del paisatge.

La jornada fou, en definitiva, un punt de partida a la futura cooperació entre la DREAL d’Occitània i l’Observatori del Paisatge Catalunya per als propers anys, i que en els propers mesos s’anirà concretant.

Taller a la jornada de Carcassona