Novetats
06/09/2017

La Wikipedra amplia continguts i es reforça amb una aplicació per a mòbils

El portal web que fins ara només permetia catalogar barraques o cabanes, ja permet catalogar diverses tipologies de construccions de pedra seca. L’app Pedra Seca, creada a través del projecte de cooperació LEADER COL·LABORAxPAISATGE, facilita la catalogació i consulta de construccions sobre el terreny.

L’inventari col·lectiu Wikipedra, impulsat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya, ja fa sis anys i mig que es va posar en funcionament. Durant aquest temps ha aconseguit inventariar 16.000 barraques de pedra seca gràcies a la col·laboració de més de 260 persones i entitats d'arreu del territori.

Aquesta iniciativa que fins ara només permetia introduir i consultar barraques i cabanes de pedra seca, ara ja permet introduir cinc tipologies de construccions de pedra seca: barraques o cabanes, construccions relacionades amb l’aigua, murs i conjunts, forns i altres construccions.

L’ampliació de contingut també ha implicat l’actualització de la imatge i d’alguns apartats del web, d’entre els quals destaca l’apartat d’introducció de noves construccions. Aquesta secció s’ha millorat incorporant un mapa que permet ubicar directament la construcció que es vol afegir sense necessitat d’introduir manualment les coordenades.

La nova versió de la Wikipedra s’ha portat a terme amb la col·laboració de voluntaris, associacions i experts en pedra seca, alguns dels quals s’han incorporat a l’equip que valida la informació aportada pels usuaris, equip que fins ara estava format exclusivament per l’Associació Drac Verd de Sitges.

Noves tipologies a la Wikipedra

L’app de la Pedra Seca

La nova aplicació mòbil “Pedra Seca” té com a finalitat esdevenir un complement de la Wikipedra com a mitjà de consulta, però sobretot oferir una eina de camp que faciliti la localització i catalogació de les construccions directament sobre el terreny. S’ha desenvolupat per a Android i iOS, i pretén esdevenir un nou canal de promoció de la iniciativa, així com apropar-la a usuaris menys especialitzats.

Per tal de facilitar la localització de barraques, murs, construccions d’aigua, forns i altres elements sobre el terreny, s’ofereix un mapa interactiu, que il·lustra tant la posició de l’usuari, així com la de les construccions que es troben al seu voltant, i permet accedir a les fitxes corresponents.

Pel que fa a la funcionalitat de catalogar noves construccions sobre el terreny, es treu el màxim profit de components com ara el GPS, la càmera fotogràfica i la connectivitat a la xarxa pel tal de facilitar i agilitzar la tasca a l’usuari.

App pedra seca

Aquesta app ha estat possible gràcies al projecte de cooperació LEADER COL·LABORAxPAISATGE “Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca)” coordinat per l’Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) amb l’assessorament i el suport tècnic de l’Observatori del Paisatge. Aquest projecte té l’objectiu de donar valor a les construccions de pedra seca i el seu paisatge com a mitjà per fomentar el desenvolupament rural amb la col·laboració dels ciutadans i la societat civil.

Enllaços de descàrrega de l’app Pedra Seca:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ionicframework.wikipedra

iOS: https://itunes.apple.com/es/app/pedra-seca/id1207666561?l=en&mt=8