Novetats
29/01/2018

Debat enriquidor sobre paisatge i planificació del territori a Astigarraga

http://araudi.wixsite.com/pap-astigarraga/jornada-paisaje-y-territorioEl passat divendres 26 de gener Astigarraga va reunir especialistes en temes de paisatge i territori en motiu de la 'I Jornada de Paisatge i Territori. Cap a una reflexió a través de la planificació '.

La jornada, organitzada per l'Ajuntament i l'associació interprofessional d'Ordenació de Territori Fundicot i el grup lurralde ON de la Universitat del País Basc, i que comptava amb la col·laboració de nombrosos ens, com ara l'Observatori del Paisatge de Catalunya, va tenir un rotund èxit d'acollida amb 250 peticions d'inscripció, si bé la sala no va donar finalment per a més de 72 assistents.

1 Jornada Paisaje y Territorio

Les conferències es van dividir en dues sessions, matí i tarda, en què es va tractar el paisatge des de dos marcs territorials diferenciats. En la sessió matinal es van exposar les polítiques de paisatge al País Basc (la revisió de les Directrius d'Ordenació del Territori de la CAPV, les Directrius i Determinacions del Paisatge de l'Àrea Funcional de Donostialdea-Sota Bidasoa, i el Pla d'Acció del Paisatge del corredor de Santiagomendi-Landarbaso). Van intervenir Itxaro Latasa, representant de la UPV / EHU; Jesús María Erquicia, arquitecte i responsable del Servei d'Ordenació del Territori i Planejament del Govern Basc; Victòria Azpiroz, arquitecta del servei d'Ordenació del Territori i Planejament del Govern Basc; Izaskun Txintxurreta, tècnic municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Astigarraga, Raoul Servert, vicepresident de Fundicot i redactor del Pla d'Acció del Paisatge i Peio Lozano, representant de la UPV / EHU i redactor del Pla d'Acció del Paisatge.

La sessió de tarda va començar amb una ponència de Rafael Mata, Catedràtic de Geografia de la Universitat Autònoma de Madrid, sobre la importància dels espais protegits com a elements articuladors del paisatge natural i cultural. Tot seguit es va passar a conèixer les polítiques i experiències en matèria de planificació del paisatge a Catalunya (conferència impartida pel director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Pere Sala); València (Joaquin Farinós, director de la Càtedra Cultura Territorial Valenciana); Galícia (Manuel Borobio, Universitat de Santiago de Compostel·la), Cantàbria (José Manuel Lombrera, director general d'Ordenació del Territori i Avaluació Ambiental Urbanística del Govern de Cantàbria), i les Illes Canàries (Jesús Romero, Vice-Conseller d'Ordenació del Territori, i Juanma Palerm, Catedràtic de la Universitat de Les Palmes de Gran Canària).

Per concloure la jornada, Antonio Serrano, president de Fundicot i Catedràtic d'Urbanística i Ordenació del Territori de la Universitat Autònoma de Madrid, va formular els reptes del paisatge davant el canvi global mundial, en el marc d'una ponència que va versar sobre paisatge i sostenibilitat.