La UNESCO reconeix l'art de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial
La tretzena Sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, celebrada a la República de Maurici el dimecres 28 de novembre de 2018, ha aprovat incloure la candidatura “L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques”, a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial. Es tracta d’una candidatura conjunta entre els estats europeus de Croàcia, Eslovènia, Espanya, França, Grècia, itàlia, Suïssa i Xipre.
L’arquitectura tradicional de la pedra seca és de gran importància en gairebé tots els paisatges rurals de Catalunya, acumula valors diversos (ecològics, estètics, històrics i identitaris) i al mateix temps està immersa en una dinàmica de recessió causada principalment per l’abandó progressiu de l’activitat agrícola i ramadera, que comporta que es deteriorin, es destrueixin o quedin ocultes i es degradin a l’interior dels espais forestals que anteriorment havien estat conreats. Aquest patrimoni va molt més enllà dels milers d’elements construïts en pedra seca i té un fort i indissociable component immaterial (la tècnica constructiva, la toponímia i els mots i expressions que s’hi vinculen, etc.)
Per aquest motiu, des de l’inici de la seva activitat, l’Observatori del Paisatge de Catalunya ha dedicat especial atenció a l’arquitectura de la pedra seca. Així ho corroboren l’elaboració del dossier digital “Paisatges de la pedra seca”, del glossari digital de la pedra seca i del web col·laboratiu Wikipedra, que ja inclou més de 19700 construccions gràcies a la implicació de més de 330 persones i entitats.
Aquesta declaració per part de la UNESCO també és un reconeixement a la tasca que desenvolupen les desenes d’entitats de Catalunya que vetllen per aquest patrimoni, el posen en valor i en preserven la tècnica constructiva.