Novetats
19/06/2019

L'Observatori del Paisatge de Catalunya rep el VI Premi Nova Cultura del Territori

La distinció, de caràcter bienal, l’atorguen l’Associació de Geògrafs Espanyols i el Col·legi de Geògrafs a persones i entitats que contribueixin a una gestió del territori basada en la sostenibilitat, l’eficiència econòmica i l’equitat social.

El director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Pere Sala, va recollir el passat 30 de maig a Madrid el VI premi Nova Cultura del Territori, en la categoria de gestió, que atorguen l’Associació de Geògrafs Espanyols i el Col·legi de Geògrafs.

El guardó reconeix les persones, entitats i institucions que contribueixen a impulsar una ordenació i gestió del territori basada en la sostenibilitat, l’eficiència econòmica i l’equitat social. Així, l’Associació i el Col·legi de Geògrafs han tingut en compte els “valors de defensa, respecte i actuació prudent, racional i sensata sobre el territori” de l’Observatori.

L’acte d’entrega dels premis, presidit per María Zúñiga (presidenta del Colegio de Geógrafos) i Jorge Olcina (president de la Asociación de Geógrafos de España), es va portar a terme a la Corrala de la Universitat Autònoma de Madrid. Van presentar els premiats Joan Nogué, exdirector de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i José Cortizo, professor de la Universitat de Lleó, que va glossar l’escriptor Julio Llamazares, premiat en la categoria de divulgació.

En el context de l’acte es va presentar també el Manifest per al dret vivenda.

Al recollir el guardó, Pere Sala va tenir unes paraules d’agraïment per a totes i cadascuna de les entitats i institucions que han acompanyat l’Observatori en les diverses etapes des de la seva creació, començant pel Departament de Territori i Sostenibilitat, també a la ciutat d’Olot per la seva generositat i acollida, i a tots els membres de l’Observatori per la seva feina, des del Consell Rector i assessor fins als companys, amics i còmplices que han fet junts part del camí.

L’Observatori del Paisatge de Catalunya

El consorci de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, amb seu a Olot, és un ens adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat que assessora l’administració catalana i consciencia la societat en matèria de paisatge. La seva creació respon a la necessitat d'estudiar el paisatge, elaborar propostes i impulsar mesures de protecció, gestió i ordenació en el marc d'un desenvolupament sostenible.

Un dels principals objectius de l'Observatori del Paisatge és incrementar el coneixement que té la societat catalana dels seus paisatges, així com donar suport a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge i de la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya.

Entre les seves funcions hi ha la d’elaborar els catàlegs del paisatge de Catalunya, fixar criteris per establir els objectius de qualitat paisatgística, i les mesures i accions necessàries destinades a assolir aquests objectius. Igualment, difon estudis i informes i estableix metodologies de treball en matèria de paisatge. Finalment, estimula la col·laboració científica i acadèmica en matèria de paisatge i prepara seminaris i publicacions relacionades amb les polítiques de paisatge.