Novetats
22/07/2019

Finalitza el curs de paisatge per a tècnics de l'administració local: ‘Paisatge. Ordenació i gestió a escala local'

Més de setanta representants de l’administració local i dels serveis territorials de la Generalitat de Catalunya i trenta-tres professors van participar a les cinc sessions del curs.

El paisatge és vist cada vegada més com un motor de desenvolupament, un atractiu local i una via per incrementar el nivell de qualitat de vida i benestar dels ciutadans. Les polítiques i estratègies de paisatge ofereixen una forma alternativa de mirar i gestionar el territori en clau de millora de la qualitat del paisatge i de promoció i dinamització local.

Amb aquest propòsit, la Diputació de Tarragona i l’Observatori del Paisatge de Catalunya van organitzar el curs ‘Paisatge. Ordenació i gestió a escala local’, que es va celebrar en cinc espais emblemàtics del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre els dies 3, 4, 10, 17, i 21 de juny de 2019. Més de setanta representants de l’administració local i dels serveis territorials de la Generalitat de Catalunya, juntament amb trenta-tres professors van participar a les sessions del curs.

L’objectiu del curs era formar en matèria de planificació, promoció i gestió del paisatge a responsables polítics i tècnics de l’administració local (ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats i xarxes de municipis, etc.) que treballen en àmbits com la dinamització local, l’urbanisme, el turisme o la gestió del patrimoni.

El curs es va dividir en quatre sessions temàtiques i una visita al Priorat:

  • 3 de juny, al castell de Miravet: El paisatge, clau en el desenvolupament urbanístic i territorial
  • 4 de juny, Cartoixa d’Escaladei: Com posar en valor els paisatges locals?
  • 10 de juny, al Palau Alenyà de Montblanc: Com es pot millorar la qualitat dels paisatges?
  • 17 de juny, castell-monestir d’Escornalbou: Eines per gestionar el paisatge a l’escala local
  • La sortida del dia 21 de juny va permetre conèixer in situ i de primera mà els principals projectes que s’estan implementant en el marc del Sistema de Gestió del Paisatge cultural Priorat–Montsant–Siurana i es va visitar el projecte de recuperació de les mines de Bellmunt del Priorat.

Les presentacions del curs es poden consultar al web de l'Observatori del Paisatge.

Van col·laborar en el curs la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, els consells comarcals del Priorat i de la Conca de Barberà, i l’Associació Prioritat.