News
12/11/2019

L'Observatori signa un conveni amb el Govern d'Andorra per elaborar el Mapa del paisatge d'Andorra

El mapa és la base per a una nova Estratègia Nacional de Paisatge d’Andorra.

El dilluns 9 de desembre de 2019, la directora general de Medi Ambient i Sostenibilitat del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Govern d’Andorra, Sílvia Ferrer López, i el director l’Observatori del Paisatge, Pere Sala i Martí, van signar el Conveni de col·laboració per elaborar el nou Mapa del paisatge d’Andorra, que serà la base per a una nova Estratègia Nacional de Paisatge d’Andorra.

El desembre del 2011 el Govern d’Andorra es va adherir al Conveni europeu del paisatge. Prèviament, entre els anys 2006 i 2009, havia realitzat i aprovat el mapa d’unitats de paisatge i el catàleg del paisatge d’Andorra. Posteriorment, el mes de febrer de 2016, el Govern andorrà va aprovar les accions 2016 – 2020 de l’Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra. A un any vista de la finalització de l’Estratègia vigent, la Direcció de Medi Ambient i Sostenibilitat del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha sol·licitat a l’Observatori del Paisatge que l’assessori en l’actualització de l’Estratègia Nacional del Paisatge, amb la implicació dels actors locals i de la població andorrana. Els treballs, que estan coordinats per l’Observatori amb la col·laboració estreta de la Direcció general, finalitzaran a la tardor del 2020.

La col·laboració entre l’Observatori del Paisatge i el Govern d’Andorra té altres precedents. L’any 2014 van elaborar conjuntament el document La planificació del paisatge en l'àmbit local a Europa. Els casos d'Alemanya, França, Països Baixos, Regne Unit, Suïssa i la regió de Valònia, a Bèlgica, i posteriorment van coeditar la publicació La planificació del paisatge en l'àmbit local a Europa = Landscape planning at a local level in Europe .

L’Observatori també va assessorar el Govern andorrà l’any 2015 en l’organització del 16è Meeting of the Workshops for the implementation of the European Landscape Convention 'Landscapes and transfrontier cooperation: Landscape knows no border' , organitzat pel Consell d'Europa i el Govern d'Andorra.