Novetats
09/04/2020

Un observatori per als paisatges rurals de Creta

El director de l’Observatori presenta a Heraklion el rol de l’entitat en diversos projectes en paisatges rurals.

El passat 14 de febrer de 2020 es va celebrar al Centre Cultural i de Conferències d'Heraklion (Creta, Grècia) un Seminari internacional amb el títol "Observatori Rural de Creta: cap al renaixement de les zones rurals" organitzat per l’Associació Ploigos per a la l’Educació i el Desenvolupament i la Universitat Tècnica de Creta.

Els objectius principals de l’esdeveniment eren la transferència de bones pràctiques en l’àmbit dels paisatges rurals, la cooperació i coordinació amb l’administració cretenca, la presentació de propostes sobre la temàtica, així com la posada en valor del suport que l’Observatori Rural de Creta ofereix en els àmbits de la planificació i la gestió, especialment a les autoritats locals i als principals agents de l’illa.

L’Observatori del Paisatge de Catalunya va ser convidat a participar-hi per explicar la naturalesa de l’entitat, el seu funcionament, i la seva acció en els paisatges rurals. El director, Pere Sala, va impartir la conferència “L’Observatori del Paisatge de Catalunya. Projectes relacionats amb els paisatges rurals”. Les experiències catalanes de l’aplicació dels catàlegs de paisatge en l’àmbit rural, les directrius del paisatge, el mapa del paisatge transfronterer de la Cerdanya, la Candidatura del paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània del Priorat-Montsant-Siurana, el “Fòrum Verge Extra: Oli i Territori” de les Garrigues, la xarxa “Territoris pel Paisatge”, el projecte de dinamització territorial a través de la descoberta dels paisatges des de les carreteres de Catalunya, o el projecte Wikipedra, van centrar la seva conferència.

En el Seminari internacional també hi van participar Haris Roditakis, President de Ploigos; Nikos Skoutelis, coordinador científic de l’Observatori rural de Creta; Maria Kassotakis, cap del Servei de Gestió Especial del Programa Operatiu de la Regió de Creta; Theanò Terkenlis, professora de la Universitat de l’Egeu; Michele Buffa, representant de l’Observatori del paisatge de Sicília; i Pieter Versteegh, coordinador de la xarxa AlterRurality.

De la trobada en van sorgir tres propostes de treball de l’Observatori rural de Creta de cara al futur. En primer lloc, l’exploració de la possible creació d'una xarxa d'observatoris mediterranis; en segon lloc, l’elaboració del "Mapa de Creta Rural", en coordinació amb l'administració local, i finalment, la creació d’un Fòrum pels paisatges rurals amb representants dels grups d'interès de Creta.