News
12/21/2021

El III Seminari Societat Civil i Paisatge analitza les dues dècades del Conveni europeu a Espanya

Durant els dos primers dies de desembre es va celebrar a la Universitat de València el III Seminari Societat Civil i Paisatge. Més de dues dècades del Conveni Europeu del Paisatge a Espanya. Assoliments i reptes futurs, en què va participar l'Observatori del Paisatge de Catalunya.

2021 és l'any que el Conveni europeu del paisatge compleix 21 anys. Un tractat que ha suposat un canvi profund en la manera d'entendre i gestionar els nostres paisatges, i que ha propiciat la implementació de polítiques i instruments juridicotècnics en matèria de paisatge.

El seminari va reunir nombrosos tècnics, responsables de paisatge i especialistes de diferents universitats per conèixer i compartir com s'han anat materialitzant a les diferents regions d'Espanya els principis i valors del Conveni europeu del paisatge, els èxits, les debilitats i sobretot els reptes de futur. Va ser organitzat pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians de la Universitat de València i la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.

Durant el primer dia, a la sessió temàtica dedicada a les polítiques de paisatge a Espanya, es van organitzar dues taules rodones amb representants de les diferents comunitats autònomes. El director de l'Observatori del Paisatge, Pere Sala, va participar a la primera, titulada “Les primeres polítiques de paisatge a Espanya: els casos de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Galícia” juntament amb Rosa Pardo Marín (directora general d'Ordenació del Territori i Paisatge , GVA), Valerià Paül Carril (Universidade de Santiago de Compostel·la) i Emilio Iranzo.

La taula rodona posterior es va centrar en els casos de les comunitats autònomes d'Andalusia, Castella i Lleó, el País Basc i Cantàbria.

La sessió de tarda es va dedicar a la sensibilització paisatgística dels agents territorials clau i la segona jornada, que es va celebrar a la Facultat de Geografia i Història, es va centrar en l'anàlisi d'accions i projectes en matèria de paisatge i en mecanismes i experiències de participació ciutadana en els processos d'ordenació del territori i del paisatge.

Podeu veure el programa complet del seminari, a l'agenda de l'Observatori.