News
08/10/2023

El programa de televisió ‘Paisatges encreuats' ja ha recorregut totes les unitats de paisatge de Catalunya

Des del 2018 se n’han fet 11 temporades amb un total de 143 capítols. Així, s’ha complert la fita de recórrer tot el país i fer les 134 unitats de paisatge que sorgeixen dels Catàlegs de Paisatge de Catalunya.

El mes d'octubre de 2018 Olot Televisió va iniciar la primera temporada de Paisatges encreuats, un programa que pretenia explicar els paisatges a partir de les persones que hi viuen i en viuen, presentat pel periodista Albert Brosa i produït per Olot Televisió, el suport de La Xarxa de Televisions Locals i l’assessorament tècnic de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Actualment el programa està dirigit i produït per Joan Manuel Robles. El programa s’emet a prop d’una trentena de televisions locals gràcies a la Xarxa de Televisions Locals.

Des del 2018 se n’han fet 11 temporades amb un total de 143 capítols. Així, s’ha complert la fita de recórrer tot el país i mostrar les 134 unitats de paisatge. El fet que s’hagin emès 9 programes més que unitats de paisatge hi ha, es deu principalment a l’època de pandèmia, durant la qual, i mentre no es podia sortir a l’exterior a gravar, es van solucionar les emissions amb resums dels programes ja emesos.

Una unitat de paisatge és un territori caracteritzat per una combinació d'elements naturals, culturals i simbòlics, que li confereixen un caràcter diferenciat de la resta i que és reconegut com a tal per la població. Les unitats de paisatge constitueixen, doncs, les 134 peces territorials bàsiques on aplicar polítiques de paisatge concretes. Les 134 unitats de paisatge sorgeixen dels catàlegs de paisatge de Catalunya i estan recollides en el Mapa de les unitats de paisatge de Catalunya, publicat l’any 2018 per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el Departament de Territori i l’Observatori del Paisatge.

Les unitats de paisatge també tenen una gran capacitat didàctica i de sensibilització. Són una poderosa eina pedagògica perquè la societat en general prengui consciència dels paisatges on viu, de la importància dels seus valors (naturals, històrics, socials, productius, simbòlics i identitaris) i també de la seva singularitat, les seves potencialitats i els seus riscos. Aquesta capacitat de sensibilització ha quedat més que demostrada amb l’emissió d’aquestes 11 temporades.

Cada capítol descriu les principals característiques i problemàtiques del paisatge

Cada programa s’estructura el voltant d’entrevistes a agents del territori a partir de les quals es donen a conèixer els elements naturals, l’evolució històrica, la transformació del territori, la seva cultura o l’expressió artística. El programa també es caracteritza per mostrar el paisatge de les unitats de paisatge des de l’aire.

Durant totes aquestes temporades, l’Observatori ha realitzat l’assessorament tècnic dels guions i ha ajudat a cercar experts o coneixedors del territori pels diferents programes. I continuarà assessorant en el contingut dels episodis del programa de la pròxima i última temporada, que viatjarà per Catalunya per centrar-se en els principals trets i les singularitats paisatgístiques del país, que mereixen una mirada especial i als quals se’ls atribueix una gran quantitat de valors paisatgístics**.**

Podeu recuperar els programes emesos a la llista de reproducció del programa Paisatges Encreuats del canal de Youtube d’Olot Televisió.