News
09/18/2024

"Ruinas y descampados", nou llibre on ha col·laborat l’Observatori del Paisatge

El llibre mostra la importància de les ruïnes i els descampats en els àmbits d’estudi vinculats al paisatge, a l'art i al pensament contemporani.

L’Observatori del Paisatge ha col·laborat activament amb la Universitat de Santiago de Compostela i amb l’editorial Abada Editores en la preparació de la publicació de les ponències del Seminari Internacional “Ruinas y descampados”, celebrat a Morille (Salamanca) l’any 2022, on van participar diversos pensadors i especialistes en teoria i pràctica del paisatge de renom internacional, i al qual l’Observatori ja hi va tenir un paper destacat tant en la seva concepció i organització com en el seu desenvolupament.

Les ruïnes i els descampats no són conceptes nous per a l'Observatori del Paisatge de Catalunya. L'any 2010 l'Observatori va organitzar un seminari internacional sobre les franges i els paisatges de perifèria del qual va sorgir el llibre Franges. Els paisatges de la perifèria (2012), que intenta donar visibilitat a aquests espais; narra la perifèria des de la mateixa perifèria, i ofereix pautes d'interpretació de la contemporaneïtat difícilment perceptibles des del centre de les ciutats o des dels entorns naturals o rurals.

El nou llibre pretén mostrar la presència de les ruïnes i els descampats en els àmbits d’estudi vinculats al paisatge, a l'art i al pensament contemporani en general, amb especial èmfasi al sud d'Europa. Concretament, vol fer palès com aquestes ruïnes i fragments ocupen un lloc central en les denúncies als models socioeconòmics heretats (primera part), així com en les darreres propostes, teòriques (segona part) i pràctiques (tercera part), sobre paisatge i territori. D'alguna manera, encara que les ruïnes sempre han tingut un lloc en la reflexió teòrica i en la sensibilitat artística (quarta part), els esdeveniments als quals la humanitat s'ha vist abocada des del segle XIX marquen l’horitzó temporal dels seus continguts.

La publicació s’emmarca en el projecte de recerca DEPARQ “Paisatges i arquitectures del error. Contra-història del paisatge a l'Europa llatina (1945-2020)”, impulsat per la Universitat de Santiago de Compostela i finançat pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, i ha estat coordinada per Federico L. Silvestre i Sergio Meijide. És un luxe comptar en un mateix llibre amb vint-i-una mirades tant variades cap a aquests paisatges suggerents, complexos i plens de reptes, com són les de Sandra Álvaro, Jean-Marc Besse, Ignacio Castro Rey, Roque Lazcano, Pedro de Llano, Sergio Meijide, Raffaele Milani, Mª Carmen Molina, Iván Moure, Eugenio Otero, Saúl de la Peña-Lastra, Mª Aránzazu Pérez, Guillermo Rodríguez, Emilio Rodríguez, Matías G. Rodríguez-Mouriño, Alberto Ruíz de Samaniego, Pere Sala, Miguel Serrano, Federico L. Silvestre, Gilles A. Tiberghien i Anna Zahonero.

Podeu obtenir més informació del llibre al web de l’editorial Abada.

ruinas-y-descampados-portada.jpg