News
10/27/2016

Neix el glossari digital de la pedra seca

L'Observatori del Paisatge i un grup de filòlegs que han estudiat el vocabulari de la pedra seca posen a disposició de tothom un glossari digital i col·laboratiu format exclusivament per mots relacionats amb aquesta temàtica. El web s'integra a l'actual Dossier dels Paisatges de la Pedra Seca.

Des d'avui, el glossari digital de la pedra seca ja es pot consultar al web de l'Observatori. Es tracta d'un recull de més de mig miler de mots relacionats amb el món de la pedra seca dels territoris de parla catalana. La tasca ha estat realitzada pels filòlegs Joaquim Monturiol, Eloi Domínguez i Anna Guix a partir dels treballs que van presentar en la VII Trobada d'Estudi per a la Preservació de la Pedra Seca als Països Catalans celebrada a les Preses l'any 2013.

Aquest nou web, que té el suport de l'Associació per la pedra seca i l'arquitectura tradicional, pretén abordar un dels molts valors intangibles que s'associen al patrimoni de la pedra seca. La gran diversitat de tipologies constructives, les eines, els tipus de pedra utilitzada i la tècnica constructiva de la pedra seca han acabat creant un ric vocabulari específic del món de la pedra seca i que, sovint, només és present en la memòria oral dels experts i professionals que coneixen aquest patrimoni.

Per una banda, la nova eina permet consultar el significat o significats de les paraules que formen part del recull i també la relació que sovint hi ha entre elles i, per l'altra, també permet que els usuaris facin les seves aportacions a través d'un formulari on es poden fer comentaris o proposar nous mots o locucions.

Glossari de la pedra seca

L'Observatori del Paisatge i els paisatges de la pedra seca

El glossari digital de la pedra seca s'integra en el Dossier digital dels paisatges de la pedra seca que va crear l'Observatori l'any 2007 i forma part de tot el grup d'actuacions que, des de l'inici de la seva activitat, ha realitzat l'Observatori, ja que la pedra seca és un dels elements que donen caràcter als paisatges rurals de Catalunya. Les actuacions relacionades amb la pedra seca que s'han realitzat des de l'Observatori són: l'elaboració del dossier digital "Paisatges de la pedra seca" (2007), el web Wikipedra (2011), la col·laboració en l'organització de la VII Trobada d'Estudi per a la Preservació de la Pedra Seca als Països Catalans de les Preses, formant part del comitè científic i el comitè organitzador (2013), l'adhesió a l'Associació per la pedra seca i l'arquitectura tradicional (2015) i les tasques d'assessorament en el projecte "COL·LABORA X PAISATGE. Construccions de pedra seca" coordinat per l'associació ADRINOC (2016).