News
11/08/2016

Un nou estudi identifica 169 miradors transfronterers a la Cerdanya

Ajuntaments, entitats i ciutadans han col·laborat en l'elaboració del mapa.

El Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya compta amb el nou document Punts d'observació del paisatge de la Cerdanya / Points d'observation des paysages de Cerdagne, elaborat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Cerdanya, l'Ajuntament de Llívia i el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans.

Portada document Punts Observació

El document identifica, caracteritza i posa en valor 169 punts d'observació del paisatge amb qualitat escènica i que són alhora reconeguts i valorats per la població i els agents locals, i posa sobre la taula estratègies i mesures que els ajuntaments i la resta d'entitats de la Cerdanya poden utilitzar per a donar-los a conèixer, millorar-los, promoure'ls, o aprofitar les seves excel·lents capacitats didàctiques i de sensibilització sobre el paisatge cerdà.

Mapa transfronterer i participat

El document inclou un mapa transfronterer amb els 169 miradors (alguns de ben patents i altres de potencials que sovint passen desapercebuts), obtinguts gràcies a la participació de la ciutadania, els agents del territori i la totalitat dels ajuntaments de la Cerdanya, a partir de les quals s'ha obtingut informació valuosa del coneixement col·lectiu del paisatge cerdà. Aquest és precisament un dels principals valors d'aquest mapa, així com també que s'hagi fet en un context transfronterer.

A resultes de l'àmplia col·laboració per part dels 39 municipis cerdans, a cadascun dels terme municipals els correspon de mitjana entre 4 i 5 punts d'observació, la qual cosa amplia i reforça les possibilitats de les seves respectives iniciatives locals.

Mapa dels miradors de la Cerdanya

Varietat de localitzacions i d'experiències

Una altra característica rellevant dels miradors identificats és la varietat de localitzacions on es situen: cims, edificis públics, places, torres, ermites, enmig de closes, o a peu de carretera, entre d'altres. Segons la seva ubicació, i també per l'experiència que obté l'observador, els punts d'observació s'han classificat segons si se situen en cims o en altres punts elevats, en un espai quotidià, a peu de carretera, proper a un element patrimonial, o si tenen un camp de visió de 360º.

Alguns dels 169 punts d'observació identificats inclouen mitjans explícits per a la interpretació del paisatge, sobretot panells, mentre que en la majoria l'experiència de cada lloc es percep més a través del coneixement, la mirada i el significat que li dóna cada persona.

Ermita punt d'observació del paisatge de la Cerdanya