‘Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani' ja és candidata a Patrimoni Mundial UNESCO
El Consejo del Patrimonio Histórico, reunit a Santo Domingo de la Calzada, va acceptar el passat 6 d’octubre la candidatura ‘Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani’ a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Això significa que l’Estat la presentarà al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO el febrer de 2018 per a què sigui reconeguda, si s’escau, el 2019. L’Observatori vol felicitar la Candidatura i ressaltar l’esforç ingent que està duent a terme des de fa molts anys la societat del Priorat, les seves institucions i les seves entitats, i que ha fet possible aquest reconeixement; alhora posa en valor el suport clau que ha rebut la Candidatura per part de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i d’altres entitats i institucions culturals, socials, econòmiques i acadèmiques del país, a més a més de persones a títol individual.
La proposta de candidatura, segons els requisits de la UNESCO, justifica el seu valor universal excepcional, en base als criteris V i VI establerts per la Convenció: per ser «un exemple eminent d’assentament humà tradicional, d’utilització tradicional del territori, representatiu d’una cultura i de la interacció humana amb l’entorn, especialment quan ha esdevingut vulnerable per l’impacte d’una mutació irreversible», i per «estar directament o materialment vinculat a esdeveniments o a tradicions vives, idees, creences o obres artístiques i literàries que tinguin una significació universal excepcional».
L’Observatori del Paisatge ha coordinat, juntament amb l’Associació Prioritat, la redacció del Pla de gestió del paisatge de la Candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani” a petició de la mateixa associació Prioritat, del Consell Comarcal del Priorat i de la Diputació de Tarragona.
El pla de gestió és un dels documents més importants del Dossier de Candidatura a patrimoni de la UNESCO ‘Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani’. Pretén que el paisatge cultural sigui l’eix vertebrador de tots i cadascun dels plantejaments, elements i processos que han de conformar el model de desenvolupament socioeconòmic i cultural del Priorat, amb l’objectiu d’esdevenir un referent i un exemple de futur per als territoris agrícoles de la mediterrània de terra endins. El Pla estableix l'estratègia, els objectius, les accions i les formes de governança adequades per gestionar el paisatge de manera eficaç i racional, a fi de mantenir el seu valor universal excepcional, que és un dels requisits de la UNESCO per presentar una Candidatura.
Aquest projecte lliga plenament amb el full de ruta de l’Observatori, anomenat “Catpaisatge2020. País, paisatge, futur” que parteix del convenciment que és possible viure i produir en un entorn de qualitat, com ara és el cas del Priorat, i que en territoris d’aquestes característiques el paisatge és un actiu de primer ordre que contribueix al desenvolupament econòmic i social.