News
11/16/2017

Presentació del nou Arxiu d'imatges de l'Observatori del Paisatge de Catalunya

El proper 28 de novembre a les 19h es presentarà a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya l’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, un projecte patrocinat per ATLL, Concessionària de la Generalitat.

L’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge de Catalunya és una eina dinàmica per produir, compartir, difondre i fer circular imatges dels paisatges de Catalunya, amb la finalitat de promoure el coneixement, l’estudi, la conscienciació, la gestió i l’ordenació del paisatge. L’Arxiu conté un ampli ventall d’imatges digitals dels paisatges contemporanis catalans procedents de l’activitat de l’Observatori a més d’aportacions d’altres institucions, entitats, fotògrafs i particulars.

L’Arxiu neix, doncs, com una eina en constant actualització, i oberta a col·laboracions ben diverses, des de l’àmbit professional a l’artístic, passant pels aficionats a la fotografia. Si bé l’Arxiu està inicialment pensat per a la fotografia, l’enorme pes de la imatge en general en la societat contemporània i la relació cada cop més rellevant que té amb el paisatge obre les portes a ampliar-se en un futur amb altres formats (vídeo, il·lustració, etc.)

L’Arxiu serà presentat pel meteoròleg de TV3 Francesc Mauri el proper 28 de novembre a les 19h a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’Arxiu s’ha desenvolupat gràcies a la participació de l’empresa Aigües Ter Llobregat, Concessionària de la Generalitat SA, que col·labora des de fa uns anys amb l’Observatori del Paisatge.

Targetó presentació Arxiu d'Imatges

L’Arxiu persegueix els següents objectius:

Sensibilitzar

Un dels objectius de l’Arxiu és el de potenciar el coneixement del patrimoni paisatgístic català, promoure la fotografia de paisatge com una eina per a la seva gestió i ordenació, i sensibilitzar sobre paisatge en el sentit ampli.

Compartir

Avui la fotografia és plenament present a la nostra vida diària. Amb la intenció de treure’n el màxim partit l’Arxiu promou l’ús, la circulació i fins i tot la creació d’imatges derivades i obre la porta a la recontextualització i a la reinterpretació.

Dinamitzar comunitats

Internet ha obert les portes a la comunicació global i permet la creació de comunitats online i la circulació i difusió de continguts digitals. En aquest sentit l’Arxiu ofereix continguts a les comunitats de fotografia de paisatge existents a Internet i al mateix temps dinamitza i incentiva el diàleg, la difusió, la reflexió i l’acció en relació amb el paisatge a través de les xarxes socials (Instagram, Facebook i Twitter).

Catalogar i preservar

La majoria de les fotografies que es fan actualment són digitals, sense un suport físic que garanteixi la seva pervivència. L’Arxiu pretén catalogar i preservar imatges digitals en origen dels paisatges contemporanis catalans amb l’objectiu que puguin ser consultades per les pròximes generacions.