News
12/01/2017

L'Observatori del Paisatge de Catalunya estrena l'Arxiu d'Imatges

El portal web de l’arxiu permet consultar, comentar, pujar i descarregar fotografies digitals dels paisatges contemporanis catalans.

El passat dia 28 de novembre de 2017 es va presentar a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya l’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge.

L’acte va anar a càrrec del meteoròleg i geògraf Francesc Mauri i hi van intervenir el director general d’Aigües Ter Llobregat, Concessionària de la Generalitat SA, Alfredo Gutiérrez; el director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala i Martí, i la responsable del projecte i del Centre de documentació de l’Observatori, Gemma Bretcha.

L’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge de Catalunya és una eina dinàmica per produir, compartir, difondre i fer circular imatges dels paisatges de Catalunya, amb la finalitat de promoure el coneixement, l’estudi, la conscienciació, la gestió i l’ordenació del paisatge. L’Arxiu actualment té un fons d’unes 1500 imatges digitals dels paisatges contemporanis catalans procedents de l’activitat de l’Observatori a més d’aportacions d’altres institucions, entitats, fotògrafs i particulars.

L’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge ha passat de ser concebut inicialment com una eina d’ús intern (per la necessitat de l’entitat d’organitzar i catalogar les pròpies fotografies), a convertir-se en un portal i una eina accessible a tothom i que permet catalogar i compartir fotografies de paisatge de tothom qui ho desitgi.

Neix com una eina en constant actualització, i oberta a col·laboracions ben diverses, des de l’àmbit professional a l’artístic, passant pels aficionats a la fotografia. Si bé l’Arxiu està inicialment pensat per a la fotografia, l’enorme pes de la imatge en general en la societat contemporània i la relació cada cop més rellevant que té amb el paisatge obre les portes a ampliar-se en un futur amb altres formats (vídeo, il·lustració, etc.)

L’Arxiu s’ha desenvolupat gràcies a la participació de l’empresa Aigües Ter Llobregat, Concessionària de la Generalitat SA, que col·labora des de fa uns anys amb l’Observatori del Paisatge.

Presentació de l'Arxiu al Col·legi de Periodistes de Catalunya

Objectius que persegueix:

Sensibilitzar

Potenciar el coneixement del patrimoni paisatgístic català, promoure la fotografia de paisatge com una eina per a la seva gestió i ordenació, i sensibilitzar sobre paisatge en sentit ampli.

Compartir

Avui la fotografia és plenament present a la nostra vida diària. Amb la intenció de treure’n el màxim partit, l’Arxiu promou l’ús, la circulació i fins i tot la creació d’imatges derivades i obre la porta a la recontextualització i la reinterpretació.

Dinamitzar comunitats

Internet ha obert les portes a la comunicació global i permet la creació de comunitats online i la circulació i difusió de continguts digitals. En aquest sentit l’Arxiu ofereix continguts a les comunitats de fotografia de paisatge existents a Internet i al mateix temps dinamitza i incentiva el diàleg, la difusió, la reflexió i l’acció en relació amb el paisatge a través de les xarxes socials (Instagram @arxiucatpaisatge ), Facebook, i Twitter).

Catalogar i preservar

La majoria de les fotografies que es realitzen avui són digitals, sense un suport físic que garanteixi la seva pervivència. L’Arxiu pretén catalogar i preservar imatges digitals en origen dels paisatges contemporanis catalans amb l’objectiu que puguin ser consultades per les pròximes generacions.

Un arxiu que s’ha convertit en col·laboratiu:

Un dels aspectes més rellevants de l’Arxiu és que permet la col·laboració de tothom qui ho vulgui: des de la inclusió d’imatges via web, a l’apartat “Penja la teva foto” –que s’activarà en pocs dies-, fins a enviar comentaris sobre imatges ja catalogades, per exemple si es detecten dades descriptives incorrectes.

Per a més informació:

Observatori del Paisatge de Catalunya
Hospici, 8 – 17800 OLOT
972 27 35 64
centre.documentacio@catpaisatge.net