News
12/05/2017

L'Observatori presenta diverses eines per al coneixement i actuació en el paisatge en el Simposi Internacional Pensar y sentir el paisaje, a Colòmbia

El Simposi ha durat tres dies, hi han participat prop de 600 assistents i 28 especialistes d’arreu del món, i ha finalizat amb la signatura d’un Pacte per la preservació del Paisatge Cultural Cafeter i la seva contribució a la pau a Colòmbia.

Els passats 16 i 17 de novembre de 2017 l'Observatori del Paisatge va ser invitat en el I Simposi Internacional del Paisatge, sota el títol “Pensar y sentir el paisaje”, organitzat per La Iniciativa Latinoamericana del Paisaje (LALI) i de diverses institucions i entitats nacionals i regionals colombianes. La trobada es va dur a terme a la ciutat colombiana d’Armènia, en el Departament del Quindío, en ple Paisatge Cultural Cafeter, declarat Patrimoni Mundial l’any 2012 per la UNESCO. Hi van participar 570 assistents i 28 especialistes d’arreu del món.

El Simposi partia de la idea que el Paisatge Cultural Cafeter de Colòmbia (PCC) és una regió que s’ha convertit en els últims anys en una nova referència paisatgística mundial que reconeix una societat i un paisatge arrelats en una cultura cafetera molt viva. Durant el Simposi es va posar sobre la taula el fet que el futur del paisatge cafeter, eminentment productiu, requereix d’una mirada creativa, imaginativa, que entengui el paisatge com l’expressió del trets identitaris d’un lloc, així com d’una gestió col·laborativa entre institucions, societats civils i agricultores en favor del paisatge.

Pere Sala, director de l‘Observatori, va obrir el Simposi amb una conferència on exposava diverses eines de coneixement i d’actuació en el paisatge. L’organització estava interessada en el potencial que tenen els catàlegs de paisatge o el mapa de paisatge transfronterer de la Cerdanya, entre altres eines, per generar coneixement que sigui útil per desenvolupar polítiques de paisatge i prendre decisions sobre el futur d’un territori.

Pere Sala en la seva participació al Simposi Pensar y Sentir el Paisaje

En el Simposi també hi van participar Martha Fajardo (LALI; i coordinadora del Simposi), Maguelonne Dejeant-Pons (Consell d’Europa), Teresa Andersen (Consultora UNESCO), Pietro Laureano (ICOMOS), Roberto Mulieri (Red Argentina del Paisaje), David Maddox (Nature of Cities), Noboru Kawashima (Grupo Verde), Gonzalo de la Fuente (Paisaje+Turismo Sostenible+TICs), Nina-Marie Lister (Universitat de Toronto), Roser Vernet (Prioritat), Carlos Jankilevich (IFLA Cetroamérica y Caribe), Mónica Morales (Corporación Patrimonio y Paisaje), Diana Wiesner (Fundación Cerros de Bogotá), Alberto Gómez Majía (Jardín Botánico del Quindío), Ricardo Riveros (Secretari de LALI) i Ignacio Alcalde (Fundación Metrópolis), a més a més de representants de governs i d’entitats nacionals i regionals, i del sector econòmic.

El Simposi va acabar el divendres 17 amb la històrica signatura del Pacte “Paisaje Cultural Cafetero por una construcción sostenible de la paz”, amb la presència del Procurador General de la Nació, els tres governadors de l’Eix Cafeter, l’alcalde d’Armènia i representants de diverses institucions socials, econòmiques i ambientals.

El dia 15, un dia abans del Simposi, es va celebrar el VI Foro de la Iniciativa Latinoamericana del Paisatge (LALI), organitzat a la Hacienda Combia, al municipi quindià de Calarcá (Colòmbia), amb el títol "VI FORO LALI 5 años". Pere Sala també va participar-hi amb una conferència i en els debats suscitats al llarg del dia. Els organitzadors volien conèixer la naturalesa i les funcions de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, així com les eines que s'estan desplegant a Catalunya. Els governs i les entitats de llatinoamèrica fa temps que mostren interès per l'activitat de l'Observatori del Paisatge de Catalunya i per les polítiques catalanes de paisatge en general.

Més de 70 persones de diferents països llatinoamericans i europeus van participar en el en VI Foro, que va servir per constatar els notables progressos assolits en els últims anys en països llatinoamericans en matèria de paisatge.

L’Observatori del Paisatge va col·laborar en l’organització tant del I Simposi Internacional com del VI Foro, en el marc de les activitats que estan desplegant conjuntament l'Observatori i la Iniciativa Latinoamericana del Paisaje (LALI) fruit del conveni signat per ambdues parts el juny de 2013.