News
10/30/2018

Jornada per debatre i posar en valor els paisatges refugi

L'Observatori del Paisatge de Catalunya està organitzant, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, la jornada Paisatges Refugi, que tindrà lloc el 13 de desembre de 2018 a la Cripta de la Colònia Güell.

El paisatge refugi és l’indret que permet retrobar-se a si mateix o a través del qual poder evadir-se de les pressions diàries. En un món accelerat, on el soroll és sempre present i el silenci absent, cada vegada es fa més necessari trobar aquest recer. Hi ha qui el troba al bosc, a la muntanya o en racons inaccessibles i mig perduts davant del mar, on la natura es manifesta de manera més salvatge. És llavors quan reapareix el mite de la cabanya, segurament –i històricament- la millor plasmació d'aquesta creixent i incessant recerca del retir, del silenci. Hi ha, però, qui és capaç de trobar aquests llocs en els paisatges quotidians. Emergeixen així espais puntuals, i fins i tot esporàdics, des d'on contemplar el paisatge o tornar a conviure–hi de manera quotidiana, també dins de les ciutats o en la seva perifèria. Uns i altres actuen com a paisatges refugi des d’on es reclamen i es reivindiquen uns valors dels quals l'Observatori del Paisatge de Catalunya es vol fer ressò en aquesta jornada.

Després de la benvinguda a càrrec del primer tinent d’alcalde de Santa Coloma de Cervelló, Gerard Segú, i Pere Sala, director de l’Observatori, obrirà la jornada Joan Nogué, que tractarà els paisatges refugi neorurals. Tot seguit l’arquitecta paisatgista portuguesa Teresa Andresen emmarcarà la seva conferència en l’entorn urbà: “Refugio en el paisaje metropolitano de Oporto: proximidad y distanciamiento”. L’arquitecte i professor de la Universitat Roma Tre, Francesco Careri, participarà en la jornada amb la conferència titulada “Arquitecturas para el margen”.

Els primers ponents de la tarda seran el professor d’Estètica i Història de l’Art de la Universitat de Santiago de Compostela, Federico López Silvestre, i l’artista Eduardo Outeiro, que intercanviaran un diàleg anomenat “Sin refugio”. A continuació, la cabanya serà el tema central de la intervenció del professor de Filosofia i Estètica Gilles A. Tiberghien.

Abans el debat final, Montserrat Domingo, monja anacoreta resident a l'ermita de sant Joan del Codolar de Cornudella de Montsant, reflexionarà sobre els paisatges unificadors de vida des de la seva realitat personal.

La jornada es pot celebrar en el refugi privilegiat de la Colònia Güell gràcies a la col·laboració de l’ajuntament d’aquesta localitat, el Consorci de la Colònia Güell, l’Ateneu Unió i Advanced Leisure Services, SL.

Podeu consultar el programa de la jornada aquí.

Llengües: Hi haurà servei de traducció simultània del francès i català al castellà.

Inscripció: El preu del seminari és de 20€ i inclou el dinar.

inscripcio@catpaisatge.net / tel. 972 27 35 64