News
01/11/2019

Catàleg de paisatge del Penedès: ja es poden consultar els resultats dels tallers de caracterització

Les sessions, dinamitzades per experts en participació ciutadana, van reunir una cinquantena de persones, entre les quals hi havia càrrecs de les administracions locals i comarcals, representants d’associacions, d’empreses i altres persones a títol individual.

La pàgina web del Catàleg de paisatge del Penedès ja inclou la síntesi de les aportacions que van realitzar els participants dels tallers de diagnosi celebrats entre el setembre i l’octubre del 2018. L’objectiu d’aquestes quatre reunions, que es van celebrar al castell de Subirats, al castell de Claramunt, a Santa Oliva i al castell de Castellet, va ser aprofundir en els valors, les dinàmiques i el caràcter del paisatge del Penedès tant a nivell de vegueria com per a cada unitat de paisatge. A partir de documentació tècnica en procés d’elaboració, els participants van contribuir a la caracterització dels paisatges del Penedès.

Tallers de caracterització del Penedès

Cada taller es va desenvolupar a través de tres dinàmiques de treball. La primera es va centrar en els elements que conformen el caràcter de la vegueria del Penedès que va servir per contrastar la proposta de l’equip redactor. Alguns dels elements que es van recollir són la vinya, amb tot el patrimoni de camins, construccions de pedra seca, cellers i el canvi cromàtic al llarg de l’any; la xarxa de petits nuclis rurals, tant de la Plana del Penedès com d’altres paisatges de la zona nord de l’àmbit territorial; així com altres elements com els corredors lineals d’infraestructures, el litoral, les fites i fons escènics (amb una importància destacada dels castells i torres), els boscos, les urbanitzacions i les indústries de riu (sobretot molins paperers i fariners).

La segona ja es va centrar en els valors i els miradors de cada unitat de paisatge. En aquest cas, els participants van escollir, a partir d’una llista prèvia, els valors i miradors més rellevants de cada paisatge i al mateix temps van aportar nova informació. El tercer exercici es va focalitzar en les dinàmiques i incidències sobre el paisatge de cada unitat i va conduir a un debat final sobre l’evolució actual i futura del paisatge del Penedès.

El document de síntesi de les sessions es pot descarregar aquí.

Taller de caracterització del paisatge del Penedès

El Catàleg de paisatge del Penedès

L’Observatori del Paisatge de Catalunya està coordinant el Catàleg de paisatge del Penedès, una eina imprescindible per integrar el paisatge en el Pla territorial parcial del Penedès que està elaborant la Secretaria d'Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El Catàleg ajudarà a conèixer millor com és el paisatge del Penedès i a pensar, entre tots, com es vol que sigui en el futur.

Podeu trobar més informació del Catàleg de paisatge i de tot les eines de participació a paisatgepenedes.cat.