News
03/20/2019

Jornades per posar en valor i debatre sobre els nous significats dels paisatges de l'energia hidroelèctrica

L'Observatori del Paisatge de Catalunya organitza, juntament amb l’Associació Pirineus.watt i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Seminari Paisatge/kW. Significats i valors dels paisatges de l’energia hidroelèctrica, que se celebrarà a Tremp, els dies 21, 22 i 23 de març de 2019.

L’energia hidroelèctrica ha tingut un paper clau en la industrialització del país. Per als territoris productors, com els Pirineus, ha suposat la major transformació socioeconòmica dels darrers cent anys i ha deixat una extraordinària empremta en el paisatge.

La gran potència simbòlica que tenen avui les infraestructures hidroelèctriques en el territori català ens invita a debatre quines són les noves imatges i significats que ens transmeten aquests paisatges, com estan derivant avui cap a un accelerat procés de patrimonialització, o com es converteixen en un element clau de dinamització territorial. No només pel valor industrial de l’obra d’enginyeria, sinó també per tractar-se d’elements que són protagonistes, dominants, d’un paisatge –l’energètic- que a poc a poc emergeix com un nou paisatge de referència a casa nostra.

El Seminari Paisatge/kW està estructurat en quatre blocs. Després de la benvinguda a càrrec de Jaume Massó, director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; Albert Alin, en representació de l’IDAPA; Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, i Xavier Tarraubella, president de l’Associació Pirineus.watt, obrirà el Seminari Albert Alins, director general de Polítiques de Muntanya i Litoral, que tractarà el paisatge de l’aigua com a element de dinamització territorial.

Tot seguit s’iniciarà el primer bloc, moderat per Pere Sala, sobre la construcció del paisatge hidroelèctric, enfocat des de diferents perspectives (energètica, geogràfica, històrica, arquitectònica o perceptiva). Intervindran en aquest primer bloc Joan López, geògraf de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una ponència sobre la generació d’electricitat i la construcció de territori; tot seguit Manuel Rodrigo de la O Cabrera, arquitecte de la Universidad Politécnica de Madrid, tractarà els significats i percepcions associades als paisatges de l’energia hidroelèctrica a través de l’anàlisi de fotografies i de pel·lícules documentals; Eduard Callís, arquitecte de la Universitat

Politècnica de Catalunya, parlarà sobre la presa i el paisatge; i finalment Arcadi Castilló, de l’IDAPA, parlarà del paisatge hidroelèctric als Pirineus.

El bloc 2, a la tarda, està dedicat a la relació entre els pantans, el paisatge i l’ordenació del territori, i estarà moderat per l’arquitecte Joan Llort. La primera conferència d’aquest bloc és sobre els usos productius i recreatius dels embassaments hidroelèctrics, d’Antoni Palau, biòleg de la Universitat de Lleida. El seguirà Salvador Giné, arquitecte i urbanista. A continuació Pilar Mallol, enginyera agrònoma de la Universitat de Lleida, explicarà l’actualització del planejament urbanístic a l’embassament de Sant Antoni. Tot seguit, Miquel Buch, del Departament de Territori i Sostenibilitat, abordarà el Pla Director Urbanístic de l’embassament de Rialb. I finalment, Carles Vico, geògraf del Consell Comarcal del Bergadà, ens parlarà de l'embassament’embassament de La Baells en l’horitzó 2020.

El segon dia, el divendres 22, s’iniciarà amb el tercer bloc, dedicat a la relació entre paisatge hidroelèctric i activitat econòmica i moderat per Xavier Tarraubella. El bloc l’inaugurarà Jean-François Rodríguez, arquitecte de la Université de Bordeaux, relacionant hidroelèctriques, paisatge i turisme; a continuació Sergi Saladié, geògraf de la Universitat Rovira i Virgili, combinarà paisatge i hidroelectricitat renovable. Aquestes dues primeres conferències donaran peu a un panell de presentació de projectes de valorització del patrimoni hidroelèctric, com ara els de la Vall Fosca (a càrrec d’Eva Perisé, del Museu Hidroelèctric de Capdella) o el pla de valorització hidroelèctrica del Pallars Sobirà.

A la tarda entrarem en el quart i últim bloc centrat en el paisatge hidroelèctric com a paisatge cultural, presentat per Pere Porta. La primera ponència d’aquest bloc anirà a càrrec d’Oriol Beltran, antropòleg de la Universitat de Barcelona, que tractarà la memòria i construcció social del paisatge hidroelèctric. La segona serà de l’arquitecta Sígrid Remacha, sobre processos de patrimonialització del patrimoni hidroelèctric al Pirineu i gestió del territori, on analitzarà els casos de França, Andorra i Espanya. La següent ponència serà de Xurxo M. Ayán Vila, arqueòleg de la Universidade Nova de Lisboa, sobre una arqueologia dels paisatges hidràulics de l’electrofascisme ibèric. I tancarà aquest bloc Miquel Bailac, enginyer informàtic i expert en cartografia, presentant la restitució històrica del paisatge hidroelèctric de l’embassament de Sant Antoni.

El dissabte 23 es farà una visita guiada i recorregut pels paisatges hidroelèctrics de la Vall Fosca i visita al Museu Hidroelèctric de Capdella, que forma part de la xarxa territorial de museus del MNACTEC.

A més, s’han organitzat dues sessions obertes, a les quals no cal estar inscrit per assistir-hi. La primera, que se celebrarà el dijous 21 a les 22h al Cafè Salón de Salàs de Pallars (plaça del Mercat, s/n), és una taula rodona on els escriptors Pep Coll, Ramon Solsona i Miquel Fañanàs, dinamitzats per Martí Boneta, debatran sobre el paisatge hidroelèctric a la literatura. La segona és el divendres 22, a les 22h, al cinema La Lira de Tremp (rambla del Dr. Pearson, 22), on el promotor Manel Dalmau impartirà una conferència sobre el paisatge de les hidroelèctriques com a escenari de cine.

Col·laboren en l’organització del Seminari la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i sostenibilitat, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya, la Federación Nacional de Asociaciones y Municipios con Centrales Hidroeléctricas y Embalses, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Ajuntament de Salàs de Pallars, l’Ajuntament de Talarn, l’Ajuntament de Torre Capdella, i l’Ajuntament de Tremp.

Lloc: Sala de conferències del Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP) de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (Passeig de Pompeu Fabra, 21, Tremp), gràcies a la col·laboració d’aquesta institució.

Podeu consultar el programa del seminari.

Inscripció: El preu del seminari és de 40€ i de 20€ per a estudiants i persones inscrites a l’atur (caldrà document que ho acrediti). Inclou els dos dinars i les visites.

inscripcio@catpaisatge.net / tel. 972 27 35 64

Paisatge/kw