Publicat el resum del seminari Paisatge/kW. Significats i valors dels paisatges de l'energia hidroelèctrica
L’enorme significació i la gran potència simbòlica que tenen avui les infraestructures hidroelèctriques en el territori català i l’emergència dels paisatges hidroelèctrics com un nou paisatge de referència, van impulsar l’Observatori del Paisatge de Catalunya, l’associació Pirineus.watt i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) a organitzar el seminari Paisatge/kW. Significats i valors dels paisatges de l’energia hidroelèctrica, celebrat a la ciutat de Tremp, al març de 2019.
Aquest document és el resum de les ponències presentades al seminari, on experts, investigadors, acadèmics, especialistes i els actors pirinencs van debatre quines són les noves imatges i els nous significats que ens transmeten aquestes gegantines obres d’enginyeria i els paisatges que han generat; analitzar com i per què estan derivant avui cap a un clar procés de patrimonialització, i explorar les seves possibilitats de dinamització territorial a partir de nous usos recreatius encara avui poc definits.
El resultat és una aproximació a aquests paisatges amb una dimensió transversal i polièdrica, oferint-nos múltiples mirades: energètica, patrimonial, estètica, territorial, econòmica, urbanística o turística, entre d’altres.
El document s’organitza seguint l’estructura de les jornades: en quatre blocs, dues sessions obertes i dues visites guiades. El bloc 1 tracta sobre “La construcció del paisatge hidroelèctric”; el bloc 2 se centrà en “Pantans, paisatge i ordenació del territori”; el bloc 3 sobre la relació entre “Paisatge hidroelèctric i activitat econòmica”, i el bloc 4 examina la interacció “Paisatge hidroelèctric, paisatge cultural”. Les sessions obertes van consistir en una taula rodona dedicada a “El paisatge hidroelèctric a la literatura”, i la segona va estar dedicada al cinema i es va portar a terme al Cinema La Lira de Tremp. Les visites van tenir lloc a la Central Hidroelèctrica de Talarn, l’embassament de Sant Antoni i un recorregut pels paisatges hidroelèctrics de la Vall Fosca on es va visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella.
Al seminari hi col·laboraren la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya (actual Secretaria d’Agenda Urbana i Territori), el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Ajuntament de Salàs de Pallars, l’Ajuntament de Talarn, l’Ajuntament de Tremp, l’Ajuntament de la Torre de Capdella, la Federació de Municipis de Catalunya i la Federación Nacional de Asociaciones y Municipios con Centrales Hidroeléctricas y Embalses.