L'exposició ‘Tota pedra fa paret' arriba a Olot
L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat i actualment segueix configurant bona part dels paisatges de Catalunya. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels segles es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua.
Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya l’any 2019 van produir aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques de pedra seca presents al nostre país. La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en la varietat de tipologies constructives, en la diversitat de paisatges que generen aquests elements i en el ric teixit associatiu que vetlla per la seva preservació. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, que s’integra perfectament en el paisatge i és sostenible des de tots els punts de vista.
Per altra banda, mentre duri l’exposició també s’oferiran visites guiades per a les escoles d’Olot i la Garrotxa (cinquè i sisè de primària, i primer i segon d'ESO), que es complementaran amb l’activitat educativa “Tot un món de pedra seca. La pedra seca a la Garrotxa”, gràcies al projecte Col·labora X Paisatge impulsat per ADRINOC (Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya) amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge.
L’Observatori del Paisatge des del seu inici ha mostrat una sensibilitat especial pel coneixement i difusió de les construccions de pedra seca, començant per la seva descripció en el marc dels catàlegs de paisatge de Catalunya i aprofundint més en aquesta temàtica a través d’un Dossier específic i sobretot per mitjà de la Wikipedra. Aquest inventari col·laboratiu, que aquest 2021 celebra el seu desè aniversari, ja inclou més de 24.000 construccions de pedra seca gràcies a la participació de més de 400 persones i entitats. L’organització d’aquesta exposició és una mostra més del compromís de l’Observatori en la posada en valor dels paisatges de la pedra seca.
El dissabte 20 de març a les 12 del migdia s’inaugura l’exposició a la Sala 15 del Museu Comarcal de la Garrotxa, a l’edifici Hospici d’Olot, al mateix edifici on té la seu l’Observatori del Paisatge. Es podrà visitar en aquesta localitat fins al 2 de maig i després seguirà la seva itinerància a Tortosa. Cal destacar que l’exposició ja s’ha exposat a Bonastre, Manresa, Cadaqués, Amposta, Freginals, Castellar del Vallès, Torrebesses i La Fatarella.