News
09/20/2021

L'Observatori contribueix al debat del CCCB i la XV Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme sobre com equilibrar el territori

El 14 de setembre es va portar a terme el seminari “Equilibrar el territori” al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. L’activitat formava part de la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU), que juntament amb el CCCB van organitzar tres jornades de debats i seminaris per reflexionar sobre el futur del territori i els seus recursos, la vida en comunitat i els actuals reptes del pensament urbà.

Què és necessari per mantenir viu un territori, per cohesionar una comunitat? La quinzena edició de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme posava el focus en la necessitat de reajustar l’equilibri entre les zones més i menys poblades del nostre territori i garantir a la vegada el benestar de les comunitats que hi viuen. En un món cada cop més urbanitzat, s’abordaren propostes sobre com revitalitzar de manera coherent i respectuosa els territoris menys densos i més deshabitats i que són, al seu torn, aquells que nodreixen la ciutat amb aliments, matèries i recursos bàsics per a la subsistència. Així mateix, s’incorporà una reflexió al voltant de les disrupcions i transformacions que s’han accelerat arran de la pandèmia i que necessàriament ens fan replantejar la manera en què haurem de pensar les ciutats a partir d’ara.

En aquest cas, el seminari ‘Equilibrar el territori’ en el qual va participar el director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala, formava part del cicle «Viure junts. Territori, comunitat, recursos» i era un espai de reflexió on professionals de l’arquitectura i l’urbanisme es trobaven amb experts, investigadors i activistes de diversos àmbits per compartir experiències i dialogar amb el públic.

Durant la seva intervenció, el director de l’Observatori va defensar com els exercicis de reconeixement col·lectiu dels valors del paisatge, així com el mapa dels 134 paisatges de Catalunya, esdevenen dues vies que contribueixen a interconnectar el territori, que es troben al servei de l’equilibri territorial, perquè permeten precisament, fugir dels tòpics i fer ressaltar, en canvi, paisatges amb grans valors i enormement interessants, però poc coneguts i sovint menys valorats. A través de diversos exemples, el director va mostrar com les visions estereotipades del món rural es combaten des del “contingut” de cada territori, des dels seus valors, des de la seva idiosincràsia i la seva identitat plasmades en un paisatge, i a través de projectes propis.

Es poden recuperar conferències i articles a l’arxiu digital del CCCB. També al seu canal de Vímeo.

Foto: @publicspaceCCCB