Dossier
Paisajes Sonoros
Catalunya
|
Crònica
|
Educació, sensibilització i difusió
|
Paisatge sensorial
|

El mapa sonor de les Festes del Segar i el Batre, a Internet

12/03/2011
|
D.C,
Regió7

Avià recull vint-i-cinc sons típics de la tradicional celebració en un web que es presenta avui

L'Ajuntament d'Avià ha recollit els sons més característics d'una de les activitats agrícoles que menys canvis ha patit al llarg dels segles. Es tracta de les feines de segar i batre el blat, que a la població fa vint-i dos anys que han convertit en una festa perquè la mecanització de les feines del camp ha fet perdre les antigues maneres de recol·lectar els cereals a mà. El paisatge sonor de la celebració es presentarà avui, a 2/4 de 8 a la sala de l'Ateneu d'Avià, i es pot consultar per Internet a través de la web www.avia.cat/paisatgesonor.

El mapa sonor del segar i el batre recull vint-i-cinc sons associats al cultiu del blat, des del moment que es llaura la terra per sembrar-hi les llavors fins a la mòlta del cereal. També recopila sons associats a la celebració, com per exemple una tempesta una setmana abans de fer la sega. La regidora de Cultura d'Avià, María del Agua Cortés, ha explicat que aquest projecte "és una altra manera de promocionar la festa, des d'un altre punt de vista".
En la presentació d'aquesta iniciativa, ahir, Cortés va destacar el fet que enregistrar i donar a conèixer els sons d'aquesta feina suposa, també, fer un recorregut per la història de la recol·lecció dels cereals, especialment del blat. I és que, com va dir, des del neolític i al llarg del segles, la manera de conrear i recollir el blat ha patit poques transformacions. A més, va exposar que, en el cas d'Avià, encara queden persones que havien realitzat aquestes feines per viure. El seu testimoni ha estat recollit pels professionals de la Maixerina, l'empresa berguedana que ha dut a terme aquesta iniciativa i que en el seu dia ja es va encarregar d'elaborar el paisatge sonor de la Patum. Es tracta d'uns testimonis que cada cop són més escassos, perquè són persones d'edat avançada i perquè els tractors i les màquines de recol·lectar han substituït les arades i el volant.

Jordi Millán, de la Maixerina, va explicar que amb aquesta feina s'ha volgut "conservar el patrimoni sonor" d'aquesta activitat, documentar-lo i divulgar-lo. A més dels sons, es recull una foto de cadascun dels processos i un text de caire literari que l'explica.

A més de poder-se consultar al web municipal d'Avià, els sons també han quedat arxivats al web www.escoltar.cat, que té el suport del Laboratori d'Art Sonor de la Universitat de Barcelona. Actualment ja disposa de 800 sons, com per exemple la bramada del Carnaval de Solsona.