Dossier
Paisatges Sonors
Espanya
|
Crònica
|
Paisatge urbà i periurbà
|
Paisatge sensorial
|

Una façana que perpetuarà el paisatge sonor del poble

17/05/2012
|
Toni Seguí,
Menorca.info

El alumnes del Col·legi Públic han participat en aquest projecte creatiu

La sala multifuncional de Sant Lluís presentarà una original façana que plasmarà la cartografia sonora de la cultura popular oral del poble en el moment de la construcció de l'edifici. Aquest projecte creatiu ha estat possible gràcies a la participació de les llicenciades en Belles Arts, Tonina Matamalas i Carme Gomila, de la plataforma digital MAIXAPtv, i la col·laboració dels alumnes del Col·legi Públic Sant Lluís.

L'arquitecte Joan J. Gomila, coautor i codirector juntament amb Domènec Enrich del projecte del teatre de Sant Lluís, afirma que la iniciativa d'incloure la cartografia sonora en la façana de l'edifici és la resposta a la voluntat d'afegir-hi un plus de creació artística a un edifici públic i singular, amb una façana cega a conseqüència del seu ús interior. Serà una façana de formigó blanc, llisa i d'alçada similar a les cornises dels edificis que conformen el cèntric carrer del poble, les tres característiques que defineixen la tipologia arquitectònica del nucli antic del poble fundat el 1761 durant l'ocupació francesa de l'Illa.

Gomila subratlla que els sons i les paraules són conceptes lligats a l'activitat que acollirà el nou edifici, que es resumeix amb el teatre, la música i la dansa. Per aquest motiu, Tonina Matamalas i Carme Gomila van proposar realitzar una cartografia sonora que embellirà la façana d'un edifici que perpetuarà la cultura popular oral del poble. Segons Gomila, la proposta està lligada formalment a la Casa de las Con-chas, de Salamanca, però amb un concepte diferent.

La cartografia sonora que es plasmarà a la façana del nou teatre és fruït de dos tallers realitzats pels alumnes del centre escolar, partint de la importància del procés creatiu en la definició d'un edifici d'ús públic. Així, s'ha celebrat un taller per recollir i enregistrar diferents sons (el xoc d'una bolla contra l'altra en aquest joc propi del poble, el xiuxiueig de la gent en el poliesportiu, el so de les campanes, l'enrenou d'un molí quan giren le seves antenes, entre altres), per tal de plasmar la seva representació gràfica endinsant-los en el formigó. L'altre taller ha permès recollir paraules i expressions dels veïns del poble, que es representaran mitjançant els motlles de guix de les boques dels 347 fillets pronunciant les paraules, en una composició artística que inclourà algunes de les paraules encaixades en el formigó.