Dossier
Paisatges Industrials
Catalunya
|
Crònica
|
Paisatge industrial
|
Gestió i planificació del paisatge
|

La indústria adobera, un dels 10 projectes estratègics de la Generalitat

07/06/2013
|
Anoia Diari

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha inclòs la indústria adobera d'Igualada entre els seus 10 projectes estratègics. En conseller, Santi Vila, ha anunciat el proper impuls del Pla Director Urbanístic del Parc d'Innovació del Cuir i la Marroquineria abans de la finalització del 2014.

El Pla Director Urbanístic del Parc d'Innovació del Cuir i la Marroquineria d'Igualada serà una dels instruments de planejament inclosos dins dels 10 projectes estratègics del departament que impulsarà per donar suport al desenvolupament de diverses àrees motores de l'economia Catalana. A banda del Parc d'Innovació del Cuir i la Marroquineria altres projectes estratègics són per exemple l'àrea de Vilaseca-Salou, que acollirà la construcció del Barcelona World, o la Zona de Tarradona lligada al desenvolupament turístic.

El conseller de Territori i sostenibilitat, Santi Vila ha dit que 'el nou Pla Director Urbanístic del Parc d'Innovació serà fruit d'un procés d'urbanisme exprés' i que 'en pocs mesos el podrem arribar a tenir enllestit'

Des de la Generalitat s'aposta per la creació d'aquest Parc d'Innovació del cuir i la marroquineria per donar resposta a la demanada de la insdústria adobera que actualment supossa el 7,3% de l'ocupació industrial de la comarca de l'Anoia, i és una indústria que exporta el 80% de la seva producció.

Des de la Generalitat també es considera que el barri del Rec ha quedat obsolet a l'hora d'acollir usos industrials més moderns, ja que els edificis més antics pateixen dèficits de conservació i l'estructura dels carrers dificulta l'acés als transportistes.

QUÈ PASSARÀ AMB EL BARRI DEL REC?

El trasllat de les adoberies al futur Parc d'Innovació del Cuir i la Marroquineria suposarà repensar el barri del Rec i què fer amb aquest històric barri de la ciutat que té un ric patrimoni arquitectònic i històric. Aquest precisament ha estat un dels temes que s'ha tractat en la jornada que s'ha dut a terme aquest divendres al Museu de la Pell d'Igualada, organitzada per l'Observatori del Paisatge i el Museu de la Pell i titolada 'Paisatge i patrimoni industrial, el paisatge i el patrimoni industrial com a factors de desenvolupament econòmic'. En aquesta jornada una una desena de ponents han abordat la recuperació d'antics barris i elements industrials i com encabir-hi usos i atorgar-los valor.

A l'esdeveniment hi ha assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i ha servit per presentar públicament el dossier digital sobre paisatges industrials elaborat per l'Observatori.

MARC CASTELLS: 'VOLEM QUE EL REC SIGUI UN BARRI HÍBRID I QUE RECUPERI TOT EL SEU EXPLENDOR'

A l'acte també hi ha assistit l'alcalde d'Igualada, Marc Castells que ha afirmat que 'l'aposta de l'equip de govern pel barri del rec és clara'. En aquest sentit ha explicat que el grup de CIU va ser el responsable d'aturar el Pla General de la Ciutat impulsat per l'anterior equip de govern, que segons ha apuntat Castells 'amenaçava i triturava aquest barri i entre d'altres coses feia passar un carrer de 14 metres pel bell mig'. Castells ha afirmat que respecte al Barri del Rec 'cal transmetre tranquilitat perquè ara el seu futur està garantit'. Castells ha afegit que treballaran perquè un cop s'hagin traslladat les aboberies, el del Rec sigui un 'barri híbrid, on convisquin els habitatges, la petita indústria i els serveis, en un entorn on es recuperirel ric patrimoni del qual disposa . Volem que recuperi el seu explendor'.
Marc Castells també ha apuntat que la recuperació del barri del Rec passa per a l'impuls de la iniciativa pública i privada, i en aquest sentit ha posat com a exemples, el nou projecte del Somiatruites, al carrer del Sol, o la conversió de l'Adoberia Bella en la seu de la capital europea de la pell de qualitat.

UNA DESENA D'EXPERTS HAN DEBATUT SOBRE EL FUTUR DEL PATRIMONI INDUSTRIAL

Una jornada La jornada en la que hi han col·laborat el Gremi de Blanquers d'Igualada, RecStores, Amics del Rec i el Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, ha comptat amb les ponències de Mercè Ibarz, escriptora i professora de la Universitat Pompeu Fabra, al voltant de la memòria i el present dels paisatges industrials; Pere Sala, coordinador de l'Observatori del Paisatge que ha presentat el dossier digital sobre aquest àmbit; Pier Paolo Troiano, coordinador de workshops en el Màster d'Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la UAB / MUHBA; i Jusèp Maria Boya, cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles.

Finalment, una taula rodona ha abordat el paisatge, el patrimoni industrial i el desenvolupament local i ha comptat amb la participació de Jaume Perarnau, director del MNACTEC; Joan Roca, director del MUHBA; Victòria Rabal, directora del Museu Molí Paperer de Capellades; Miquel Vila, representant del Gremi de Blanquers d'Igualada; Cristina Domènech, creadora de RecStores; Alfons Recio, representant d'Amics del Rec, i Carles Crespo, arquitecte municipal d'Igualada.