Dossier
Paisatges Industrials
Catalunya
|
Crònica
|
Paisatge urbà i periurbà
|
Educació, sensibilització i difusió
|

Els 6 projectes del màster de la UAB proposen un discurs integrador a partir de la pell

26/03/2012
|
Anoiadiari.cat

El rec, les adoberies, el riu, l'activitat cultural, … tots són conceptes que defineixen la ciutat d'Igualada i que estan aglutinats en un element: la pell. La pell ho cohesiona tot, i així s'ha demostrat en els 6 projectes finals del màster en paisatge de la UAB sobre el barri del Rec i Sant Agustí. La presentació dels treballs es va realitzar divendres al Museu de la Pell.

Al llarg d'una setmana 25 alumnes del màster ‘Intervenció i Gestió del Paisatge' de la UAB han estudiat els barris del Rec i Sant Agustí d'Igualada. L'objectiu era posar en valor el patrimoni cultural i de paisatge de la ciutat, explorar possibilitats de dinamització econòmica, innovació i creativitat des de la intervenció i la gestió paisatgística.

Durant l'acte de presentació dels 6 projectes, Francesc Muñoz, director del màster, ha assegurat que ‘els estudiants aquest taller ha estat una experiència única' i han demostrat que ‘persones de diferents especialitats poden treballar conjuntament per presentar un projecte'. Els alumnes ‘provenen d'àmbits com l'arquitectura, l'enginyeria ambiental, la sociologia, la història ... i així fins a 10 especialitats diferents'. Muñoz també ha volgut aclarir que aquests treballs ‘són només projectes fets a partir d'un context real, però en cap cas són projectes vinculants ni estudis de futur'.

ELS PROJECTES

El resultat d'una setmana d'estudi són 6 projectes molt diferents: des de propostes on es mesuren els espais mètrics buits i plens, fins a idees tant obertes com convertir la zona del riu en un espai d'oci, passant per una reestructuració de la mobilitat de la ronda del Rec per integrar el barri a la ciutat.

  1. ESPAIS BUITS I PELNS

El barri del Rec presenta un esquema d'espais buits on només hi trobem solars, i d'espais plens amb edificis d'interès patrimonial. Un dels responsables del projecte explica que ‘el primer que s'hauria de fer és reactivar els espais plens per unir patrimoni i vida'. Algunes propostes: ‘utilitzar les adoberies per crear espais d'ús comú, com locals per assajar les corals; o bé introduir artistes i artesans al barri i crear cases taller'.
Respecte als espais buits, ‘són els elements ideals per obrir el barri a Igualada'. Segons els alumnes del projecte, ‘en el conjunt dels espais buits del Rec hi cabrien 20 places del tamany de la Plaça de l'Ajuntament'.

  1. RECUPERAR MEMÒRIA HISTÒRICA DEL BARRI DE SANT AGUSTÍ A TRAVÉS DE LES DONES

Per explicar aquest projecte els estudiants han agafat la figura de la dona i la seva tasca de teixidora com a fil conductor. ‘Les dones eren les que teixien, i per tant també ajudaven a teixir les relacions dels barris'. L'estudi mostra que al barri de Sant Agustí hi ha 93 locals buits i per reactivar aquesta part de la ciutat cal ‘teixir un canvi social, una zona comercial, i els espais públics i privats'. Es vol teixir per ‘donar visibilitat al barri, recuperar la memòria històrica i revitalitzar el comerç'. I la manera de teixir aquests elements és ‘connectant el barri de Sant Agustí amb el Rec, trencant barreres arquitectòniques i obrint nous passatges per unir espais'.

  1. APROFITAR ESPAIS PER A INSTAL·LACIONS ARTÍSTIQUES

Els alumnes del projecte han observat que el barri del Rec compta amb un important patrimoni cultural, però que no es visualitza. Partint d'aquesta conclusió es posa com a objectiu donar visibilitat a tot aquest patrimoni. I com fer-ho? ‘S'ha de tractar conjuntament el patrimoni ambiental i cultural del barri'. Per crear un diàleg entre aquests elements els alumnes proposen aprofitar els edificis per a establir-hi instal·lacions artístiques.

  1. DISCONTINUÏTATS

El Rec és un barri que presenta discontinuïtats urbanes, productives i de paisatge. Segons els estudiants del projecte ‘el Rec no es connecta amb Igualada i per això cal donar nous usos al barri a través del desenvolupament econòmic, la creativitat i la innovació'. Es proposa utilitzar el paisatge patrimonial com a plataformes per l'art públic (dansa, música,...), crear un centre d'experimentació musical avançada, obrir el museu de la pell al barri utilitzant les noves tecnologies (donar a conèixer com era el barri de forma interactiva); i fins i tot, introduir la producció d'energia renovable col·locant a les cobertes dels edificis plaques solars per crear electricitat.

  1. RIU COM A EIX CENTRAL

El riu Anoia és un element important al barri del Rec i segons els responsables del projecte ‘ha de ser l'element integrador entre el patrimoni urbà i natural'. S'han de potenciar els espais naturals del voltant del riu; afavorir la comunicació nord - sud d'Igualada a través dels edificis industrials d'interès; trencar l'actual mur del riu possibilitant als ciutadans arribar a les seves vores a través d'una terrassa; i ordenant la viabilitat dels vehicles convertint la ronda del Rec en un carril d'un sol sentit, de manera que per anar en sentit contrari s'hagi de passar per l'interior de la ciutat.

  1. LES ZONES OCULTES SÓN MÉS INTERESSANTS QUE LES OBERTES

Què ocultar per multiplicar l'interès? En aquest projecte es proposa cobrir una part del riu Anoia amb tires de pell; construir una pont - passarel·la per creuar el riu i així unir els dos costats; o fins i tot crear un sistema d'aprofitament d'aigua amb troços de pell.

Un cop exposats tots els treballs, es va donar veu a alguns dels assistents a l'acte per opinar sobre les propostes i aclarir alguns dubtes. Finalment, durant la cloenda, el responsable de gestió de la llei de barris de la Generalitat, Ramon Botey, va apuntar que ‘és molt interessant l'espai de reflexió que s'ha fet aquests dies a Igualada i als barris del Rec i Sant Agustí'.Per la seva part, el regidor d'urbanisme i mobilitat, Jordi Pont, va manifestar que ‘hem començat a fer el pas previ al futur desenvolupament d'aquests barris que encara li queden molts anys de trajecte' i que amb la implicació de tots els agents ‘donarem més vida i el reactivarem'.