Dossier
Paisatges Industrials
Catalunya
|
Crònica
|
Paisatge rural i forestal
|
Oci i turisme
|

Pedalant per la ruta del carbó

24/10/2011
|
Rafael Vallbona,
El Mundo

Per tal de portar el carbó per la incipient indústria barcelonina, l'any 1880 es va inaugurar la línia fèrria entre Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. Les mines d'hulla d'Ogassa proporcionaven combustible de qualitat, però el tren no podia arribar al poble donat el pendent que hi ha des de Sant Joan. És per això que es va construir el baixador de Toralles, on amb un enginyós sistema de plans inclinats, les vagonetes del carbó hi arribaven per la força de la gravetat i carregaven els combois.

El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles va restar actiu fins l'any 1967. El ramal entre Sant Joan i Ripoll es va mantenir fins al 1980.

Avui el llit de les antigues vies és una extraordinària via verda, la Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la tradició de la farga al Ripollès i al carbó a Ogassa. Els 12 quilòmetres són un camí ideal per gaudir del passeig en bicicleta, i un mirador immillorable d'aquesta tardor que s'ha fet pregar.

La via uneix Ripoll, (682 metres), amb Sant Joan de les Abadesses (775 m) i el baixador de Toralles (820 m). Tot el traçat és asfaltat; el desnivell total és de 170 metres i hi ha un suau pendent de l'1%. Una ruta ideal per als poc entrenats o per fer en família. A més, podeu completar l'excursió amb una volta per Sant Joan i, com no, per Ripoll.

Podeu arribar a Ripoll en tren, però si ho feu en cotxe heu de deixar-lo a l'aparcament de l'estació. Agafeu el carrer Progrés a l'esquerra segons se surt del recinte ferroviari. Un quilòmetre després, en una gran rotonda, hi veureu a mà esquerra un rètol verd que indica el començament de la via verda. A sota hi ha el Centre d'Acollida Turística. A partir d'aquí teniu una via exclusivament per a ciclistes i vianants. Només cal vigilar els encreuaments (senyalitzats) d'algun camí rural i gaudir de l'extraordinari paisatge. Salvareu el Ter per un pont i la carretera per un pas deprimir. No hi ha cap perill ni dificultat.

Al quilòmetre 5 podeu atansar-vos a l'aguait d'aus del pantà de cal Gat, un quilòmetre després, en passar pel pont de ferro, hi podeu observar la imponent serra Cavallera, territori del mite del comte Arnau i al quilòmetre 10 arribareu a l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses, on hi ha cafeteria, restaurant, un modern alberg, àrea de pícnic i espai de jocs. Dos quilòmetres després la via acaba al baixador de Toralles, on es carregava el carbó.

No marxeu sense fer un tomb per Sant Joan i visitar el Pont Vell, el Palau de l'Abadessa Emma, l'Abadia, la casa d'estiueig de Joan Maragall o el casal Jaume Nunó.

Quan torneu a Ripoll (és tot baixada), creueu el Ter pel pont metàl·lic que hi ha al costat del Centre d'Acollida Turística. A l'altra banda, l'antiga colònia d'Estamariu us donarà una idea del passat industrial de la comarca. Agafant la carretera a l'esquerra anireu a parar al monestir de Santa Maria. Enfront, els carrerons del casc antic conviden a fer un tomb lent fins la plaça Gran.

A tocar del Ter podeu visitar la Farga Palau i entendre com funcionava aquesta antiga indústria. Creuant el riu pel pont de l'Arquet, dirigiu-vos cap a l'estació recorrent primer el Parc botànic del Pirineu, on hi ha tota la vegetació de la serralada. A l'extrem del parc un pont de Santiago Calatrava us passarà a l'altra banda del riu, i un pas soterrani per sota les vies a l'aparcament de l'estació on teniu el cotxe.