Dossier
Paisatges Industrials
Catalunya
|
Crònica
|
Protecció del paisatge
|
Paisatge industrial
|

Cultura blinda més el complex de Can Ricart

14/03/2007
|
Albert Ollés,
El Periódico

El mite de l'antic recinte fabril de Can Ricart, símbol de les reclamacions veïnals en favor de la protecció del patrimoni industrial del barri del Poblenou, es va fer ahir una mica més gran. El departament de Cultura de la Generalitat va informar de l'inici de l'expedient per declarar aquest espai industrial, original de mitjans del segle XIX, com a bé cultural d'interès nacional (Bcin), la màxima categoria de protecció arquitectònica que es pot tenir a Catalunya.
La declaració, llargament reivindicada per la plataforma ciutadana Salvem Can Ricart, augmenta el blindatge del conjunt, afectat per un pla de reforma urbanística del 22@ i qualificat fins ara com a bé cultural d'interès local (Bcil), el nivell més alt de catalogació que pot donar l'ajuntament.

La nova situació no suposarà, segons les parts implicades, un augment de les naus i elements arquitectònics protegits, en referència al pla municipal aprovat definitivament el 24 de novembre del 2006, però incrementarà el control sobre els projectes previstos pels propietaris privats del solar.

BONA NOTÍCIA

"L'obertura de l'expedient és una bona notícia, ja que dificultarà a la propietat actuar com més li interessi", va explicar ahir Manel Andreu, president de l'Associació de Veïns del Poblenou.

Andreu va recordar especialment un dels punts de l'expedient en què s'especifica que "el volum, la tipologia, la morfologia, el cromatisme i les intervencions en els entorns de protecció dels béns immobles d'interès nacional no poden alterar el caràcter arquitectònic i paisatgístic de l'àrea ni pertorbar la visualització del bé". Segons el dirigent veïnal, aquesta nova premissa posa en dubte la construcció prevista de diversos edificis d'oficines de gran volumetria i fins a 13 plantes d'altura al voltant de bona part del recinte.

La regidora d'Urbanisme, Assumpta Escarp, va rebre la declaració "satisfactòriament" i va destacar que l'expedient contempli la delimitació d'un perímetre de protecció a l'interior del recinte per preservar els valors "ambientals, paisatgístics i culturals" de l'espai. Això implica que totes les actuacions que es vulguin fer a la zona hauran de ser autoritzades prèviament per la Comissió de Patrimoni Cultural de la Generalitat.

A més, i durant els 18 mesos que duri el procés de tramitació de l'expedient, se suspèn la concessió de llicències de parcel.lació, edificació o enderrocament a la zona afectada i es paralitzen les que ja estaven aprovades.