Itineraris
Recull d'enllaços web que indiquen diversos itineraris per espais on l'activitat industrial contemporània a la revolució industrial o posterior ha modelat el paisatge i on es troben bons exemples dels seus elements arquitectònics. En aquest sentit, només s'han inclòs els itineraris que tenen un web actiu. Malauradament, aquest criteri exclou de manera inevitable altres itineraris que no disposen de web.
Catalunya
Itinerari vora el riu Llobregat al llarg de l'antiga colònia tèxtil de Viladomiu Vell en què s'explica la relació de les colònies industrials amb el seu entorn natural i els elements i espais bàsics de tota colònia (horts, resclosa, canal, etc.).
Visita a una de les icones de l'arquitectura industrial de finals del s.XIX a Catalunya, que forma part del patrimoni de la humanitat de la Unesco.
El Museu Industrial del Ter ofereix aquesta visita a la colònia tèxtil d'origen escocès de Borgonyà, una de les colònies industrials més importants i ben conservades de Catalunya.
Itinerari elaborat per l'Ajuntament de Mataró per entendre l'evolució del paisatge industrial de la ciutat i la seva transformació urbana.
Ruta promoguda pel Consorci del Parc Fluvial del Llobregat per passejar-se per tots els racons de l'Ametlla de Merola, d'una de les colònies tèxtils més emblemàtiques del Berguedà.
Itinerari promogut pel Consorci del Parc Fluvial del Llobregat que enllaça les colònies tèxtils més rellevants del Berguedà. Es presenten dues rutes, una per fer a peu i una altra en BTT.
Recorregut de 3,5 km amb el carrilet que unia la fàbrica de ciment Asland de Castellar de n'Hug amb Guardiola del Berguedà.
Proposta d'itineraris pels paisatges de Capdella, Gerri de la Sal i la serradora d'Àreu, amb àmplia informació històrica i tècnica. Molt interessant des del punt de vista visual per aproximar-se al paisatge d'aquests indrets.
Itinerari que uneix Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Ogassa seguint l'antic traçat del tren que transportava el carbó extret de les mines d'Ogassa.
Descripció d'una ruta a peu pels principals escenaris del paisatge industrial adober de la ciutat d'Igualada: el barri adober (declarat Patrimoni Industrial de Catalunya) i el Rec d'Igualada.
Espanya
Astúries
Proposta de ruta industrial i minera per Mieres, que es pot ampliar a diverses zones de la vall del Turón.
Mapa amb l'itinerari i els punts d'interès de la ruta, vinculada al Museu de la Siderúrgia d'Astúries.
Ruta inspirada en el diari personal de Gaspar Melchor María de Jovellanos, que recorre el paisatge rural d'Astúries visitant diversos enclavaments miners i industrials.
Castella i Lleó
Ruta que segueix un tram del riu Cuerpo de Hombre, a Béjar, flanquejat per nombroses fàbriques tèxtils, moltes abandonades, que reflecteixen l'esplendor passada d'aquesta indústria tan determinant per al paisatge i els habitants de la zona.
País Basc
Ruta vinculada a la mineria del ferro de Biscaia; permet ampliar el recorregut industrial amb la visita a altres nuclis miners o pujar a un funicular amb vistes a la ria de Bilbao.
Europa
Alemanya
Recorreguts per un ric patrimoni industrial configurat per 150 anys d'història a la regió del Ruhr, amb alts forns, gasòmetres i torres, i amb una especial atenció als miradors des d'on es pot contemplar el paisatge industrial de la zona.
França
Recorregut de tres quilòmetres al llarg del riu Semène, a l'Alt Loira, on es concentren set antigues forges especialitzades en la producció de dalles i falçs.
Holanda
Proposta d'aquest web turístic que ofereix visites guiades pel port de Rotterdam, el més gran d'Europa.
Polònia
Itinerari urbà que repassa el passat industrial de Cracòvia visitant diverses edificacions de caràcter civil, industrial o de transport que van ser rellevants en el passat fabril de la ciutat.
Regne Unit
Diferents passejades per descobrir els racons més amagats de Blaenavon, patrimoni de la humanitat de la Unesco pel seus paisatges industrials.
Itineraris al voltant dels diferents indrets del nord-oest d'Anglaterra que van veure sorgir els inicis de la revolució industrial. El web permet descobrir la manera en què el creixement industrial va afectar el paisatge al llarg del temps.