Dossier
Paisajes de la piedra seca
Catalunya
|
Crònica
|
Arqueologia del paisatge
|

Totes les cabanes de pedra seca a la mà

10/09/2017
|
TV3

Parlem ara d'una nova aplicació que ens permet posar-nos totes les cabanes de pedra seca a la butxaca.

Ens podem moure pel mapa interactiu de Catalunya i trobar moltes d'aquestes populars construccions. Ja n'hi ha més de 15.300 de catalogades, amb la seva fitxa amb foto, informació i geolocalització.

"Pedra Seca" permet, a més, fer-nos-en usuaris per poder localitzar i introduir noves troballes, i classificar-les segons cinc tipologies diferents: Barraques i cabanes, construccions relacionades amb l'aigua, forns, murs, o altres construccions. L'aplicació ha estat desenvolupada des del projecte ADRINOC, Associació Desenvolupament Rural Integral. A aquest PDF hi ha les instruccions per funcionar-la.

L'app, optimitzada per a tot tipus de mòbils i tauletes, tant d'Android, com com d'IOS, funciona sincronitzada amb la Wikipedra, el portal web impulsat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya, creat al 2011, i que compta amb més de 200 col·laboradors, i que ha permès catalogar més de 15.300 barraques de pedra seca. Pel que fa a la funcionalitat de catalogar noves construccions sobre el terreny, es treu el màxim profit de components com el GPS, la càmera fotogràfica i la connectivitat a la xarxa, pel tal de facilitar i agilitzar la tasca a l'usuari, que no cal que estigui molt especialitzat per fer es seves aportacions.

La Wikipedra ja va ser protagonista d'un anterior Espai Internet, emès poc desprès de la seva posada en marxa. "Pedra Seca" permet la consulta de les cabanes de Catalunya i també dels 85 municipis que integren el PNR del Pirineu Català i la Mancomunitat del Conflent-Canigó de l'estat francès.

El vídeo de la notícia es pot consultar aquí.