Dossier
Dry stone Landscapes
Catalunya
|
Crònica
|
Paisatge rural i forestal
|
Legislació
|

L'Ajuntament de Cadaqués demana una nova normativa per a les barraques al cap de Creus

24/02/2011
|
M.Vicente,
El Punt

Aposta per legalitzar les que són cabanes per guardar eines dels olivars Són estructures tradicionals declarades il·legals perquè estan situades al parc natural

L'Ajuntament de Cadaqués aposta per buscar un model que permeti legalitzar les barraques al cap de Creus. L'alcalde, Joan Borrell, defensa que cal buscar una manera perquè es puguin fer barraques per tenir eines dels olivars com es feia antigament. 'És una incongruència que els que han fet les barraques els últims vint anys no les puguin fer i els que les havien fet abans, sí', diu l'alcalde, que ho troba un greuge comparatiu. 'Trobo bé tenir una barraca que segueix unes condicions estrictes d'ús ramader i per eines si fa que els diumenges la família hi vagi a fer un arròs i cuidi l'olivar i la paret de pedra seca', diu l'alcalde, que està d'acord que no s'hi han de permetre habitatges.

Borrell recorda que la majoria d'aquestes barraques estan fetes amb pedra seca i que fins i tot el que caldria és protegir-les, ja que sempre han format part del paisatge.

INVENTARIADES

Segons ha informat la directora del parc, Victòria Riera, totes les barraques que hi ha al cap de Creus estan inventariades pel parc natural, tant les que són legals com les que no. A les que es detecten que s'estan fent sense permís se'ls obre un expedient, se les multa i es declaren il·legals. En alguns casos fins i tot la fiscalia de Medi Ambient les està investigant.

L'alcalde de Cadaqués, Joan Borrell, diu que les que el jutjat declari il·legals sí que s'acabaran enderrocant. Actualment dos propietaris estan fent els tràmits per legalitzar les seves barraques. En un cas, tot indica que es legalitzarà perquè hi ha un informe favorable del parc natural, ja que segueix tots els requisits. Pel que fa a l'altra, no serà legalitzada perquè no els compleix.