Les tines de les valls del Flequer i del Montcau acolliran una trobada d'estudiosos sobre pedra seca
Aquesta edició de la trobada, que es farà del 20 al 22 d'octubre, tindrà com escenari el conjunt singular de tines situades enmig de la vinya i que són un testimoni rellevant de l'activitat vitivinícola dels segles XVIII i XIX a la comarca.
Les valls del Flequer i del Montcau, als municipis de Mura, Talamanca i el Pont de Vilomara i Rocafort, al vessant nord-occidental del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, acolliran el proper mes d'octubre la IX Trobada d'Estudis per a la Preservació del Patrimoni de la Pedra Seca, una trobada bianual promoguda per la Coordinadora d'Entitats per la Pedra Seca i que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Aquesta edició de la trobada, que es farà del 20 al 22 d'octubre i en la que s'hi aplegaran estudiosos, entitats i col·lectius que vetllen per la difusió d'aquest important patrimoni immoble com és la pedra seca, tindrà com escenari el conjunt singular de tines situades enmig de la vinya i que són un testimoni rellevant de l'activitat vitivinícola dels segles XVIII i XIX a la comarca del Bages.
Es tracta d'unes construccions fetes da uns cent cinquanta anys quan el Bages estava pràcticament entapissat de vinyes. A causa de la trencada i abrupta orografia de les valls del Montcau, les tines a peu de vinya eren la solució més lògica per evitar que la collita es malmetés, ja que s'evitava el transport del producte a bast dels animals per camins de mal passar.
ÀMBITS TEMÀTICS DE LA TROBADA
En la trobada es tractaran diferents àmbits temàtics. La primera, sota el títol De la pedra seca a la pedra viva debatrà sobre el potencial de la pedra seca per generar desenvolupament econòmic, amb aspectes com el desenvolupament d'iniciatives turístiques, la restauració de construccions de pedra seca o la utilització de la tècnica de la pedra seca en obres de nova construcció, el manteniment del paisatge de la pedra seca i els productes de la terra com ara el vi, l'oli o la fruita seca, o iniciatives que vinculin la pedra seca i l'art.
Un altra temàtica estarà centrada en el paisatge de la vinya, amb aspectes com l'acomodació de la vinya al territori i del territori a la vinya, les grans transformacions paisatgístiques a propòsit del creixement i la desaparició de vinya o el paisatge de vinya i la seva sostenibilitat.
Un tercer àmbit tractarà sobre l'estreta vinculació entre les construccions de pedra seca i el procés de vinificació arreu del món, amb exemples com les barraques de vinya, les tines excavades a la roca, les tines a peu de vinya o els trulls, un conjunt patrimonial que ajudin a entendre els processos de producció i elaboració de vi.
Finalment, un altre dels àmbits a debatre seran aspectes com l'arqueologia de la pedra seca, usos i construccions singulars, vocabulari i toponímia, la catalogació d'elements singulars o les tècniques constructiva o formes de construir en el medi rural.
Els municipis de Mura, Talamanca i el Pont de Vilomara i Rocafort formen part d'aquest territori i s'han convertit en importants centres turístics del centre de Catalunya i ja fa uns anys que els tres ajuntaments treballen per dinamitzar el territori i centren la seva promoció en l'atractiu del seu patrimoni.