Horta de Pinyana
Alguns apunts històrics sobre el paisatge de l'Horta de Pinyana:
- Paisatge dedicat principalment a l'agricultura, en especial a fruiters de fruita dolça (pomeres, presseguers, pereres i altres), però també hi ha cultius herbacis extensius (panís i alfals). A l'edat mitjana, el cultiu de la vinya era molt important i es trobava estesa arreu acompanyada d'oliveres i altres fruiters, com el noguer. Aquests conreus se situaven molt pròxims als nuclis de poblament i en parcel·les de mida petita.
- El canal de Pinyana, construït el segle XII, és, juntament amb les seves séquies, la construcció que permet entendre el caràcter agrícola de regadiu històric d'aquest paisatge i la morfologia parcel·lària dels conreus, de petites dimensions, i generalment perpendiculars als canals i séquies. Actualment, aquest canal rega unes 8.500 hectàrees.
- L'àrea urbana de Lleida condiciona l'existència d'infraestructures de mobilitat, comunicació i energia (línia del TGV, l'autovia A2 o l'autopista AP2), i un assentament urbà dispers. La superposició d'infraestructures, granges o polígons industrials genera condicions visuals bigarrades cromàticament i introdueix línies anguloses, tot transformant amb els anys el caràcter originari de l'horta, i contribuint a la pèrdua de l'arquitectura rural i el patró agrícola que la caracteritzaven.
- Al nord de l'Horta de Pinyana, el poblament esdevé de tipologia més rural i disseminada. En alguns casos, encara conserva la tipologia d'assentament que ja tenia en època musulmana, basada en una organització en torres, és a dir, en nuclis de població no fortificats en què vivien diverses famílies. Algunes d'aquestes torres han arribat fins a l'actualitat: Torre-serona, Torrefarrera o Torre Rosselló (l'actual Rosselló). Segles després, el paisatge va incorporar, d'una manera progressiva i disseminada, noves torres d'horta, fetes de tova o de tàpia, no per viure-hi sinó per guardar-hi els estris del camp i allotjar-s'hi durant els mesos de més feina al camp. La intensificació, l'especialització dels conreus i una gran demanda de productes també va contribuir a un assentament permanent al camp, la qual cosa va ocasionar l'engrandiment de la torre tradicional i la construcció d'edificacions annexes. A partir dels anys vuitanta del segle XX molta gent va abandonar la torre com a habitatge, es va desplaçar a la ciutat o nucli rural pròxim i aquests edificis es van convertir en un lloc de temps lliure amb un entorn enjardinat.
Cartografia del paisatge històric
Més informació de l'Horta de Pinyana en el Catàleg de paisatge de Terres de Lleida: