Reclamen més protecció i atenció als jardins històrics de Catalunya
Durant quatre dies, al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya s'ha parlat de com s'han de protegir i conservar els jardins històrics i quin paper tenen en les ciutats actuals. Amb treballs provinents de diverses parts del món, s'ha constatat que els jardins són un patrimoni fràgil, costós i difícil de restaurar i mantenir. A més, les lleis que protegeixen els jardins històrics sovint no es compleixen, la catalogació i els programes de gestió són insuficients i les administracions no sempre aporten prou recursos. Un altre problema és fer compatibles els usos actuals amb la preservació d'un bé patrimonial.
Aquests jardins històrics sovint són jardins privats, de palaus o finques d'estiueig, convertits en parcs públics, un patrimoni fràgil però molt valuós que necessita complexos programes de restauració i manteniment, sobretot quan reben un gran nombre de visitants.
Cal considerar que no ha estat fins als últims deu anys que s'ha fet una important restauració dels elements vegetals i constructius dels jardins històrics tan importants com els de Laribal o Miramar, a la muntanya de Montjuïc. En tots aquests indrets, la clau de l'èxit és el bon manteniment i la vigilància d'un patrimoni ja de per si fràgil.
Alguns jardins històrics són poc coneguts i no estan prou catalogats malgrat el seu gran valor, com el parc del Palau de les Heures, recuperat de l'oblit amb una profunda restauració.
En canvi, hi ha jardins que, tot i comptar amb la màxima protecció, tenen altres problemes. És el cas del parc Güell, declarat patrimoni de la Humanitat per la Unesco, que malgrat els quatre milions de visitants anuals veu perillar la seva conservació.
Una altre cas rellevant és el de la Devesa de Girona, un bé cultural d'interès nacional i des del 1943 catalogat com a jardí històric. L'espai compta amb una gran arbreda amb 2.500 plàtans, alguns amb 150 anys i fins a 60 metres d'alçada. Malauradament, però, té arrels febles i una gran densitat, que fan que necessiti moltes atencions per assegurar-ne el futur.
Sobretot, a les jornades hi ha hagut un profund debat sobre la manera de fer compatibles els usos actuals dels espais amb la conservació del jardí històric.
Durant el curset de les Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic s'han fet visites a jardins com el Laberint d'Horta i el parc de les Heures, a Barcelona, i també als jardins de Santa Clotilde i Pinya de Rosa, a la Costa Brava.