Jardins botànics
CATALUNYA
La següent relació d'enllaços és un recull dels jardins botànics més importants de Catalunya. Els jardins botànics són, com ja s'ha exposat, institucions habilitades amb l'objectiu d'estudi, conservació i divulgació de la diversitat vegetal, de manera que exhibeixen col·leccions científiques de plantes vives. A més a més, el present recull inclou altres jardins que ofereixen al visitant col·leccions de plantes que, ja estiguin organitzades segons els seus hàbitats i paisatges o bé sota altres criteris, tenen en comú amb els jardins botànics una finalitat divulgativa i pedagògica. Es tracta generalment de col·leccions o jardins dependents d'institucions culturals com museus, fundacions o centres d'interpretació i acollida de visitants en què, tot i que la jardineria o la botànica no siguin el motiu principal de la seva activitat, són interessants per la seva vàlua. Finalment, s'inclouen també jardins botànics d'interès d'algunes facultats universitàries que es poden visitar, malgrat que les seves activitats puguin estar restringides a les activitats docents internes.
Cal recordar que només s'han recollit els jardins botànics que disposen d'un web actiu, de manera que aquest criteri exclou, inevitablement, altres jardins botànics o col·leccions de gran interès, però que no poden consultar-se en un web.
Catalunya
Web del portal educatiu Edu3.cat on s'hi pot veure un vídeo produït pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que descriu el potencial pedagògic de l'Arboretum.
Informació detallada d'aquest jardí, que conté una interessant col·lecció de coníferes amb més de 50 espècies, algunes de les quals tenen més de 100 anys. Posseeix diferents exemplars catalogats com a Arbres Monumentals per la Generalitat de Catalunya
Web hostatatjat al portal educatiu xtec amb informació bàsica, presentada de manera esquemàtica i breu. El jardí aplega una mostra de les espècies llenyoses del massís del Montseny, com roures i alzines sureres.
Informació molt detallada i abundant material fotogràfic. El Jardí Botànic de Barcelona fou creat l'any 1999, a partir d'un projecte de restauració d'un antic abocador de runes sòlides al parc de Montjuïc. Destaca la gran varietat de col·leccions de plantes mediterrànies que s'hi troben.
Web de l'Obra Social la Caixa amb informació molt detallada. Els orígens del castell i el jardí es remunten al 1927, quan el matrimoni Woevodsky va decidir instal·lar-se en aquest paradisíac indret de la Costa Brava i comptà amb el treball d'ajardinament realitzat per Dorothy Webster, aristòcrata anglesa i decoradora. Es troba situat en un punt excepcional de la Costa Brava que permet sostenir una gran varietat de flora mediterrània, exòtica, tropical i subtropical.
Web amb informació bàsica. El jardí botànic Pinya de Rosa està situat entre els termes municipals de Blanes i Lloret de Mar. El jardí comprèn en total més de 7.000 espècies i està especialitzat en els cactus. D'entre totes les col.leccions, les dels gèneres d'Agave, Aloe, Lucca i Opuntias, han estat considerades com les millors d'Europa, i en alguns casos de tot el món.
Web amb informació detallada gestionat per l'Associació d'Amics del Jardí. És el primer jardí de plantes medicinals de Catalunya i inclou fins a 250 espècies de plantes medicinals. L'objectiu del jardí és la divulgació, per això s'organitzen diferents activitats relacionades amb la temàtica de les plantes medicinals, des de xerrades a exposicions.
Web de l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos amb un enllaç on hi ha informació detallada d'aquest espai. El jardí botànic depèn de l'Aula de Natura del Molí del Foix. És un centre d'interpretació històrica i natural concebut com un passeig didàctic on es mostra la flora del Penedès. El web relaciona les espècies del jardí i proporciona informació sobre les activitats que s'hi duen a terme, com ara tallers i exposicions.
El Jardí Botànic Ecoherbes Parc és un gran espai natural al costat del Mar Mediterrani i del Delta de l’Ebre; un lloc privilegiat a la reserva de la biosfera de “Terres de l’Ebre”, on els visitants poden descobrir més de 400 espècies de plantes aromàtiques, medicinals i culinàries provinents de diverses parts del món. Ecoherbes Parc també disposa d’un viver de reproducció vegetal i d’un banc de llavors. Es pot visitar de manera lliure o amb visita guiada. El jardí, envoltat dels camps de cultiu d’ Ecoherbes, conforma un parc agroecològic de 100.000m² amb Producció Agrícola Ecològica.
Lloc web de la Fundació Carl Faust amb informació molt completa. Presenta una visita virtual als jardins i explica la flora de les tres zones climàtiques que componen el Jardí. S'hi donen dades del seu centre de recerca en biologia molecular, de la seva activitat en conservació de la biodiversitat vegetal i de força enllaços relacionats amb la botànica. El jardí botànic va ser iniciat cap a 1921 per l'empresari alemany Carl Faust i des de 1951 n'és propietària i gestora una fundació privada. Es troba situat en els primers penya-segats de la Costa Brava i, en una extensió de 4 ha, s'hi poden contemplar unes 3.000 espècies, la majoria exòtiques. Fou catalogat com a BCIN en la categoria de Jardí Històric el 1995 i està considerat com un dels jardins més importants d'Europa des del punt de vista paisatgístic.
Web sorgit com a iniciativa del departament de Ciències de l'I.E.S. Escola del Treball de la ciutat de Lleida. Va néixer per fornir una ampla col·lecció d'espècies bàsicament arbòries, però també arbustives i fins i tot herbàcies, que fos representativa de la flora universal. Des del web s'ofereix la possibilitat de plantar un arbre en un jardí virtual com a fórmula per promoure la conservació del medi natural.
Mapa dels jardins botànics de Catalunya
ESPANYA
La següent relació d'enllaços és un recull dels jardins botànics més importants de l'Estat espanyol. Els jardins botànics són, com ja s'ha exposat, institucions habilitades amb l'objectiu d'estudi, conservació i divulgació de la diversitat vegetal, de manera que exhibeixen col·leccions científiques de plantes vives. A més a més, el present recull inclou altres jardins que ofereixen al visitant col·leccions de plantes que, ja estiguin organitzades segons els seus habitats i paisatges o bé sota altres criteris, tenen en comú amb els jardins botànics una finalitat divulgativa i pedagògica. Es tracta generalment de col·leccions o jardins dependents d'institucions culturals com museus, fundacions o centres d'interpretació i acollida de visitants en que, tot i que la jardineria o la botànica no siguin el motiu principal de la seva activitat, són interessants per la seva vàlua. Per últim, s'inclouen també jardins botànics d'interès d'algunes facultats universitàries que es poden visitar, malgrat que les seves activitats puguin estar restringides a les activitats docents internes.
Cal recordar que només s'han recollit els jardins botànics que disposen d'un web actiu, de manera que aquest criteri exclou, inevitablement, altres jardins botànics o col·leccions de gran interès però que no poden consultar-se en un web.
Espanya
Andalusia
Informació bàsica de l'arborètum que manté la Empresa Metropolitana de Abastecimiento y Saneamiento de Aguas de Sevilla (EMASESA). L'arbreda ofereix més de 550 espècies als visitants i un mirador des d'on es pot contemplar la ciutat de Sevilla i la Vall del Guadalquivir.
Informació molt detallada on es descriuen les nombroses activitats que s'hi realitzen, activitats educatives, investigació, museus d'etnobotànica i paleobotànica, i la biblioteca. Per conèixer millor el jardí també es pot realitzar una visita virtual. El Jardín Botánico de Córdoba està gestionat per l'ajuntament i la Universitat de Còrdova.
Web de Waste magazine, un portal dedicat a temes ambientals, amb informació bàsica d'aquest espai i un recull de les principals espècies presents. El jardí forma part de la xarxa de jardins botànics situats als espais naturals, aquest en concret amb la funció de protegir, conservar i investigar la flora de Sierra Nevada.
Web amb informació bàsica. El jardí botànic de la Universitat de Màlaga i del Centre Experimental Grice-Hutchinson del mateix jardí destaquen pel caràcter científic i d'investigació, per això s'hi troben espècies amb característiques singulars.
Web sobre el municipi de San Fernando amb informació bàsica d'aquest jardí. El Jardín Botánico de San Fernando està especialitzat en flora mediterrània i especialment en la flora autòctona de la província de Cadis.
Web de Waste magazine, un portal dedicat a temes ambientals, amb informació bàsica d'aquest espai i un recull de les principals espècies presents. El jardí botànic de l'Albardinar està ubicat al mateix Parque Natural de Cabo de Gata-Nijar.
Descripció bàsica d'aquest jardí, situat al Parc Natural Sierra Norte de Sevilla, i que està inclòs dins la xarxa de parcs naturals locals de la Junta de Andalusia. Els seus objectius són els de preservar les espècies vegetals en vies d'extinció d'aquest territori.
Informació detallada, fotografies i dades sobre les espècies que s'hi poden trobar. El jardí botànic fou creat durant el segon terç del segle XIX i catalogat com a BIC en la categoria de Jardí Històric i artístic el 1943. Aquest jardí constitueix un dels millors mostraris de la flora de las regions càlides del planeta que poden veure's a Estat espanyol .
Web de Waste magazine, un portal dedicat a temes ambientals, amb informació bàsica d'aquest espai i un recull de les principals espècies presents. Tenen especial interès les fitxes i imatges d'endemismes i de la flora amenaçada de la serra. El jardí es troba situat al costat de l'alberg universitari de Sierra Nevada, a 2.500 metres d'alçada, de manera que hi destaca la presència d'espècies exclusives dels ecosistemes d'alta muntanya.
Informació turística sobre la província de Màlaga amb un apartat amb informació bàsica sobre aquest jardí, que es caracteritza pel fet de contenir un molí original reconstruït i actualment en funcionament. També destaca el microclima de la zona, que permet tenir abundants espècies de flora i, fins i tot, de fauna.
Web turístic de Cazorla i les serres de Cazorla, Segura i Las Villas, amb informació bàsica sobre les diferents comunitats vegetals i espècies del Parc Natural de Cazorla i orientacions per a les visites turístiques.
Web del servei de medi ambient de l'Ajuntament de Granada amb informació sobre el jardí botànic de la facultat de dret de la Universitat de Granada. Inclou informació bàsica sobre el jardí que es complementa amb una descripció detallada de cada una de les espècies vegetals presents i un mapa interactiu de la seva ubicació.
Web de l'Ajuntament d'Almuñecar amb informació bàsica sobre aquest parc botànic i arqueològic, famós a Europa i a la resta del món per acollir un nombre important d'exemplars de palmeres a l'aire lliure.
Web compartida amb el zoològic de l'Ajuntament de Jerez de la Frontera amb informació detallada. Destaca la singular integració d'un espai eminentment animal com és un zoo amb el d'un espai vegetal com és el d'un jardí botànic. El jardí és considerat d'interès cultural.
Astúries
Web de l'Ajuntament de Gijón amb informació detallada i una secció d'informació general amb diferents enllaços sobre jardineria i paisatgisme. El jardí està situat a banda i banda d'una riera, i es caracteritza per contenir unes extenses mostres de flora i vegetació pròpies dels territoris atlàntics.
Extremadura
Web amb informació detallada. El Jardín botánico de Coria fou creat a partir d'un antic viver propietat de l'administració, on s'hi produïen arbres per replantar i revegetar els marges i talussos de les carreteres. La pàgina inclou una petita descripció dels ecosistemes mediterranis propis del seu àmbit geogràfic i fitxes descriptives de les diferents espècies vegetals presents.
Informació detallada d'aquest jardí que es troba situat dins les muralles del castell de Trujillo, inclou una relació de la vegetació característica d'aquesta zona Extremenya.
Galícia
Informació detallada on hi destaca una galeria de fotos de cada espècie. Es tracta del jardí botànic de l'IES A Pinguela de Monforte de Lemos. L'espai conté més de 200 exemplars d'arbres i arbusts autòctons de Galícia, així com les plantes ornamentals més comunes que es troben a la majoria dels jardins de la regió.
Illes Balears
Web sobre el santuari de Lluc, que és qui en gestiona l'espai, amb informació bàsica sobre el jardí botànic. El jardí fou creat a la serra de Tramuntana el 1956 amb l'objectiu de recollir la diversitat de flora autòctona present als entorns del monestir i mostrar-la en un ambient similar a l'original.
Informació bàsica sobre aquest jardí botànic i les diverses activitats que s'hi realitzen. Destaca l'apartat de l'Institut Botànic on hi ha informació sobre l'herbari, el banc de llavors, el laboratori i l'índex Seminum. També inclou un apartat d'enllaços a webs d'altres jardins botànics.
Abundant informació amb moltes il·lustracions dels exemplars presents. El jardí està situat a la serra de Tramuntana i està dividit en dues parts molt diferenciades: la primera, és una zona d'horts i d'aclimatació de plantes de tot el món; la segona, és una zona on es manté la vegetació autòctona pràcticament en estat natural. En aquest sentit, també s'hi troben endemismes de l'illa.
Illes Canàries
Informació detallada sobre aquest jardí que està especialitzat en palmeres i organitzat en seccions biogeogràfiques. Està ubicat sobre una muntanya artificial construïda sobre l'antic abocador de deixalles sòlides urbanes tancat el 1983 i és, amb 12 ha, l'espai verd més gran de la ciutat de Santa Cruz de Tenerife.
Informació detallada que inclou enllaços a altres jardins d'arreu del món. El jardí és el més gran de l'Estat espanyol (més de 27 ha) i les activitats principals que s'hi realitzen estan orientades al coneixement científic de la diversitat florística exclusiva de l'arxipèlag canari, en particular, i de la regió Macaronèsica, en general.
Web depenent de l'Instituto Canario de Investigaciones Agrarias amb informació detallada sobre la història del jardí, les seves col·leccions i les activitats científiques que s'hi desenvolupen. El jardí que fou declarat Jardí Històric el 1980.
Informació bàsica que emmarca el jardí dins de l'oferta turística de l'illa de Lanzarote, juntament amb altres espais singulars. Es tracta d'un jardí botànic obra de l'artista canari César Manrique, exemple dels autors que utilitzen el paisatge de Lanzarote com a font d'inspiració per a les seves creacions, i hi destaquen les espècies de càctus.
La Rioja
Web on es donen tant les informacions generals i pràctiques (situació, horaris i organització de les diferents zones en que està estructurat) com una descripció de les seves col·leccions i l'activitat científica que s'hi realitza.
Madrid
Web de la Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Montes amb informació bàsica de la història de l'arborètum i els jardins de la facultat.
Web proporcionat per Àngel Díaz Montes, dissenyador de parcs i jardins. S'hi pot realitzar una visita virtual, accedir a un interessant glossari, a un llistat descriptiu de les espècies presents, etc. Pel que fa al jardí, destaquen les espècies rosàcees, asteràcees i lamiàcees.
Web del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), amb informació molt detallada tant de caràcter divulgatiu com científica. Al jardí hi destaquen les col·leccions d'espècies vegetals del desert, de climes temperats i un hivernacle amb plantes tropicals i aquàtiques. L'espai gaudeix, des de 1942, de dues figures de protecció com a BIC, la primera com a Jardí Històric per la part botànica i l'altre com a Monument Històric per l'edifici.
Informació detallada sobre aquest jardí botànic que fou creat com a projecte conjunt entre la Universitat d'Alcalà i la Comunitat de Madrid i que té com objectiu la conservació, la divulgació i l'estudi de la flora i del medi ambient.
País Basc
Informació molt detallada on es descriuen les espècies vegetals que s'hi poden trobar. El Parc Natural inclou espais forestals, petits nuclis rurals, la ferreria d'Arriorregi, com a testimoni del passat preindustrial, i el jardí botànic, situat al voltant de l'antic caserio d'Iturraran.
Informació molt detallada i didàctica de la vegetació existent, així com de les exposicions permanents i temporals que s'hi duen a terme. El jardí es troba situat a la serra de Badaya, a l'entorn de les runes del Monestir de Santa Catalina, i hi destaca la integració entre patrimoni natural i cultural.
País Valencià
Informació molt detallada i diversa en els àmbits històric, botànic i cultural. El jardí va ser fundat el 1567 i estava lligat originàriament als estudis de medicina. Destaca, doncs, per la gran col·lecció de plantes medicinals que acull i està catalogat com a Jardí Històric.
EUROPA
Els enllaços següents són un recull dels jardins botànics més importants d'Europa. Arreu d'Europa hi ha un gran nombre de jardins botànics i tots ells comparteixen l'interès per la botànica i per l'estudi i la divulgació de la diversitat vegetal existent al nostre planeta, però cada un d'ells manté característiques pròpies i diferents prioritats en l'ús dels seus recursos. Això empeny a alguns a posar en la seva web més èmfasi en l'activitat científica i de recerca deixant en segon pla els aspectes més divulgatius, i en canvi d'altres destaquen més els aspectes exòtics i turístics, però no per això deixen de ser institucions amb voluntat d'investigar, conservar i divulgar la botànica. Per altra banda, també s'han inclòs en el llistat els jardins botànics d'algunes universitats europees que conserven col·leccions d'endemismes locals o regionals de gran interès consultables al seu web, tot i que les seves activitats puguin estar limitades a l'àmbit docent i la seva visita mantingui certes limitacions.
Cal recordar que només s'han recollit els jardins que disposen d'un web actiu, de manera que aquest criteri exclou, inevitablement, altres jardins botànics o col·leccions de gran interès que no poden consultar-se en un web.
Europa
Informació detallada que inclou una visita virtual, informació sobre el museu associat al jardí i la Grotte de l'Observatoire, cavitat natural oberta al públic. El jardí de Mònaco és gestionat per l'Ajuntament, va ser obert al públic l'any 1933 i és conegut per la seva secció de cactus i altres plantes crasses.
Informació detallada del jardí botànic de Helsinki que forma part del Museu d'Història Natural de Finlàndia. Més concretament, la informació fa referència als jardins botànics en general, a les diverses col·leccions i exhibicions presents i també consta d'un interessant apartat de publicacions.
Informació molt detallada en la que destaca l'apartat d'exhibicions i les col·leccions permanents. El jardí botànic està vinculat a la Universitat d'Oslo i forma part del Museu d'Història Natural.
Informació bàsica sobre aquest jardí botànic d'estil paisatgista anglès, fundat el segle XIX i que conté més de 12.000 espècies.
Informació detallada sobre aquest jardí que té el seu origen en el projecte de restauració dels turons al voltant de la ciutat d'Atenes, Philodassiki Enosi Athinon. El jardí botànic recull la flora autòctona del país.
Alemanya
Informació detallada sobre el jardí botànic de la Universitat de Bonn. Conté diversa documentació sobre l'arborètum i sobre una secció de lliris gegants (Titan Arum), a més de webcams, exposicions temporals, així com informació sobre la protecció de la natura i les activitats que porten a terme per tal de protegir-la.
Apartat destinat al jardí botànic d'Augsburg, hostatjat al web de la mateixa ciutat.
Web del jardí botànic de la universitat de Osnabrück. Es poden consultar els diferents components del jardí mitjançant un plànol interactiu. També s'hi troba un interessant apartat d'enllaços als diferents jardins botànics d'Alemanya.
Informació molt detallada del jardí botànic de Munich que fou creat el 1812. Actualment aquest espai està gestionat per l'institut de botànica de la Universitat de Munich, que gestiona la col·lecció científica de botànica estatal i el museu del jardí.
Informació molt detallada sobre el jardí i el museu botànic de Berlín, així com de les organitzacions i projectes de la institució. Inclou una visita virtual al jardí botànic i informació sobre la recerca, el museu i la biblioteca. Hi destaca un apartat d'enllaços a diversos jardins botànics de tot el món.
Explicacions detallades de les diferents espècies vegetals presents, també s'hi presenta un centre d'investigació i una secció d'enllaços relacionats amb la botànica. El jardí botànic de la Universitat de Düsseldorf conté més de 400 espècies.
Informació sobre l'espai, les activitats que es realitzen des de la pròpia universitat i les que es fan per atendre els visitants. A més, manté un gran nombre d'enllaços amb altres centres de recerca relacionats amb la botànica. Pel que fa al jardí, cal dir que es tracta d'un espai molt antic, fundat el 1593 (200 anys abans, fins i tot, que la universitat).
Web de la ciutat de Wuppertal amb informació bàsica sobre aquest jardí botànic i un abundant recull fotogràfic.
Informació molt detallada d'aquest jardí, que és una gran rosaleda de més de 12 ha amb 8.300 espècies diferents. Tot plegat la converteix, segurament, en la major col·lecció de roses del món.
Informació detallada del jardí botànic ecològic de Bayreuth, que va ser fundat com una institució de recerca depenent de la Universitat de Bayreuth, el 1978, però amb voluntat de ser un jardí obert al públic. Manté una col·lecció important de plantes procedents de l'Àfrica, situades en grans hivernacles, i del nord d'Amèrica i la zona euroasiàtica, ubicades a l'exterior.
Informació detallada del jardí botànic de Frankfurt, on es pot trobar una àmplia descripció de l'indret i un recull de les diferents activitats que s'hi desenvolupen (concerts d'estiu, viatges guiats i festivals i exhibicions).
Bèlgica
Informació bàsica sobre aquest arborètum situat a la província d'Anvers. Fou creat l'any 1858, conté més de 6.000 espècies vegetals i és una de les col·leccions més importants del món. Hi destaca la presència d'una de les avingudes de coníferes exòtiques més interessants d'Europa.
Web amb informació bàsica. El jardí botànic de la Universitat de Gant fou fundat l'any 1797, tot i que no fou fins l'any 1817 quan se situà a l'indret actual. L'espai es caracteritza i és conegut, entre altres coses, per la presència d'hivernacles d'estil victorià, que contenen espècies d'arreu del món.
Web amb informació molt detallada. Cal destacar la possibilitat de consultar-hi el butlletí electrònic Musa, les diferents publicacions que realitza i l'apartat de biblioteca, on es pot accedir al catàleg i a un banc de dades amb diferents publicacions consultables on-line.
Dinamarca
Informació molt detallada del jardí botànic de la Universitat de Copenhagen que conté una àmplia varietat d'espècies vives per a la recerca i l'educació, així com un banc genètic d'espècies salvatges. L'origen d'aquest jardí remunta al 1872 i, des de llavors, s'ha anat ampliant fins arribar a una superfície de 10 ha.
França
Web amb informació detallada. Aquest indret forma part del Museu Nacional d'Història Natural, que es caracteritza per incloure tres ambients principals: arbres i arbusts, plantes tropicals i espècies hortícoles.
Informació detallada i enllaços amb institucions i altres col·leccions de coníferes. L'Arborètum de Villardebelle es troba situat al sud de França i presenta més de 200 espècies de coníferes.
Informació detallada d'aquest jardí botànic que fou creat el 1899 per iniciativa del Touring Club, la Universitat de Grenoble i M. Bonnabel. Es caracteritza per presentar col·leccions molt completes de plantes medicinals i de flora alpina de les muntanyes de tot el món, tal i com es descobreix en el seu web.
Web del municipi de Burdeus amb un apartat sobre aquest jardí botànic, que ha esdevingut un centre de cultura científica sobre les plantes i la natura. L'espai s'estructura en petits jardins de temàtica diferent, d'entre els quals destaquen el jardí aquàtic i l'arborètum.
El jardí botànic, creat l'any 1857 per Gustave Thuret, està gestionat per l'Institut Nacional d'Investigacions Agrícoles - Centre de Recerca d'Antibes.
Web del municipi de Niça amb informació bàsica sobre aquest jardí botànic, que té una vocació preferent per la flora mediterrània.
Informació molt detallada que inclou una important descripció de les col·leccions presents i una àmplia oferta d'activitats educatives. Destaca també l'apartat d'enllaços.
Informació bàsica sobre aquest jardí que presenta més de 300 espècies d'arbusts, 130 varietats de bambú, 20 espècies diferents de palmeres i altres espècies exòtiques d'interès.
Web que recull una àmplia informació sobre la història, les col·leccions i les activitats que es duen a terme a aquest jardí, que és el jardí botànic de la Universitat Montpellier. L'espai fou creat pel rei Henri IV el 1593 i és el més antic de França. Actualment ocupa 4'5 ha, després de ser engrandit dues vegades durant el segle XIX.
Informació bàsica sobre aquest jardí, situat a la Provença, que és gestionat per l'associació Jardin Conservatoire de la Flore en Provence Littorale.
Holanda
Jardí botànic que depèn de la Universitat Tècnica de Delft, va ser fundat al 1917 per Gerrit van Iterson Jr, com a jardí de cultiu de plantes d'interès econòmic, especialment per l'explotació agrícola a les colònies indies d'Holanda (actual Indonèsia). Actualment administra part de la col·lecció de plantes nacionals dels Països Baixos.
Informació detallada i un llistat extens d'espècies de flora i fauna (ocells, papallones i peixos), sobre aquest jardí i viver de plantes aquàtiques, que va ser creat per Ada Hofman el 1987.
Informació detallada sobre aquest jardí botànic creat el 1638. L'espai es caracteritza per presentar arbres molt vells i una arquitectura paisatgística pròpia del romanticisme. Conté més de 4.000 espècies i 6.000 exemplars.
Informació sobre els diferents ambients que conformen el jardí, entre els quals destaca el jardí aquàtic. També s'hi troba un accés on-line a l'Herbari Nacional d'Holanda, que té més de 5,5 milions d'espècies. El jardí botànic està lligat a la Universitat de Leiden i és conegut per albergar diversos exemplars de nenúfars gegants de l'Amazones.
Informació molt detallada d'aquest jardí que amb unes 20 ha és el més gran dels Països Baixos, i conté plantes de tot el mon. S'hi poden visitar espais molt diferents, que van des del Laarman garden (el jardí més antic on hi trobem un arborètum molt interessant), al jardí anglès, un jardí aquàtic, jardins agrícoles, les cases verdes, el jardí de bambú, els jardins cèltics de Ogham, i un jardí xinès
Itàlia
Web del Grupo di Lavoro per gli Orti Botanici e i Giardini Storici de la Società Botanica Italiana amb informació bàsica sobre aquest jardí, que es troba situat al vessant oriental del Parc Nacional de la Majella.
Web de la Universitat de Bolonya amb un apartat destinat a exposar les característiques d'aquest jardí, que fou instituït el 1568 i és dels més antics d'Itàlia. La principal activitat és la recerca i l'activitat educativa, amb programes per escolars a tots els nivells.
Web del Departament de Botànica de la Universitat de Catània. El jardí fou fundat el 1858, té una estructura geomètrica de 16 ha i una de les seves característiques i valors principals és el manteniment i conservació d'una col·lecció d'endemismes de Sicília.
Web del Grupo di Lavoro per gli Orti Botanici e i Giardini Storici de la Società Botanica Italiana amb informació bàsica sobre aquest jardí, que és propietat del Departament de Ciències botàniques de la Universitat de Pisa
Informació detallada sobre el jardí botànic de Pàdova, de gran interès històric (història, elements arquitectònics, arbres, les col·leccions i els diferents ambients). La UNESCO ha declarat aquest jardí Patrimoni de la Humanitat.
Polònia
Web del municipi de Wroclaw amb Informació bàsica sobre el jardí botànic de la Universitat de Wroclaw. Concretament, conté una breu descripció de les diferents seccions que el composen, d'entre les quals destaquen l'arborètum i la secció de plantes aquàtiques.
Portugal
Informació sobre les característiques generals d'aquest jardí i les activitats de recerca que s'hi desenvolupen. El jardí botànic de Lisboa depèn del Museu d'Història Nacional de la Universitat de Lisboa i data de mitjan segle XIX.
Informació detallada referent a la història i les característiques generals del jardí, la col·lecció botànica que conté i els projectes d'investigació que s'hi realitzen. A través del web també s'accedeix a l'associació d'amics del jardí i les seves activitats. El jardí d'Ajuda fou fundat al segle XVIII, de manera que és el primer jardí botànic portuguès.
Web ben estructurat i molt atractiu visualment atès que Madeira és un important destí turístic. Conté tots els apartats bàsics d'aquest tipus d'espais: localització, història i col·lecció de plantes.
Informació detallada on destaquen l'apartat de curiositats i l'apartat d'enllaços. El jardí botànic fou creat per iniciativa del marquès de Pombal al segle XVIII amb l'objectiu de complementar els estudis d'història natural.
Informació detallada i que, com a curiositat, manté un enllaç amb la seva pròpia pàgina antiga, fet que permet apreciar l'evolució que s'ha fet en el tractament de la informació sobre botànica. El jardí es troba situat a l'interior del campus de la Universitat de Tras os Montes e Alto Douro, ocupa unes 80 ha i està organitzat, per col·leccions temàtiques. Es tracta d'una de les col·leccions botàniques més importants del país i és un centre de referència dels recursos naturals del nord de Portugal.
Informació detallada sobre aquest jardí botànic inaugurat el 1986, i dedicat principalment a la valorització i protecció dels espais i espècies d'interès botànic de les illes de l'arxipèlag de les Açores. Concretament, més de la meitat de la seva superfície està dedicada a la recreació dels ambients de flora autòctons segons l'altitud.
L'actual jardí té com a antecedent un jardí del segle XIX que es reconvertí en jardí botànic a mitjan del segle XIX. Actualment està integrat dins de la Universitat de Porto i és gestionat per la Facultat de Ciències i l'Institut de Botànica.
Informació detallada sobre les col.leccions que conté el jardí i molts enllaços referents a la flora i la botànica. El jardí fou creat a principis del segle XX en el context de l'organització dels serveis agrícoles de les colònies portugueses, denominant-se, en un principi Jardí Colonial. Entre les seves funcions principals destaca la del manteniment de col·leccions de plantes vives de zones tropicals i subtropicals a l‘aire lliure i en ambients controlats que constitueixen el seu material d'estudi i recerca.
Regne Unit
Informació molt detallada on hi destaca una visita virtual. Aquest jardí botànic va obrir-se al públic l'any 2000, i està situat a la regió de Carmarthenshire.
Web amb informació molt detallada sobre el reial jardí botànic de la ciutat d'Edimburg, que compta amb nombrosos recursos, d'entre els quals destaquen els apartats d'horticultura, educació i el de publicacions. Inclou també enllaços a altres jardins botànics d'Escòcia, bases de dades i a llibreries vinculades amb aquest tema.
Informació detallada sobre el jardí botànic de Kew i Wakehurst Place. Destaca l'apartat de recerca, les col·leccions i les activitats d'educació. També inclou una base de dades amb diferents recursos i publicacions. Els jardins estan declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Informació detallada d'aquests jardins que foren creats el 1816 pel governador de Gibraltar, el General George Don, amb l'objectiu de dotar la ciutat d'una àrea de lleure pels seus residents.
Informació detallada on hi destaca l'apartat d'enllaços externs a jardins i jardins botànics del país. Aquest jardí botànic, dissenyat per J. C. Loudon, fou obert al públic el 1832 i es caracteritza per contenir una de les millors col·leccions de plantes tropicals dins d'hivernacles de vidre.
Informació detallada i una interessant galeria de fotografies d'aquest jardí, que es troba a la regió de Cornualla, i està considerat un dels jardins més emblemàtics d'Anglaterra i un dels més interessants del món, ja que conté una col·lecció única d'espècies vegetals exòtiques.
República Txeca
Informació detallada d'aquest jardí vinculat a la Universitat de Praga. Conté un interessant jardí japonès i hi destaca, també, la secció d'espècies subtropicals anomenada Fata Morgana.
Suècia
Informació detallada sobre el jardí botànic de la ciutat de Göteborg, que es caracteritza per la seva dedicació a l'horticultura, tot i que també presenta seccions de gran interès com el jardí japonès, l'arborètum i la secció de palmeres. El web inclou enllaços i informació sobre altres jardins botànics de Suècia i d'altres països.
Web amb informació detallada. El jardí sorgeix de la reconstrucció de l'antic jardí botànic de la Universitat d‘Uppsala i està considerat el jardí botànic més vell del país.
Suïssa
Informació detallada amb un apartat d'enllaços sobre els jardins botànics de Suïssa. El jardí botànic de la ciutat de Basel fou creat el 1905 i està vinculat a la universitat de la mateixa ciutat.
Informació detallada que destaca pel seu apartat d'enllaços externs i la presència d'un recull de bases de dades relacionades amb la temàtica. El jardí botànic fou creat el segle XVIII.
Informació detallada orientada a la visita del jardí botànic. El jardí està situat a l'Illa de Brissago, a tocar d'Itlàlia, i té més de 1.500 espècies provinents de la mediterrània, de l'Asia subtropical, del sud d'Àfrica, d'Amèrica i d'Austràlia.
Àustria
Informació bàsica orientada a la recerca sobre aquest jardí botànic, gestionat per l'Institut botànic de la Universitat de Salzburg.
Informació detallada, un mapa i els llistats de plantes que conté aquest jardí. També hi figuren enllaços externs d'interès i contactes amb l'Associació dels Amics del Jardí i el grup de treball dels Jardins Botànics d'Àustria. El jardí botànic de la Universitat de Vienna fou creat el 1754.
INTERNACIONAL
Els enllaços següents són un recull dels jardins botànics més importants del món. Arreu del món hi ha un gran nombre de jardins botànics i tots ells comparteixen l'interès per la botànica i per l'estudi i la divulgació de la diversitat vegetal existent al nostre planeta, però cada un d'ells manté característiques pròpies i diferents prioritats en l'ús dels seus recursos. Això empeny a alguns a posar en la seva web més èmfasi en l'activitat científica i de recerca deixant en segon pla els aspectes més divulgatius, i en canvi d'altres destaquen més els aspectes exòtics i turístics, però no per això deixen de ser institucions amb voluntat d'investigar, conservar i divulgar la botànica.
Cal recordar que només s'han recollit els jardins que disposen d'un web actiu, de manera que aquest criteri exclou, inevitablement, altres jardins botànics o col·leccions de gran interès que no poden consultar-se en un web.
Internacional
Web en que destaquen una visita virtual, l'apartat de publicacions, l'apartat d'activitats i la biblioteca on-line; i que conté, com a curiositat, un recordatori dels personatges il·lustres, com A. Einstein o la reina Elisabet d'Anglaterra, que l'han visitat. El jardí fou creat el 1808 pel XVII Rei de Portugal D. João VI.
Informació detallada sobre aquest jardí botànic creat per Carlos H. Lankester, des de 1973 està vinculat a la Universitat de Costa Rica. Destaca la col·lecció de plantes epífites, en concret, la família de les orquidàcies, tot i que també hi ha altres col·leccions de plantes d'hivernacles i a l'aire lliure, tal i com es pot descobrir al web.
Web amb informació multitemàtica de l'indret: un mapa interactiu amb fotografies, informació sobre les diferents exposicions i activitats de caràcter científic, cultural i d'oci d'àmbit nacional i internacional. El jardí vas ser creat l'any 1976.
Informació detallada sobre el jardí i sobre les diferents activitats de conscienciació social i de conservació de la flora local que s'hi realitzen. El jardí botànic es troba situat a la Viña del Mar i fou creat a partir de la transformació del Parque de Salitre.
Web dividit en múltiples seccions amb nombrosos recursos, d'entre les que destaquen la de l'herbari i la de publicacions. També recull les activitats educatives i de recerca que es realitzen al centre. El jardí botànic fou fundat l'any 1859 per l'Agri-Horticultural Society com a jardí de plantes ornamentals. Actualment està considerat un dels jardins botànics més importants del continent asiàtic i conté una col·lecció molt important d'arbres monumentals.
Informació bàsica sobre aquest jardí botànic, vinculat al Departament de Ciències Botàniques de la Universitat de Tel Aviv.
Argentina
Web del municipi de Buenos Aires amb informació detallada sobre aquest jardí botànic, que fou dissenyat per Carlos Thays a finals del segle XIX i està situat al barri de Palermo.
Austràlia
Web amb informació molt detallada. El jardí botànic d'Adelaida és un jardí històric que recull la flora pròpia de la zona, definida per un clima mediterrani sec. També inclou col·leccions de palmeres, cycas i bromèlies, i alguns arbres espectaculars. El centre inclou un Bicentennial Conservatory i un museu de botànica econòmica .
Web amb informació detallada. Els jardins foren creats l'any 1816, estan envoltats per un parc i actualment representen un espai de relaxació i educació per aprendre sobre botànica i natura molt a prop de la ciutat de Sydney. El jardí també inclou un centre per a la recerca i la conservació botànica.
Informació molt detallada sobre aquest jardí, creat a Victoria fa més de 150 anys i considerat un dels jardins botànics de més interès del món. Conté més de 10.000 espècies i 50.000 plantes, distribuïdes en un àmbit de 38 ha de superfície. Cal destacar que algunes d'aquestes plantes són insubstituïbles pel fet d'haver-se extingit en el seu hàbitat natural.
Canadà
Web amb una gran varietat de recursos que van, des d'una descripció acurada de les més de 10 col·leccions presents, fins una descripció de les activitats científiques, educatives i lúdiques que s'hi realitzen. El jardí botànic compta amb més de 22.000 espècies i és no només l'espai amb més prestigi de la ciutat sinó un dels jardins botànics més espectaculars del món.
Informació detallada sobre aquest jardí botànic que presenta 13 seccions diferents, d'entre les quals destaquen l'arborètum, la secció de rododèndrons i la de roses.
Informació molt detallada sobre aquest jardí, construit al 1916 i que és un dels més antics de Canadà. L'objectiu d'aquest centre és la recerca sobre la flora nativa de la regió de British Columbia, encara que també conté plantes de tot el mon, particularment d'Àsia.
Informació detallada sobre aquesta institució que té com a objectiu apropar la botànica a la població. Per aquesta raó desenvolupa nombroses activitats educatives i de difusió dels valors naturals de la flora. D'altra banda, també organitza diverses activitats culturals i de lleure que es poden consultar al seu web.
Colòmbia
Informació bàsica d'aquest jardí que és el primer jardí botànic del país. S'hi realitzen nombroses activitats científiques i lúdiques i des del web es pot accedir a un recorregut virtual, a la biblioteca i a informació bàsica sobre les diferents col·leccions existents.
Estats Units
Informació detallada d'aquest jardí creat per John Bartram fa més de 250 anys. És un espai visitat per milers de persones que gaudeixen de visites guiades, programes educatius i dels esdeveniments de lleure i cultura que s'hi organitzen.
Informació detallada sobre aquest jardí botànic construït el 1880 a partir d'un projecte de Frederick Law Olmsted. Actualment funciona autònomament com un jardí botànic tradicional amb departaments de recerca, de serveis pedagògics i d'atenció de visitants.
Informació detallada del jardí botànic de Brooklyn que es caracteritza per la gran quantitat d'activitats que s'hi realitzen, i que van des de la recerca científica a les activitats educatives i els esdeveniments privats.
Web de la ciutat i el comtat de Honolulu amb informació sobre els diferents jardins botànics presents a l'illa de Hawaii.
Web de la institució cultural Huntington on hi ha un enllaç amb informació detallada sobre aquests jardins, creats per Henry Huntington el 1903. Actualment l'espai consta de més de 15.000 tipus de plantes de tot el mon repartides en diferents tipologies d'ambients, d'entre els quals destaquen el jardí xinès, un jardí amb flora del desert, un jardí de roses i de camèlies, un de palmeres, un de japonès, un d'australià, un de tipus subtropical i un de selvàtic.
Informació detallada i una base de dades amb totes les plantes i tipologies de flora d'aquest jardí, que es troba dividit en diferents àmbits: un jardí de flors, un jardí de fruits, un de vegetals i un de flora autòctona.
Informació molt detallada on destaquen els apartats de visita del jardí, que consta de nombroses fotografies de les diferents parts que el conformen, i l'apartat referent a les diverses activitats familiars i infantils que s'hi organitzen.
Informació molt completa sobre l'arborètum nacional dels Estat Units. Consta de molts recursos, d'entre els quals destaquen diverses publicacions i un apartat de noticies.
Israel
Web amb nombrosos recursos, d'entre els quals cal esmentar la informació referent a la flora i la vegetació d'Israel i les àrees adjacents, les bases de dades sobre flora i jardins botànics i l'apartat d'enllaços externs. El jardí botànic fou fundat al 1931.
Japó
Informació bàsica, majoritàriament en japonès, sobre el jardí botànic de Niigata.
Informació bàsica sobre aquest jardí botànic situat al voltant del Castell de Sakura.
Informació bàsica sobre aquest jardí botànic creat el 1902 per la facultat de Ciències de la Universitat de Tokio per a l'estudi de les plantes alpines i de muntanya.
Marroc
Web d'un jardí situat a l'entorn de la vall de l'Ourika, a 35 km de Marrakech. El jardí disposa d'una hectàrea de terreny i consta d'abundants plantes aromàtiques, medicinals i ornamentals. D'altra banda, s'hi poden degustar diferents preparacions culinàries típiques i infusions fetes amb algunes de les plantes que conté el jardí.
Web de la ciutat de Marrakech amb informació bàsica sobre aquest jardí, que està obert des de 2002. El jardí de Timalizene ens proposa un recorregut per descobrir la fauna i la flora dels països berebers, especialment les espècies endèmiques de l'Atlas. En destaca el disseny, organitzat en àrees temàtiques per tal d'estimular els sentits (jardins aromàtics, terrasses àrides, jardins oberts i tancats, i ambients islàmics i occidentals).
Mèxic
Web amb informació molt detallada. El jardí botànic va ser fundat el 1959 i dissenyat per el botànic Dr. Faustino Miranda amb els objectius de fomentar la investigació botànica, divulgar i difondre el coneixement científic i realitzar accions específiques per a la conservació dels recursos vegetals.
Informació molt detallada sobre aquest jardí, les diferents parts que l'integren (arborètum, pinnetum i palmetum) i els actes artístics i educatius que s'hi organitzen. El jardí és conegut i valorat pel fet d'albergar el Santuario del Bosque de la Niebla, bosc mesòfil de muntanya amb molt bon estat de conservació.
Web de la Universidad Autónoma de Guadalajara amb informació bàsica sobre aquest jardí botànic, fundat el 1968 pel Dr. Jorge Víctor Eller Townsend i que està integrat a la Universitat.
Puerto Rico
Informació detallada que compta amb un apartat d'enllaços a jardins botànics de Puerto Rico i d'Estats Units. El jardí botànic fou obert al públic l'any 1959, tot i que el 1991 es va haver de restaurar per poder reparar els danys ocasionats per l'huracà Hugo.
Sri Lanka
Establert al 1861 amb la finalitat de l'experimentació i la promoció del cultiu de Cinchona a Sri Lanka, els jardins s'estenen per una zona muntanyosa a uns 1.745 metres d'altitud entre les plantacions de te de Nuwara Eliya. El web conté molta informació detallada i la possibilitat de realitzar una visita virtual.
Jardí botànic urbà on a més del seu paper en la conservació ex-situ, la investigació botànica i l'educació, el desenvolupament de la floricultura nacional s'ha convertit en una de les principals activitats del jardí botànic Henarathgoda.
Web oficial de l'Herbari Nacional que és la institució responsable de l'autenticació de les principals plantes de Sri Lanka, mitjançant la supervisió i l'inventari dels recursos fitogenètics per a l'alimentació i especialment l'agricultura. El web conté informació sobre les tasques de la institució, les col·leccions, i de la flora de Sri Lanka en general.
Web oficial del jardí botànic amb molta informació de la història dels jardins, les col·leccions de plantes, i la possibilitat de fer una visita virtual. La fundació del jardí es remunta a 1371, i una de les actuals responsabilitats del jardí botànic és la gestió i manteniment dels longeus arbres sagrats.
Sud-Àfrica
Informació detallada i nombrosos recursos, d'entre els quals destaquen l'apartat d'enllaços a altres jardins botànics del país i un calendari d'activitats. El jardí botànic de la ciutat de Durban fou fundat l'any 1849 i es caracteritza per les seves col·leccions d'arbres subtropicals, palmeres i orquídies.
Informació detallada d'aquest jardí botànic que es presenta com a centre d'educació mediambiental. El jardí ocupa unes 70 ha, conté espècies de tot el país i també plantes importades d'altres indrets del món. Hi destaquen els diferents ambients visitables, alguns dels quals conserven el paisatge natural i, fins i tot, la fauna autòctona.
Informació detallada sobre aquest jardí botànic, que recull una important representació de plantes medicinals de tot el món i consta de destacables jardins oberts al públic per al gaudi. Des del seu web es recomanen cursos, vídeos, llibres i altres recursos amb finalitats terapèutiques.
Informació detallada sobre aquest jardí botànic fundat al segle XIX, i que juga un paper important en la conservació de la flora i fauna salvatge de Sud-àfrica.
Xina
Web amb informació detallada i moltes fotografies. El jardí botànic de Pequín està dedicat a la conservació de la flora autòctona del nord del país.
Llista i descripció de diferents jardins històrics i botànics de la Xina. El jardí Sun Yat-sen es troba situat al sud del Mausoleu de Sun Yat-sen (Nanjing), té 3.000 espècies de plantes i desenvolupa una important activitat educativa i de difusió del coneixement científic en l'àmbit de la botànica. Tot plegat el converteix en un dels majors jardins botànics de Xina.