Les Jornades Europees de Patrimoni 2016 posen en valor els 'arbres amb història'
Es duran a terme 33 activitats a tot el territori del Sénia que es desenvoluparan durant els mesos de setembre, octubre i novembre.
Per tercer any consecutiu, la Mancomunitat Taula del Sénia amb la col·laboració dels Ajuntaments, i enguany també de l'entitat Terres de Cruïlla (que agrupa diversos Centres d'Estudis de la zona), participa en les Jornades Europees de Patrimoni 2016, que promou el Consell d'Europa entre els seus 47 Estats membres.
L'any 2014 el tema escollit era Patrimoni Natural. La Mancomunitat i alguns Ajuntaments van preparar 7 activitats relacionades amb els camins i els museus naturals d'oliveres mil·lenàries en les quals van participar un total de 170 persones. L'any passat la temàtica escollida va ser el Patrimoni Industrial i en aquella ocasió, la Mancomunitat, els Ajuntaments i algunes entitats van organitzar 22 activitats relacionades amb este tema, augmentant sensiblement la participació fins a 671 persones.
Segons el Consell d'Europa, "una comunitat patrimonial es compon de persones que atorguen valor a aspectes del patrimoni cultural, que volen mantenir i transmetre a les generacions futures" i, per això, este 2016 s'ha triat com a tema Patrimoni de Tothom: arbres amb història. A més de la Mancomunitat, Ajuntaments i entitats, entre les quals Terres de Cruïlla (que agrupa Centres d'Estudi que organitzen també itineraris culturals) s'ha decidit integrar les activitats que fan ells, dintre dels pobles i terminis fixats, al Programa conjunt. Per tot això les activitats han augmentat fins a 33, hi participen pràcticament tots els Ajuntaments i 10 Entitats culturals i esportives de tot el Territori del Sénia. El calendari d'actes es desenvoluparà durant els mesos de setembre, octubre i novembre.
Partint dels arbres en el seu sentit més ampli, les activitats són molt variades: itineraris a peu (però també en cotxe i en bicicleta) per paisatges i arbres monumentals de totes les espècies, passejades poètic-musicals, o fotogràfiques, o retrobant els misteris, la màgia, les llegendes..., també alguna xerrada, taller didàctic infantil, etc, però en destaca la posada en valor dels arbres com a valor patrimonial lligat a la història d'una comunitat.