En un treball es reclama protegir els boscos madurs i evitar tales
Un treball editat en format llibre fruit de les segones Jornades sobre Boscos Madurs que es van celebrar l'any passat a l'Escola de Capacitació Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners destaca la necessitat de preservar d'una manera ràpida i decidida els pocs i petits boscos madurs que queden al país. En el treball es reclama la necessitat de no permetre-hi usos extractius, per tal de garantir la salvaguarda de tots els seus valors i, en particular, la seva excepcional biodiversitat, ja que representen només el 2% de la massa boscosa de Catalunya.
Amb aquesta finalitat en el llibre, Receptes per preservar els boscos madurs de Catalunya, es proposa tot un ventall d'accions factibles per fer-ho possible, algunes de les quals ja es porten a terme a través dels programes de reserves forestals que s'impulsen des de la Diputació de Girona.
ECOSISTEMES COMPLEXOS
Els boscos madurs són un dels ecosistemes més complexos, rics i estables de Catalunya, però també un dels més escassos. El coneixement que es té de la biodiversitat que hi sobreviu confinada, la seva dinàmica ecològica i la valoració de totes les dimensions del seu patrimoni excepcional han d'afavorir que aquests boscos majestuosos siguin preservats, per poder esdevenir referents en la gestió forestal sostenible de la resta de boscos del país.
El llibre ha estat editada per la Institució Catalana d'Història Natural i l'Associació Silene amb el suport del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la Diputació de Girona i la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona.