Josep Gordi publica un llibre sobre els valors culturals dels arbres
El geògraf Josep Gordi Serrat (Mollet, 1959) ha publicat el llibre Els arbres mediterranis. Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals (Ed. Documenta Universitària), una descripció històrica dels arbres des del punt de vista culural. El volum es presentarà dimecres (20 h) a la seu d'Òmnium Cultural de Mataró.
"És un homenatge als arbres, perquè han estat companys de viatges, de passejades quotidianes", descriu Gordi, qui recorda els vespres a Gallecs i les excursions amb alumnes i familiars. Tot plegat ha fet que durant dos anys hagi treballat en aquest llibre que, lluny de ser una guia naturística, pretén repassar els valors culturals dels arbres a través de la història, des d'egipte i els clàssics greco-romans, fins a l'actualitat i amb referències més properes, com la del simbolisme del Pi de les Tres Branques i el significat del roure per als bascos. De fet, el llibre inclou moltes referències locals, amb imatges dels xiprers del cementiri de Mollet, i de la platanera i algunes alzines i figueres de Gallecs, així com del Roure del Mil·lenari del parc de Can Mulà. Les referències locals sovintegen en el treball de Gordi, sempre molt vinculat a la plana vallesana, i que paral·lelament ha escrit una article sobre la simbologia de 10 arbres que es publicarà en la propera edició del Notes.
Les reflexions i l'estudi històric de Gordi, però, va molt més enllà i engloba totes les civilitzacions mediterrànies, amb exemples de cultures que han venerat els arbres, com el cas l'antic Egipte que considerava la palmera datilera com un triomf de la vida, i dels grecs i els romans que relacionaven moltes espècies (llorer, alzina, etc) amb les divinitats. Totes les civilitzacions, però també han fet usos a vegades brutals dels boscos, "davant interessos comercials i militars tots han desforestat i aniquilat".
EL MICROMECENATGE I LA SOLIDARITAT
El finançament del llibre s'ha aconseguit mitjançant el micromecenatge, a través del portal verkami.com. El web permet registrar el projecte i deixa 40 dies de marge per aconseguir els diners de particulars i entitats. En el llibre de Gordi hi han col·laborat unes 90 persones, ja sigui perquè l'han comprat anticipadament o perquè van fer una aportació en una sortida que l'autor va organitzar al Montseny. Així, s'han pogut aplegar 2.600 euros que han permès l'edició d'aquest treball. A més, Gordi ha retornat el favor que li han fet els seus petits mecenes per mitjà d'un acte solidari: ha cedit els drets d'autor a l'ONG Sòl Solidari per a un projecte per combatre la desforestació a Etiòpia.
L'AUTOR
El 1989 Josep Gordi vaig ser coordinador de l'àrea de geografia del Museu de Granollers i el 1993 va ser escollit director del Centre d'Estudis Molletans (CEM). Durant el mandat 1999-2003 va ser regidor d'Urbanisme i Medi Ambient de l'Ajuntament de Mollet.
Gordi és professor de Geografia de la Universitat de Girona i s'ha especialitzat en l'estudi de les relacions que s'estableixen entre la societat i el bosc, i el planejament territorial des del punt de vista ambiental i paisatgístic. Va ser impulsor del Manifest de Sant Celoni pel reconeixement de les vies verdes al Vallès i ha publicat altres treballs, com Gallecs. Més de trenta anys de propostes i accions (Mediterrània, 2002) i Els conflictes territorials a Catalunya (Empúries, 2003), entre altres.