Dossier
Arbres monumentals i singulars
Espanya
|
Crònica
|
Educació, sensibilització i difusió
|
Natura
|

Un projecte europeu divulgarà la importància dels boscos i arbres més antics de la Comunitat

01/02/2013
|
Europapress

La Fundació Félix Rodríguez de la Fuente (FFRF) i la Diputació de València, a través del Departament d'Arbres Monumentals de l'empresa pública Imelsa, han presentat este divendres en el Reial Jardí Botànic el nou projecte 'Grans Arbres per a la Vida', finançat per l'instrument LIFE+ de la Unió Europea, i que divulgarà la importància dels boscos i arbres més antics de la Comunitat, segons ha informat l'organització en un comunicat.

El projecte ha estat presentat per la directora general de la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente, Odile Rodríguez de la Fuente; el director del projecte 'Grans Arbres per a la Vida', César Javier Palacios; el director del Jardí Botànic de Madrid, Gonzalo Nieto; la directora general de Qualitat i Avaluació Ambiental i Medi Natural del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Guillermina Yanguas i clausurat pel president de la Diputació de València, Alfonso Rus.

El seu objectiu és conservar els arbres singulars i boscos madurs de la Xarxa Natura 2000 espanyola i la seua àrea d'influència, davant del fet que, a l'últim segle, més del 80% de l'arbrat singular espanyol ha desaparegut.

La iniciativa implica diferents accions de comunicació, sensibilització i informació, que es desenvoluparan durant els pròxims tres anys. Perseguixen elevar el grau de conscienciació de la societat respecte a la importància d'estos arbres com a reductes de biodiversitat, testimonis del canvi climàtic, generadors de paisatge, dinamitzadors de les economies rurals i eines d'educació mediambiental.

ACCIONS DE COMUNICACIÓ I SENSIBILITZACIÓ

Així, la FFRF, amb l'assessorament i suport del seu Observatori d'Arbres Singulars i del Departament d'Arbres Monumentals d'Imelsa de la Diputació de València, remetrà a totes les Administracions locals, provincials i autonòmiques d'Espanya, informació i documentació sobre els mecanismes legals per a la protecció dels arbres i arbredes monumentals.

A més, subministrarà als agents clau socials i productius del sector ambiental, agrari i del turisme, informació pràctica per a l'ús eficient d'estos recursos naturals i la seua correcta promoció; i publicarà quaderns tècnics monogràfics de totes les comunitats autònomes sobre la biodiversitat, normatives i pautes de conservació de l'arbrat singular.

Alhora, organitzarà una exposició itinerant sobre la importància d'aquest recurs per a la biodiversitat, que recorrerà les principals ciutats espanyoles i elaborarà i unes jornades informatives dirigides als ciutadans i organitzacions socials i econòmiques presents en el territori de la Xarxa Natura 2000.

D'altra banda, farà un Congrés Internacional de caràcter científic i tècnic per a transmetre els avanços en la investigació, conservació dels arbres i boscos madurs; i un seminari dedicat a la seua relació amb el turisme i els mitjans de comunicació, per a alertar sobre els riscos de la massificació, millorar les comunicacions i la coresponsabilitat, i promoure la seua posada en valor.

La campanya també inclou la producció i emissió de documentals, micro reportatges, peces informatives i espots en televisions públiques i privades i el desenvolupament d'una capa informativa de smartphones per a la geolocalització d'arbres singulars i boscos madurs, amb rutes i itineraris.

A més, la FFRF distribuirà a tots els centres educatius de Secundària de l'Estat Espanyol, una unitat didàctica específica per a la seua utilització en l'assignatura de Ciències Naturals.