Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
80. Gener-març 24
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Geografies Invisibles

Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez
Artistes i impulsors de l'Espai nyamnyam (Mieres, Girona), dedicat a la recerca i la creació en l'àmbit de les arts i la cultura contemporània, en l'òrbita del decreixement.

La confiança que ens ha transmès l'equip de l'Observatori del Paisatge, ens ha donat l'empenta per a escriure sobre paisatge sense ser-ne experts, sinó més aviat situant-nos en el lloc de l'experimentació, de la prova-error, de l'escolta, del 'fer mentre passa'; espais que reconeixem com a propis en la pràctica artística contemporània.[+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Jornada 'El paisatge i el color. Percepció, significats i intervenció', el proper 5 d'abril
L’Observatori del Paisatge està organitzant una Jornada sobre paisatge i color per al proper 5 d’abril a l’Espai Crater d’Olot. El color és sempre present en el paisatge. Detectem sovint els canvis i les transformacions del paisatge a través d’unes variacions cromàtiques que sempre ens desvetllen emocions. El color, a més, contribueix a donar caràcter al lloc i a identificar-lo col·lectivament. Per altra banda, és ben sabut que les cultures han atribuït un munt de significacions als colors, canviants en el temps i en l’espai. Com afecta tot plegat la nostra interacció amb els paisatges de la vida quotidiana? Com podem servir-nos més i millor del color a l’hora d’intervenir en el paisatge? Què hi té a dir l’art? S’afegeixen a la jornada l’exposició de fotografies “Horitzó 256”, dels estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior en Fotografia de l’Escola d’Art d’Olot, i també s’hi vincula l’exposició “Desenfocar l’anècdota”, de l’Espai Nyamnyam. La jornada, organitzada amb el suport de Bòlit Centre d’Art Contemporani i l’Ajuntament d’Olot, vol aportar nous elements de reflexió i de debat sobre el paper del color en la percepció, gestió i intervenció en el paisatge. El programa estarà disponible properament.
titol foto
Exposició 'Dues pedres. Paisatges persistents' al Palau Robert, comissariada per l'Observatori
L’Observatori del Paisatge ha estat el comissari de l’exposició Dues Pedres. Paisatges Persistents, inaugurada el 19 de desembre de 2023 al Palau Robert de Barcelona, impulsada pel Departament de Presidència i Palau Robert, en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura. L’exposició explica que la major part dels paisatges rurals catalans estan afaiçonats per la pedra seca i com avui, aquest llegat patrimonial extraordinari esdevé una autèntica font d’inspiració i un contenidor excepcional d’aquells valors que tant ens hauran de servir per fer front als desafiaments del món actual. Aquesta exposició pretén tant mostrar la riquesa i diversitat dels paisatges formats per la pedra seca, com, sobretot, reivindicar-ne la vigència i la persistència. L’exposició es podrà visitar fins al 2 de juny d’aquest any 2024, i per la segona meitat del 2024 i el 2025 Palau Robert està contemplant diverses itineràncies a altres ciutats catalanes. En el marc de l’exposició s’han planificat activitats educatives i també s’ha publicat un número específic de la revista Arrels sobre els paisatges de la pedra seca. [+]
titol foto
'Som agents del paisatge', el nou taller educatiu de l'Observatori
L’Observatori del Paisatge ha dissenyat un nou taller educatiu anomenat “Som agents del paisatge” adreçat als alumnes d’ESO i batxillerat. El taller permet que l’alumnat aprengui i descobreixi què és el paisatge i els seus valors, tot prenent consciència d’algunes de les dinàmiques que actualment afecten els paisatges de Catalunya. L’activitat utilitza la metodologia educativa anomenada “L’aprendre fent” que entén l’aprenentatge com una acció rellevant i pràctica, per això es parteix d’una breu explicació inicial per posteriorment, a través de la gamificació, plantejar uns reptes que els alumnes han de resoldre. L’activitat s’ha difós inicialment als alumnes de la Garrotxa i de cares als propers cursos es valorarà la possibilitat d’ampliar la oferta a altres centres educatius.[+]
titol foto
Inscripció de les Unitats de paisatge al Registre Cartogràfic de Catalunya
El novembre de 2023 la Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya (C4) de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va aprovar les especificacions tècniques de la capa cartogràfica de les Unitats de paisatge realitzada per l'Observatori del Paisatge de Catalunya. D'aquesta manera, les unitats de paisatge han estat inscrites al Registre Cartogràfic de Catalunya, i d’aquesta manera passen a formar part de la cartografia oficial de Catalunya i poden trobar-se al catàleg de la Infraestructura de Dades Espacials de Catalunya (IDEC). El Mapa, resultat de l'elaboració per part de l'Observatori del Paisatge dels catàlegs de paisatge, ja va ser publicat per l’ICGC l’any 2018. Amb 134 paisatges, el Mapa evidencia la gran diversitat i riquesa de paisatges de Catalunya, de les més elevades del continent europeu, i converteix el paisatge en un patrimoni de primer ordre a casa nostra.
titol foto
Vins de Foc
El passat mes d’octubre va presentar-se el projecte Vins de Foc, impulsat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Vins de Foc busca reforçar les iniciatives que estimulen la creació de paisatges resilients als incendis forestals sobretot en territoris on es combinen cultius de vinya i boscos. Es parteix de la idea que la vinya esdevé un cultiu eficaç per a frenar els incendis, tant pel seu ús com a tallafoc com per la necessitat de rebaixar el volum de combustible forestal davant del risc dels incendis de sisena generació. Per això Vins de Foc vol compartir amb les finques vitivinícoles situades en àmbits agroforestals eines i models que estimulin la creació de paisatges preparats per a prevenir focs, o bé la recuperació tot reduint les pèrdues causades pels incendis. També pretén crear una etiqueta per a la distinció dels cellers implicats en la millora dels models de gestió forestal i que estan situats en zones amb més risc d’incendi. Vins de Foc és una iniciativa que s’emmarca en el projecte europeu FIRE-RES d’innovació tecnològica.
titol foto
Berlin acull la propera edició del The Nature of Cities Festival
D'abril a juny de 2024 es celebrarà una nova edició del Festival The Natures of Cities, amb el títol “La distància entre el somni i la realitat és l’acció”, centrat en com el coneixement pot traduir-se en resultats sobre el terreny. L’associació internacional TNOC pretén imaginar les ciutats del futur a través de la ciència, la pràctica i l’art, tot promovent l'intercanvi, l'aprenentatge, l'exploració i l'acció cap a comunitats que siguin resilients, sostenibles, habitables i justes. El Festival s’estructura en dues parts: deu dies de programació virtual a l’abril i un programa de quatre dies més a Berlín orientat a tallers. L’esperit del Festival és el de facilitar el diàleg interdisciplinari, l'aprenentatge, els treball en grups reduïts, la participació directa de les arts i el foment d'un esperit creatiu i col·laboratiu al voltant de solucions que siguin millors per a la natura i les persones. El director de l’Observatori forma part Consell Assessor del Festival. Les inscripcions ja estan obertes.
titol foto
Premi Internacional de Paisatgisme Rosa Barba 2023
El Parc de la Pedrera de Tangshan (Xina) va guanyar el Premi Internacional de Paisatgisme Rosa Barba 2023, atorgat en el marc de la 12a Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona, impulsada pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya, i celebrada entre els dies 24 i 28 de novembre del 2023. El jurat va destacar que el projecte "representa l'excel·lència en tots els àmbits del procés de disseny i abasta tots els aspectes d'impacte social i ambiental". Ubicat a 30 km de la ciutat de Nanjing, el Parc ha transformat una pedrera de pedra calcària abandonada en un espai públic dinàmic on la ciutadania pot experimentar el procés de recuperació de la biodiversitat. El jurat també va concedir mencions d'honor a tres projectes més: Creating al National Park for the West Middland (Gran Bretanya), Hope Delft, a Ciutat del Cap (Sud-àfrica), i el Parc al barri Prado, a Medellín (Colòmbia).
titol foto
L'Observatori col·labora amb l'exposició 'Desenfocar l'anècdota'
El paisatge és alhora significant i significat, continent i contingut, realitat i ficció. A partir d’una relectura dels quadres de l’escola d’Olot, l’exposició, elaborada per Espai nyam-nyam, proposa “desenfocar l’anècdota” per a ressituar la mirada. L’exposició se centra en un treball videogràfic en diàleg amb diversos quadres del fons del Museu de La Garrotxa i del Museu Nacional. És una invitació a la reorientació a partir de mirades més horitzontals i a través de la subjectivitat del color, del paisatge i de la construcció de les imatges. Col·laboren a l’exposició Josep Caldes, Pau Castejón Úbeda, Eduard Roigé, Anna Dot, Daniel Moreno Roldán, Joan Nogué, Xevi Roura, Amor Rumor, Jordi Zapata i l’Observatori del Paisatge. L’exposició es podrà veure del 10 de febrer al 21 d’abril a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa (Olot).
titol foto
Declaració de Palma sobre Paisatges Culturals
Palma de Mallorca va acollir del 17 al 20 doctubre de 2023 les Jornades Tècniques Europees de Paisatge Cultural, sota el títol dels Paisatges Culturals com a paradigma de resiliència i sostenibilitat, i estructurat en sis taules de debat. El director de l'Observatori del Paisatge va ser un dels convidats a les Jornades, a les quals van participar trenta-tres experts més procedents de diverses administracions nacionals i internacionals (Consell d'Europa, ICOMOS, etc.). Un dels resultats immediats de les Jornades va ser la “Declaració de Palma”, presentada com a avanç preliminar de les conclusions. Aquestes seran recollides en una publicació que el Ministeri de Cultura preveu per a la primavera-estiu de 2024.
titol foto
La Declaració de Ribeira Sacra anima a preservar, difondre i posar en valor els paisatges de l'aigua i el seu patrimoni
Entre els dies 6 i 8 de novembre de 2023, la Ribeira Sacra (Galícia) va acollir la Trobada Internacional "Waterscapes – Paisatges aquàtics: unir el passat amb el futur", que va reunir una trentena d’experts de prestigi internacional i d’on en va sorgir la Declaració de Ribeira Sacra, que té per objectiu preservar, difondre i posar en valor els paisatges i el patrimoni cultural vinculats a l’aigua. La Declaració recull una vintena de recomanacions entre les quals s'inclouen la necessitat de seguir promovent diàlegs intersectorials, fòrums, trobades i contribucions científiques específiques amb la finalitat de preservar el llegat d’aquests paisatges estèticament valuosos que combinen la biodiversitat agrícola amb ecosistemes resilients i un patrimoni cultural de primer ordre.
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
VI Reunió de treball de Territoris pel Paisatge, a Senan
El 23 de novembre de 2023 va tenir lloc a l’antiga Abadia de Senan (Conca de Barberà) la VI Reunió de treball de Territoris pel Paisatge. L’objectiu de la trobada era reflexionar sobre com tirar endavant projectes i iniciatives de paisatge en l’àmbit local. La reunió va comptar amb la participació de 25 representants polítics i tècnics de diverses iniciatives de paisatge en l’àmbit local de Catalunya, de l’Alt Empordà, la Conca de Barberà, les Garrigues, Lleida, el Priorat i la Terra Alta, així com de la Diputació de Tarragona. També hi va ser present una representant del Govern d’Andorra. Al matí la reunió es va centrar en les accions des del paisatge on també hi van participar Christelle Frau i Lucie Julien, tècniques del Parc Regional del Pirineu Català. A la tarda, l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal, va explicar insitu la recuperació paisatgística del riu Francolí després de l’important riuada del mes d’octubre de 2019.
Foto de la notícia  
La Fundació del Paisatge de Lleida impulsa noves accions
La Fundació del Paisatge de Lleida, constituïda l’any 2006, té l'objectiu de protegir, mantenir i millorar els valors paisatgístics que conformen la imatge de Lleida, tant dels espais urbans com els espais oberts de l'Horta de Lleida. Aquest any 2024 té previst seguir vetllant pel compliment de l'ordenança de paisatge (aprovada l'any 2018), continuar amb el concurs d'idees "Espais Singulars" i iniciar l'elaboració d'un Pla de paisatge municipal que serveixi de full de ruta per a tot el Consistori.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Observatori fotogràfic del Parc naturel régional des Pyrénées catalanes
Creat al 2010, l'Observatori fotogràfic del Parc naturel régional des Pyrénées catalanes està constituït per fotografies antigues i recents que constitueixen una eina de gestió del paiatge.
 
 
Arxiu d'Imatges Dues pedres. Paisatges persistents
 
Sara Boldú BotamObservatori del Paisatge Jordi Grau
Jordi GrauJoan SorollaRicard Vaqué (Paisatges Verticals)
Jordi SalinasObservatori del PaisatgeGemma Bretcha
Jordi BasPere Sala i MartíSara Boldú Botam
Júlia ViejobuenoDiputació de BarcelonaÀngela Llop
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Turismo. Paisaje. Futuro. Hacia una transición turística en Canarias
Marina Romero, Francesc Muñoz, Antero Cantador (coord.) [Gran Canaria]: Dirección General de Ordenación y Promoción Turística, Consejería de Turismo, Industria y Comercio, Gobierno de Canarias, 2023.

Les gairebé cinquanta contribucions, organitzades en cinc apartats temàtics, que es presenten en aquest llibre, entre les quals la de Pere Sala i Martí, director de l'Observatori del Paisatge, animen, amb una multiplicitat de punts de vista i des de disciplines diferents, al debat de repensar els models amb els que el turisme s'ha associat al territori durant el segle passat i proposar nous llindars i formats per a una activitat que ha de canviar, encara que sigui per assegurar-ne la pròpia existència.
Arido progetti e azioni per paesaggi lungimiranti
Ludovica Marinaro, Stefano Melli, Maria Livia Oliveti. IASLA, 2023. ISBN:978-88-6548-508-8.

Amb aquest volum, la Societat Científica Italiana d'Arquitectura del Paisatge (IASLA) investiga els fenòmens que comporta l'aridesa, a diferents escales. Reinterpreta i verifica com l'arquitectura del paisatge pot ser una pràctica prudent i de regeneració, fins i tot per a escenaris extrems, passats, presents i futurs. El llibre recull les reflexions sobre com i quins són els “paisatges de futur”, amb experiències científiques i educatives completament originals, investigacions.
Façades & couleurs du bâti ancien dans les Pyrénées-Orientales
Perpignan: Conseil d’architecture, d’urbanisme et de l’environnement, 2020. ISBN: 978-2-9575637-0-8. Disponible aquí.

L'objectiu d'aquesta publicació és presentar de manera sintètica les principals característiques de les façanes dels edificis d'època preindustrial trobades als Pirineus-Orientals i que conformen una identitat específica de cadascun dels seus territoris. No pretén ser una guia de recomanacions o prescripcions arquitectòniques, sinó un suport per a l'observació, cultural i tècnica, per a la sensibilització del públic i un complement als panells expositius sobre la mateixa temàtica.
Paisagem e planejamento territorial. Estratégias e instrumentos de gestâo integrada
Laura Beatriz Lage; Isabelle Cury (orgs.). Rio de Janeiro: Paisagens Hibridas. ISBN: 978-6587833781.

El llibre tracta de la relació entre paisatge i planificació territorial, en el marc del comitè científic de paisatges culturals d'ICOMOS Brasil, i presenta diverses possibilitats d'abordar la gestió del paisatge dins de la planificació territorial, qualificant els nostres entorns i contribuint a millorar la qualitat de vida de les persones. Entre els autors hi ha la tècnica de l'Observatori del Paisatge, Laura Puigbert.
Guía de buenas prácticas en materia de paisaje. Espacios urbanos fluviales
Aida López, Lara del Valle, Arturo Azpeitia, Agustín Azkarate. [Leioa]: Universidad del País Vasco, 2023. ISBN: 978-84-1319-586-5. Disponible aquí.

El llibre és una eina pràctica que ofereix ajuda a les administracions públiques i equips tècnics per entendre les característiques i els valors dels paisatges fluvials a l'hora d'afrontar les actuacions de regeneració, restauració o naturalització. Mostra, a través d'una anàlisi comparada de casos d'estudi, com es poden abordar des de la diversitat els reptes que requereixen actualment els rius i rieres al seu pas per pobles i ciutats. Tot plegat en un context d'emergència climàtica on els paisatges fluvials esdevenen espais d'oportunitats capaços de fer front als desafiaments i contribuir a assolir uns entorns urbans més resilients i sostenibles.
'Una dècada d'arquitectura'
Narcís Sastre Fulcarà (coord.). Dins Revista de Girona, núm. 342, Gener-Febrer 2023.

Aquest dossier presenta una vintena de projectes realitzats durant la darrera dècada a les comarques gironines que destaquen per la singularitat i la qualitat; des d’edificis avantguardistes fins a plans urbanístics de nova generació que plantegen una manera nova de veure i actuar sobre el territori i el paisatge. En el monogràfic també hi ha col·laborat el director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala i Martí, amb l’article "Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya. El valor d’un territori que traspassa fronteres".
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter