Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
79. Octubre-desembre 23
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

La poètica de la remediació

Marina Cervera
Directora Executiva de la Biennal Internacional d'Arquitectura del Paisatge de Barcelona

La remediació del paisatge implica una profunda reflexió sobre la nostra connexió amb la Terra i el nostre compromís ètic amb la visió de la Terra com un sistema autocontrolador i complex, com va ser proposat per James Lovelock i Lynn Margulis, el concepte de Gaia.[+] 
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Conferències del Seminari Internacional Comunidades y Periferias
El Seminari Internacional Comunidades y Periferias, on col·laborava i participava l'Observatori, va abordar la idea dels paisatges marginals o oblidats des de la perspectiva de la societat que els habita i construeix. El seminari es va celebrar a A Fonsagrada, a Lugo, els dies 21 i 22 de setembre: investigadors i investigadores de diferents àmbits i països europeus van reflexionar al voltant de les comunitats, la relació amb l'entorn i les capacitats creatives. També es va coordinar un fòrum obert on veïns d'A Fonsagrada van poder comentar als assistents qüestions relacionades amb el desenvolupament urbanístic i el decreixement poblacional. Podeu veure els vídeos de les conferències, aquí.
titol foto
El programa de televisió ‘Paisatges encreuats' ja ha recorregut totes les unitats de paisatge de Catalunya
El 2018 Olot Televisió va iniciar la primera temporada de Paisatges encreuats, un programa que pretenia explicar els 134 paisatges de Catalunya identificats en els catàlegs de paisatge a partir de les persones que hi viuen i en viuen. Cinc anys després, i gràcies al suport de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, s’han fet 11 temporades, 143 capítols, i s'ha complert la fita de récorrer tot el país i completar tot el mapa. L’Observatori ha realitzat l’assessorament tècnic dels guions i ha ajudat a cercar experts o coneixedors del territori. Aquesta última temporada viatjarà per Catalunya per centrar-se en els principals trets i les singularitats paisatgístiques del país.[+]
titol foto
Consulta en línia el Mapa i tota la informació de la nova Estratègia nacional del paisatge d'Andorra 2035
La nova Estratègia nacional del paisatge d'Andorra, aprovada pel Govern andorrà el 7 de desembre del 2022 i elaborada amb el suport tècnic de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, està articulada al voltant d'un mapa del paisatge que incorpora els quatre principis, els set objectius de qualitat paisatgística i les vint-i-vuit línies d'actuació resultat d'un procés participat amb les administracions comunals, els ministeris del Govern, les associacions i la ciutadania en general. Ara, un portal GIS obert a la ciutadania permet visualitzar el mapa de manera digital i consultar les capes que més interessin. A més es pot consultar tota la informació de l'Estratègia al web de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern d'Andorra.
titol foto
La Llei del paisatge francesa compleix 30 anys
La Loi Paysage celebra enguany el seu 30è aniversari. Aprovada el 1993, la Llei per a la protecció i valorització del paisatge de França va permetre ancorar el paisatge a l’ordenació territorial i reconèixer-lo com un component essencial de la qualitat de vida de la població.  En particular, va establir objectius de protecció i millora dels paisatges francesos, tant per als més singulars com per als quotidians, i va desplegar diverses eines que són encara avui vigents i una referència a altres països europeus. Amb motiu del trentè aniversari, diverses institucions i entitats regionals i locals franceses han organitzat al llarg de l’any diversos actes commemoratius.
titol foto
A punt la XII Biennal de Paisatge de Barcelona
Del 24 al 28 de novembre de 2023 tindrà lloc la dotzena edició de la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona per reflexionar sobre com afrontar la mitigació del canvi climàtic i com el paisatge es pot convertir en una eina primordial per aconseguir-ho. La cita aglutinarà els professionals i experts del paisatgisme i l'arquitectura en un certamen que s'ha convertit en una referència a escala internacional. La Biennal inclou el Premi Internacional de Paisatgisme Rosa Barba Canovas als millors projectes professionals de paisatgisme, el Premi Escoles de Paisatge Ribas Piera, un Simposi teòric i una exposició dels projectes finalistes al Premi Rosa Barba. Durant la Biennal també es presentarà el Llibre-catàleg de l'11a Biennal Internacional del Paisatge de Barcelona (2021).
titol foto
Visita a l'Observatori de l'Agence d'Urbanisme Catalane
El passat 19 de setembre el centre de documentació de l’Observatori del Paisatge va acollir la visita de treball de tècnics de l'Agence d'Urbanisme Catalane Pyrénées-Méditerranée (AURCA, de Perpinyà) i del Conseil de Développement du Pays Pyrénées-Méditerranée, de Céret, que es van interessar pels projectes de l’Observatori que vinculen paisatge i ordenació territorial, com els catàlegs de paisatge i la cartografia de paisatge elaborada. L'Agence d'Urbanisme Catalane és un centre interdisciplinari de recursos, estudis, investigació, assessorament i enginyeria de col·laboració creat per iniciativa dels càrrecs electes i de l'Estat francès per donar suport a les comunitats en la definició de polítiques d'ordenació i desenvolupament sostenible del territori.
titol foto
L'Observatori, convidat al Fòrum Nacional de Paisatge d'Irlanda
Vint-i-sis conferències i més de cent persones van formar part de l’última edició del National Landscape Forum 2023 d’Irlanda, que portava per títol ‘From Landscape Past to Landscape Future’ (Del paisatge del passat al paisatge del futur), que va tenir lloc els dies 27, 28 i 29 de setembre a la ciutat irlandesa de Waterford. Es va partir d’una avaluació de l’aplicació de l’actual Estratègia Nacional de Paisatge irlandesa per acabar tractant una gran varietat de temàtiques relacionades amb la futura protecció, gestió i planificació dels paisatges irlandesos (espais naturals, paisatges urbans, gestió forestal, activació patrimonial, transició energètica, etc.). El Fòrum Nacional de Paisatge estava interessat en conèixer de primera mà la trajectòria i la tasca de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, i per aquest motiu va invitar el seu director, Pere Sala i Martí, que va impartir-ne una conferència.
titol foto
Tercera edició de la beca ENFooCA
Fins al 31 de desembre es poden enviar les propostes per optar a la tercera edició de la Beca ENFooCA dins els Premis Arnau Bartrina Luque. L’Observatori del Paisatge forma part del jurat d’aquesta beca de residència per a joves d’entre 18 i 35 anys que treballen la biodiversitat i el paisatge en sentit ampli a la comarca de la Garrotxa a través de la fotografia i/o el vídeo. Les beques compten també amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l’Escola d’Art d’Olot, l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa. El passat 20 d’octubre es va celebrar l’acte anual on es van poder veure els resultats de la beca ENFooca 2021-2022 duta a terme per Candela Sánchez López i Celia Moreno Crespo amb el projecte “Noviembre” centrat en la investigació i visualització dels tossols d’origen volcànic en el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
titol foto
Jardins i jardiners editen el document Jardins històrics a Catalunya: conceptes, criteris i pautes
Aquest estiu s’ha publicat en format digital el document "Jardins històrics a Catalunya: conceptes, criteris i pautes", de Jardins i Jardiners: Art, Ciència i Ofici als Països Catalans que és un grup de treball que forma part de la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). L’estudi es va presentar i comentar a les jornades de l'Observatori del Paisatge de l'any passat 'Repensant els jardins històrics. El passat en el present' i a la de Jardins Claustrals del Monestir de Pedralbes. L'objectiu final d'aquest document és elaborar unes reflexions sobre els jardins històrics que puguin ajudar en la tasca de catalogació i preservació dels jardins. 
titol foto
Un vídeo per repensar els jardins històrics
Des de fa unes setmanes el portal del patrimoni cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ofereix un monogràfic sobre els jardins històrics. Basant-se en alguns dels protagonistes del Seminari internacional Repensant els jardins històrics. El passat en el present, que va organitzar l’Observatori del Paisatge de Catalunya i el Departament de Cultura al juny de 2022, la web està encapçalada per un vídeo on hi intervenen Ignacio Somovilla, historiador de l’art i gestor cultural; José Tito Rojo, ex-conservador del Jardí botànic de la Universitat de Granada; Elena Belart, ex-cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i Pere Sala i Martí, director de l’Observatori del Paisatge. Les històries dels jardins històrics continuen amb la selecció de cinc jardins catalans, que són: els Jardins Artigas, el Parc de la Ciutadella, el parc del Laberint d’Horta, el Jardí Botànic Marimurtra i el Parc Samà. [+]
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
Cervià de les Garrigues celebra la primera Festa del Paisatge Garriguenc
El passat 9 de setembre va tenir lloc a Cervià de les Garrigues la Festa del Paisatge Garriguenc. Es va iniciar amb la visita guiada a la ruta “Camí dels Set Sentits” i va continuar amb diversos actes com ara l’exposició “Tota pedra fa paret” o una taula rodona amb entitats i diversos experts. Al final del dia es va fer la lectura del Manifest per reivindicar el territori. La jornada volia posar en relleu l’espai que envolta el municipi i l’entorn visual de la comarca. L’acte estava organitzat per l’Ajuntament de Cervià de les Garrigues amb la col·laboració de La Llena. Està previst que l’any que ve se celebri a Torrebesses.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Pobles abandonats
Pobles Abandonats t’explica a través de les restes patrimonials com funcionava un indret en una època concreta. Des de l’observació i l’anàlisi es documenten tots aquells nuclis que han patit un procés d’abandonament total o parcial. L’objectiu és pal·liar els efectes de despoblament i revertir les dinàmiques establertes sobretot en entorns rurals per tal d’optimitzar el territori a través d’una distribució de recursos més eficient.
 
 
Arxiu d'Imatges Caminar
 
Àngel Vilà SerraRafael López-MonnéRafael López-Monné
Observatori del PaisatgeLorena LozanoAriadna Lucena
Anna JiménezM. Àngels NoguéJoan Antoni Martínez
Ariadna LucenaRafael López-MonnéEstel Batlle Dilme
Anna JiménezFrederic Mayol IbanezClaudia Misteli
Jordi SalinasJuliette LemerleAnna Jiménez
Andreu Trias NavarroJordi GrauRoger Sala
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Estudiar el paisaje en la ciudad
Lucas Períes; Silvina Barraud. Ciudad Autónoma de Buenos Aires: Diseño, 2023. ISBN: 978-1-64360-741-2.

Aquest llibre prologat per Pere Sala i Martí, director de l’Observatori, parla dels paisatges més propers, els quotidians, sobretot de determinats paisatges urbans i periurbans, que moltes vegades han quedat fora del que tant la cultura popular, acadèmica i fins i tot institucional han considerat com un paisatge, i encara menys un paisatge amb valors. Per això és tan oportú que un llibre s'ocupi de realitats poc tractades encara en termes de percepció ciutadana, consciència col·lectiva i reconeixement institucional.
Lo mig del món
Roser Vernet. Barcelona: Club Editor, 2023. ISBN: 978-84-7329-412-6.

Aquest llibre respon a una pregunta: ¿quin vincle tens amb el lloc on vius? És un vincle tan important, complex i emotiu com el que lliga els membres d’una família. Per a Roser Vernet aquest lloc és el Priorat, on la lluita per la terra fa imaginar noves maneres d’habitar el món —les úniques que valdran a partir d’ara. Lo mig del món explora un microcosmos. Qui l’explica el coneix pam a pam: perquè l’ha viscut, se n’ha exiliat i hi ha tornat. El seu pensament arrela amb la força de qui sap totes les cares d’un territori, i el llegeix.
Europa?
Chris burkham, Ignacio Evangelista. [S.l.]: Dossier, 2023.  ISBN: 978-0-6489790-2-9.

El llibre és una col·laboració entre un fotògraf espanyol i un escriptor britànic que combina fotografia i ficció i que indaga sobre les experiències dels actuals immigrants europeus. La sèrie fotogràfica “After Schengen” d'Ignasi Evangelista mostra antics passos fronterers europeus abandonats, que van inspirar Chris Burkham a escriure els relats inclosos en el llibre.
Hospedar/se
Francesco Careri. Barcelona: Puente Editores, 2023. ISBN: 978-84-12-712407.

Després d'anys de parlar sobre la caminada com a pràctica estètica, Francesco Careri aborda aquí els espais de l'hospitalitat com a complement a un estar al món. És un relat autobiogràfic de moments i situacions, però també és una proposta per a la refundació hospitalària de les ciutats, per construir sobre les ruïnes contemporanies uns llocs concrets destinats a persones reals, llocs de pas i de trobada per a gent diversa, llocs de recreació i narració de contes, d’intercanvi entre amfitrions i hostes, com a les hostatgeries d’altres èpoques.
Ensambles, paisaje contemporáneo y pràctica patrimonial
Rodrigo de la O Cabrera, Manuel; Arques Soler, Francisco (eds.). Madrid: Abada Editores, 2023. ISBN:978-84-19008-50-3.

En aquest llibre, acadèmics, científics, arquitectes, artistes, tècnics, enginyers i gestors confronten arguments davant d'un context crític de redefinició de les relacions entre humans i naturalesa. L'objectiu comú és cartografiar els canvis en la manera d'entendre el paisatge i la seva patrimonialització i, des d'aquí, reflexionar sobre els reptes de futur.
Atlas literario de la tierra. Paisajes de palabras
Eduardo Martínez de Pisón. Madrid: Fórcola, 2023. ISBN: 978-84-16247-10-3.

L'autor ens proposa gaudir i estimar la Terra inculcant-nos el sentiment de la natura, constantment amenaçada per la cobdícia de l'home, per assolir així una geografia «cordial», mitjançant la qual aconseguim descobrir l'ànima del paisatge. Tot plegat sobre el principi fonamental que vertebra el saber geogràfic de l'autor: que el paisatge és més que territori; és territori més cultura.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter