Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
78. Juliol-setembre 23
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Tal com ho percep la població… més enllà dels sentits

Silvia Fernández Cacho
Cap del Laboratori de Paisatge de l'Institut Andalús del Patrimoni Històric

Després de la publicació del Conveni del Consell d'Europa sobre el Paisatge el 2000, i la rellevància que atorga als aspectes perceptius, els programes, projectes i actuacions paisatgístiques van començar a incorporar-los de forma més o menys detallada per guiar-ne la formulació, execució i/o avaluació.

En la majoria dels casos, l'anàlisi de les percepcions s'ha centrat en aquells factors que es poden captar a través dels sentits, especialment el de la vista: colors, volums, composició, textures o camp visual entre d'altres. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
A punt el Seminari Internacional ‘Comunidades y Periferias'
El Seminari Internacional Comunitats i Perifèries, que se celebrarà a A Fonsagrada (Galícia) del 19 al 22 de setembre de 2023 sorgeix com un nou espai per seguir desenvolupant algunes de les idees plantejades al seminari ‘Ruinas y Descampados’, que va tenir lloc a Morille al setembre de 2022. Si en aquest primer seminari el punt de vista se centrava en la reflexió sobre paisatges oblidats i arruïnats pel progrés, aquí s'abordarà el mateix problema des d'un vessant social: com les comunitats humanes habiten i transformen aquests paisatges. Al llarg del seminari es presentaran taules de conferències on experts en art, cultura, filosofia i geografia pensaran sobre aquestes qüestions. S'acompanyaran d'activitats complementàries, com un taller al voltant de l'hospitalitat i visites guiades per la zona.
titol foto
Bona acollida del seminari ‘Com crear paisatges agroforestals resilients?' a Girona
El passat 13 de juny més de 80 persones van assistir al seminari ‘Com crear paisatges agroforestals resilients?’, organitzat per la Càtedra del Bosc de la Universitat de Girona i l’Observatori del Paisatge a Girona. Els ponents del seminari van exposar estratègies per crear paisatges agroforestals productius i adaptats al canvi climàtic i es van donar a conèixer diverses experiències de bona gestió forestal a Catalunya. A la tarda hi va haver una sortida de camp a la finca forestal can Vilallonga de Cassà de la Selva on es poder veure el mosaic agrosilvopastoral resilient davant de la crisi climàtica. Pots consultar les presentacions del seminari, aquí.
titol foto
Recupera els vídeos del seminari ‘Governar el paisatge per ordenar el territori'
Si et vas perdre el seminari que es va portar a terme al Departament de Territori els dies 26 i 27 d’abril, o vols repassar-ne el contingut, ara tens disponibles els vídeos en l’àudio original de la ponència a la pàgina de Vimeo de l’Observatori. El seminari, organitzat conjuntament amb la Direcció General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura pretenia explorar noves metodologies, eines i instruments per situar el paisatge com a element central de l'ordenació del territori i s’estructurava en quatre blocs temàtics. Els dos primers, tractaven les temàtiques de ‘Captar el caràcter del lloc’ i les ‘Cartografies emergents’. Els dos últims, estaven dedicats a ‘Ordenar el territori a través del paisatge’ i a ‘Governar el paisatge’. El seminari va reunir una vuitantena d’assistents presencials i una quarantena d’assistents en línia, amb la participació de persones de diversos indrets d’Europa i Llatinoamèrica.
titol foto
La col·lecció ‘Teoría y paisaje' s'ha presentat a la Universitat de Florència
El passat 26 de maig, en el marc de la jornada internacional “Passaggi | Paesaggi”, organitzada per la Universitat de Florència, es va presentar la col·lecció de llibres “Teoría y Paisaje”, formada per tres volums i coeditada entre l’Observatori del Paisatge de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra. A la jornada, a més, hi van intervenir el director i la responsable del Centre de Documentació de l’Observatori del Paisatge, que van explicar la tasca i la trajectòria de l'Observatori, a més del centre de documentació, l'arxiu d'imatges i les publicacions que edita l’entitat.
titol foto
Continguts de la jornada ‘El paisaje como herramienta de interpretación del territorio de Navarra'
La Jornada “El paisaje como herramienta de interpretación del territorio de Navarra” organitzada pel Departament d'Ordenació del Territori, Habitatge, Paisatge i Projectes Estratègics del Govern de Navarra, es va celebrar el dimarts 7 de març a Pamplona. Va ser una jornada de caràcter divulgatiu que tenia com a objectiu mostrar alguns continguts avançats que serveixin de base en el futur per abordar la gestió del territori des de l'anàlisi i la gestió paisatgística d'acord amb els postulats del Conveni europeu del paisatge. L'enregistrament complet es troba al canal de YouTube del Govern de Navarra, i també es pot accedir al Portal de Paisatge de Navarra.
titol foto
Exposició 'RECUPERATIO – Remarkable heritage achievements from across Europe'
Una exposició sobre els guanyadors dels Premis del Patrimoni Europeu / Premis Europa Nostra 2022, entre els quals la Wikipedra, viatja a tres indrets de Romania d'abril a setembre de 2023. L'exposició "RECUPERATIO" presenta una selecció d'iniciatives remarcables i variades que han recuperat de manera responsable, acurada i creativa el patrimoni d'arreu d'Europa. La primera part de l'exposició mostra els projectes guanyadors dels Premis del Patrimoni Europeu / Premis Europa Nostra 2022. La segona part presenta 10 projectes exemplars de Romania. De moment, l’exposició ha tingut tres ubicacions: del 20 al 30 d'abril a la Sala del Consell Comarcal de Timiș de Timișoara; del 5 al 25 de maig de 2023 a la Universitat d'Arquitectura i Urbanisme "Ion Mincu" de Bucarest, i del 3 de juny al 30 de setembre al Museu i Taller Escola Piscu.
titol foto
El premi Giulio Andreolli Fare Paesaggio fa una menció especial a un projecte que vincula paisatge i energia
El premi, promogut per l’Observatori del Paisatge de la Província de Trento i que valora projectes i iniciatives del territori alpí, ha fet una menció especial a un projecte d’energia hidroelèctrica del cantó suís dels Grissons. El projecte consisteix augmentar la eficiència de la producció d’energia hidroelèctrica de dos llacs amb un sistema d’acumulació per bombeig que permetrà regular la producció en funció de la demanda d’energia. El jurat ha valorat el procés participatiu previ on hi van participar la població local, l’administració, entitats ambientalistes i l’empresa i que ha permès arribar a acords per reduir i compensar l’impacte paisatgístic i ecològic de l’obra.
titol foto
Curs en línia (MOOC): Geografia del Paisatge i Creació Col·laborativa de Coneixement
Els paisatges són molt més que escenaris visuals; són entorns de diàleg entre naturalesa i cultura. En aquest curs en línia ofert pel projecte Erasmus+ SavingScapes, projecte en el qual l'Observatori ha participat, aprendràs sobre la creació col·laborativa de coneixement i el compromís cívic en el camp de la governança del paisatge. Els temes del curs ofereixen informació sobre la governança del paisatge, els paisatges sostenibles, el compromís cívic i la creació col·laborativa de coneixements en el context del paisatge natural i cultural. També aprendràs com funciona la cooperació entre els agents del paisatge i els ciutadans amb exemples reals de diferents països. El curs és en anglès, obert a tothom i s’hi pot accedir des d’aquí.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Ecosistema Cultura Territorio
Ecosistema Cultura Territorio és la identitat que dona cobertura a les diferents accions i convocatòries derivades del 'Pla d'ajuda per a ampliar i diversificar l'oferta cultural en àrees no urbanes', impulsada pel Ministeri de Cultura i Esport en el marc del programa Cultura i Ruralitats.
 
 
Arxiu d'Imatges Paisatges agroforestals
 
Jordi SalinasAnna JiménezJordi Salinas
Francesc MuntadaJ. Antoni FernandezJordi Bas
Rafael López-MonnéJordi GrauJúlia Viejobueno
Jordi BasJordi SalinasJordi Grau
Jordi GrauÀngela LlopOriol Clavera
Angie RugelesJordi SalinasSara Boldú
Àngela LlopFrancesc MuntadaJordi Salinas
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
La Catalunya dels artistes: 20 paisatges que van inspirar 20 artistes
Bes Lozano, Jordi; Farran Llorca, Aure. Barcelona: Viena Edicions, 2022. ISBN: 978-84-18908-75-0.

Els periodistes Jordi Bes Lozano i Aure Farran Llorca ens porten de ruta per una vintena de paisatges catalans que van inspirar i modelar les creacions de grans artistes de la pintura, l’arquitectura o l’escultura, incloent-hi noms que mereixen més ressò. Una ruta que serveix per posar una nova mirada sobre territoris coneguts i, alhora, reivindicar una obra artística no sempre prou coneguda.
Urbanismo regenerativo: Santander, Hábitat Futuro
Landlab, laboratorio de paisajes; Paisaje Transversal. Barcelona: Actar, 2023. ISBN: 978-1-63840-102-5.

Aquest llibre és una guia que pretén crear un equilibri entre la ciutat i el territori a partir del disseny d’un model de ciutat (“Hábitat Futuro”) dirigint els diferents agents socials, econòmics i polítics amb l’objectiu d’aconseguir crear ciutats circulars, sostenibles, resilients, vertebrades, pròsperes, vitals i inclusives.
Survey Barcelona una mirada fotogràfica sobre les transformacions de la ciutat, 2015-2023
Goula, Adrià. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2023. ISBN: 978-84-9156-462-1.

La publicació consisteix en un recull de fotografies que il·lustren les transformacions de la ciutat de Barcelona entre 2015 i 2023. El projecte es divideix en dos volums que es complementen: en el primer, deu fotògrafs i fotògrafes deixen testimoni dels canvis amb la seva mirada personal, i en el segon, s'expliquen els projectes de ciutat i les noves aportacions urbanístiques realitzades a Barcelona.
Tierra
Pons, Espe. Barcelona: Espe Pons, 2023. ISBN: 978-84-09-50329-2.

Recull fotogràfic dedicat als paisatges que van quedar marcats durant la guerra civil i la posterior repressió a la dissidència. Aquest llibre ens fa observar el nostre entorn quotidià des d'un altre punt de vista, permetent-nos prendre consciència de la història del paisatge i deixant pas a la suggerència personal que condueix a la lliure interpretació.
Metodologias para el estudio y conservación del patrimonio paisajístico
Arosemena, Graciela; García, Elizabeth (comp.). Panamá: Secretaría Nacional de Ciencia Tecnología e Innovación, 2023. ISBN: 978-9962-17-477-6. Disponible aquí.

El llibre conté els resums de les ponències presentades al seminari “Desarrollo de metodologías y técnicas innovadoras en documentación, valoración y protección del patrimonio paisajístico”, de l’any 2022. L’objectiu era analitzar les eines que permeten identificar els valors ambientals, culturals i històrics del paisatge, per establir respostes de recuperació, conservació i protecció del patrimoni paisatgístic. Pere Sala i Martí, director de l’Observatori del Paisatge, ha col·laborat en el seminari i en el llibre.
Paisajes Culturales en Chile . Revista IDentitades: territorio proyecto y patrimonio
Fiallo, Carolina; Pesoa, Melisa; Sabaté, Joaquín (ed.). Núm. 11. Disponible aquí.

Amb aquest número de la revista Identitades, el Laboratori Internacional de Paisatges Culturals de la Universitat Politècnica de Catalunya, impulsa una reflexió sobre alguns dels paisatges culturals potencials, representatius de la memòria i identitat d'un país com Xile. Aquest número compta amb un pròleg de Pere Sala i Martí.
Paisajes culturales y percepciones sociales
Fernández Cacho, Sílvia; Durán Salado, Isabel (coord.). Sevilla: Consejería de Turismo, Cultura y Deporte de la Junta de Andalucía, 2022. ISBN: 978-84-9959-441-5. Disponible aquí.

Componen aquesta monografia un conjunt de contribucions sobre la percepció social dels paisatges, en general, i dels culturals, en particular, entre elles la titulada “Integrar la percepción del paisaje. La experiencia del Observatorio del Paisaje de Cataluña” de Pere Sala i Martí, director de l’Observatori. La publicació s'emmarca en les activitats programades del projecte PAYSOC. Paisatge i societat. Anàlisi de la percepció social en paisatges culturals.
Paesaggio e società. Una prospettiva geografica
Castiglioni, Benedetta. Roma: Carocci editore, 2022. ISBN: 978-88-290-1672-3.

El llibre parteix de la idea que no és possible tractar els paisatges sense tenir en compte les persones i grups socials que els habiten, els observen, i els modifiquen directa o indirectament; la interacció amb el paisatge és, a més, part de l'experiència de cadascú i un component de la dinàmica de cada grup social. Considerant el paisatge com una eina d'interpretació geogràfica i de planificació d'accions conscients cap a la sostenibilitat, el text ofereix una visió de conjunt per entendre la pluralitat que caracteritza cada discurs sobre el paisatge i per copsar-ne la complexitat.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter