Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
70. Juliol-setembre 2021
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Posar en joc els paisatges quotidians

Anna Lambertini
Professora d'Arquitectura del Paisatge de la Universitat de Florència

En italià l’expressió mettere in gioco, a més d’una invitació a activar la dimensió lúdica, s’utilitza amb el significat de “posar en pràctica, fer actuar”, i també pot significar “assumir un risc” o “qüestionar”. Una riquesa semàntica que resulta especialment prometedora quan es considera des d’una perspectiva de planificació, d’experimentació amb eines i processos per a la transformació i la reinvenció -in visu o in situ- dels paisatges quotidians. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Disponibles els vídeos del seminari internacional Paisatges creatius. L'art i la reinvenció dels llocs.
Els dies 16 i 17 de juny es va portar a terme en línia el seminari internacional ‘Paisatges creatius. L’art i la reinvenció dels llocs‘, organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra. Tres-centes persones de països molt diversos van assistir a les dues jornades dedicades a la creació artística i la seva relació amb el paisatge, amb propostes i reflexions que tenien les arts i la cultura com a motor de transformació, dinamització i coneixement del territori. Podeu veure els vídeos del seminari aquí. [+]
titol foto
Finalitza el curs de paisatge urbà i perspectiva local
Amb les places exhaurides, i amb una generosa llista d’espera, el passat 10 de juny va finalitzar el curs “Paisatge urbà i perspectiva local. Valorització i intervenció en el paisatge en escales intermèdies”, organitzat conjuntament entre l’Observatori del Paisatge i la Diputació de Barcelona. El curs ha explorat a través de casos, eines i metodologies, i des d’una perspectiva local, noves formes de gestió, ordenació i tractament dels paisatges urbans de la demarcació de Barcelona. Les polítiques i eines de paisatge ofereixen una forma alternativa de mirar i gestionar els paisatges urbans en clau de millora de la qualitat urbana, el benestar de la ciutadania, i la promoció i dinamització local. [+]
titol foto
L'Observatori, membre de la Comissió motora de l'Agenda Rural de Catalunya
L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), estan elaborant per encàrrec de la Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural de la Generalitat el document de base de l’Agenda Rural de Catalunya. Després d’una primera fase on es van recollir 282 aportacions de persones i entitats,  el mes de juny es va iniciar el procés de redacció estructurat en debats temàtics i territorials. L’Agenda Rural de Catalunya serà el document de referència que definirà les estratègies de desenvolupament local i rural de Catalunya els propers anys, i l’Observatori del Paisatge ha estat invitat a ser-ne membre de la Comissió motora.
titol foto
El paisatge de la DO Bages com a actiu estratègic
La DO Pla de Bages i el Consell Comarcal del Bages són molt conscients que la pertinença de la DO al Geoparc de la Catalunya Central, o la recent declaració de l’art de la pedra seca com a patrimoni de la humanitat, aporten un valor singular al paisatge vitivinícola del Bages. Per aquest motiu, estan treballant en la definició d’unes orientacions estratègiques pensades per posar en valor el seu paisatge vitivinícola i assolir-ne una bona gestió, i fer-ho amb el compromís de tots els actors públics i privats que hi interactuen. El document, que s’està preparant amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge, hauria d’ajudar a fixar els eixos i les actuacions necessàries per mantenir i potenciar el paisatge vitivinícola del Bages com un actiu més de projecció econòmica de la comarca, i conscienciar alhora a ciutadans i visitants sobre el paper que representa en la seva identitat.
titol foto
Les obres públiques del Consell de Mallorca reservaran un 10 % del pressupost a la integració paisatgística
El Consell de Mallorca ha acordat que, en totes les obres públiques d’infraestructures viàries i equipaments en sòl rústic que realitzi el Consell de Mallorca, es reservi un mínim del 10% a la integració paisatgística. Aquesta iniciativa, que serà una realitat entre aquest any i l’any vinent, és una directriu de l’Estratègia de paisatge del Consell de Mallorca aprovada el 14 de febrer de 2019. La directriu forma part de l’objectiu de l'Estratègia que busca incorporar la dimensió paisatgística a les polítiques i als instruments sectorials d’incidència en el paisatge.
titol foto
La Xunta ha presentat el 'Manual para la integración ambiental y paisajística de la reestructuración parcelaria'
La Conselleria de Medi Rural de la Xunta de Galícia ha elaborat un manual d’integració paisatgística pels processos de reestructuració parcel·lària que permet reduir el nombre de parcel·les sense alterar els elements característics del paisatge rural gallec. El manual té com a finalitat aconseguir tres objectius: facilitar els treballs dels professionals, garantir la màxima integració paisatgística, i aconseguir una millora de la productivitat i rendibilitat de la base territorial.
titol foto
L'Ajuntament de Tarragona aprova una moció per a la protecció i difusió de les construccions de pedra seca
En la sessió ordinària del 19 de març de 2021, l’Ajuntament de Tarragona va acordar inventariar les construccions de pedra seca del municipi i posteriorment elaborar un pla de protecció del patrimoni rural i paisatgístic que garanteixi la conservació de les construccions de pedra seca inventariades i catalogades. També es va acordar posar en marxa accions de difusió i valorització d’aquest patrimoni a través de la creació d’una ruta senyalitzada. La moció també va reconèixer la tasca de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i es va destacar l’inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya i la Wikipedra, l’inventari col·laboratiu impulsat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya i el Grup Drac Verd de Sitges.
titol foto
Projecte artístic d'alumnes de 3er d'ESO 'So i Soroll'
Durant aquest curs 2020-2021 els alumnes de 3er d’ESO de l’Escola Pia d’Olot han treballat els conceptes de so i soroll dins les assignatures d’àmbit artístic i educació física Això els ha portat a investigar sobre els paisatges sonors de la ciutat, la contaminació acústica, i conèixer l’eina dels mapes sonors. El resultat de l’experiència ha estat la creació d’un recorregut sonor per la ciutat d’Olot que s’ha concretat en dos mapes sonors: un que recull els sons de llocs significatius de la ciutat i l’altra és una comparativa entre dos barris.
titol foto
Nova edició de Projectes en paisatges culturals de l'ETSAV
Ha finalitzat el curs en format seminari Paisatges culturals. Documenta Paisatge, Paisatges de la Memòria, organitzat pel Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori de l'ETSAV. En el curs es proposa l’anàlisi de projectes que tenen en la cultura i el desplegament dels valors naturals, la configuració de paisatges d’interès patrimonial, i que serveixen per promoure el desenvolupament local de les ciutats i territoris des d’un punt de vista integral. El web de l'assignatura també ofereix la possibilitat de consultar els projectes presentats de les altres edicions del curs.
titol foto
Donatiu de fotografies de Borja Ballbé a l'Arxiu d'Imatges
El fotògraf Borja Ballbé ha fet un donatiu a l’Arxiu d’Imatges de l’Observatori de quasi mig miler de fotografies de paisatges contemporanis de Catalunya que formen part de diversos projectes duts a terme al llarg de la seva trajectòria professional. Borja Ballbé és fotògraf especialitzat en arquitectura i paisatge i ja havia col·laborat amb l’Observatori del Paisatge i l’Arxiu d’Imatges. Les fotografies s’han començat a catalogar i se’n pot veure una mostra a la galeria d’imatges. [+]
titol foto
Convocatòria de la beca de paisatge de la Fondazione Benetton Studi Ricerche
Per setè any consecutiu la Fondazione Benetton Studi Ricerche ha obert la convocatòria de dues beques de sis mesos de duració en les àrees temàtiques de “projecte de paisatge” i “natura i jardí” respectivament. Els interessats han de ser menors de 40 anys i tenen temps fins al 31 d'agost per presentar els seus projectes. La beca es durà a terme del 15 de gener de 2022 fins al 15 de juliol de 2022. Més informació aquí.
titol foto
L'Observatori Ciutadà del Patrimoni de Cali
L’Observatori Ciutadà del Patrimoni de Cali (Colòmbia) és una iniciativa del grup anomenat Tutors del Paisatge Cultural de Santiago de Cali. L’Observatori vol ser un espai de trobada i diàleg interdisciplinari, multisectorial i tècnic per a l’intercanvi d’informació, anàlisis i construcció col·lectiva de coneixement sobre l’estat del patrimoni natural i cultural del municipi de Santiago de Cali.
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
Acord comarcal sobre implantació d'energies renovables a la comarca del Priorat
Fa més de vint anys que el Priorat aposta per un model de desenvolupament territorial propi, basat en l’agricultura de petita escala, en el turisme respectuós, i en els valors del paisatge de mosaic agrari. Aquest procés va culminar l’any 2019 amb el Sistema de Gestió del Paisatge del Priorat, amb el compromís d’administracions, entitats publiques i privades prioratines. En aquest context, el consell comarcal i el Consell d’Alcaldes han signat per unanimitat un Acord comarcal per a la implementació de les energies renovables, impulsat per l'associació Prioritat, que compta a més amb prop de 1.900 adhesions tant de dins com de fora de la comarca. L’Acord defensa que calen estratègies locals efectives que ajudin a assolir els objectius sobre energia renovable estipulats per la Unió Europea per al 2030, i que cal fer-ho amb el consens dels agents del territori, amb criteris de participació socials, paisatgístics, agrícoles i d’equilibri territorial, amb l’objectiu de crear un model energètic autosuficient, descentralitzat i participat per la ciutadania.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Land Art Mongolia LAM 360º
LAM 360° és un festival d'art biennal situat a Mongòlia. Se centra en el Land Art com una forma de visualització espacial de les relacions entre la natura, la cultura i les polítiques socials. Aquest 2021, del 17 de juliol al  24 de setembre, se celebrarà la sisena edició del festival.
 
 
Arxiu d'Imatges Donatiu de Borja Ballbé
 
Borja BallbéBorja BallbéBorja Ballbé
Borja BallbéBorja BallbéBorja Ballbé
Borja BallbéBorja BallbéBorja Ballbé
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Linee nel paesaggio
Fabio Manfredi.  [S.l.]: Libria, 2020. ISBN: 978-88-67642298.

Les línies són projectes de paisatge en la forma més essencial; el paisatge, per la seva banda, és el camp de mediació entre l’espai i el temps necessari per a “caminar-lo”, entre la cultura i la natura, és el lloc de la conciliació entre les necessitats ambientals, la cultura i l’art. Pere Sala, director del l’Observatori del Paisatge, va presentar el llibre el passat 30 de juny.
83.908 Passes
Llorenç Ugas i Rita Andreu. Caldes de Montbui: Museu d’Art de Sabadell; Ajuntament de Sabadell, 2021. ISBN: 978-84-945845-6-5.

El llibre és el resultat de l’experiència viscuda per l’autor en caminar el perímetre del Cap de Creus, no és la descripció o explicació d’un lloc, Llorenç Ugas li interessen les sensacions que té al caminar per aquest paisatge, un total de 83.908 passes.
Criterios para la elaboración de guías de paisaje cultural
Sílvia Fernández Cacho (ed.). Sevilla: Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico, 2021. Disponible aquí.

Aquesta publicació pretén ser un instrument útil per a qui tingui l’interès i/o la responsabilitat de preservar els valors culturals i naturals dels seus paisatges seguint criteris de sostenibilitat i governança participativa.

 
Sítio Roberto Burle Marx
Andrey Rosenthal [et. al.]. São Paulo: Intermuseus; Rio de Janeiro: Sítio Roberto Burle Marx, 2020. ISBN: 978-65-990825-0-4. Disponible aquí.

El llibre inclou un ampli material fotogràfic i articles de varis experts en arquitectura, paisatgisme i arts visuals que analitzen aspectes de la biografia de Burle Marx, així com la seva producció com artista i paisatgista, i descriuen la història i característiques d’aquest indret, exuberant i únic.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter